Hirdetés
Hirdetés

Rettegést keltett az amerikai jegybank, még a forint is megadta magát

Fellegi Tamás, 2019. március 25., 10:49

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma már Ázsia is, de ami igazán lényeges: a német 10 éves államkötvény negatív hozammal forog, és a többi fejlett európai országé is a 0-hoz közelít. A BÉT jól bírja, a forint azonban nem, átjáróház lett a 315-ös eurónkénti szint.

Alaposan felborzolta a kedélyeket az amerikai jegybank múlt heti döntése, miszerint viszonylag gyorsan, május és szeptember között beszüntetik a korábbi eszközvásárlási programok során a piacra bocsátott több ezermilliárd dollár visszavonását, vagyis a távoli jövőbe veszik a monetáris normalizálás.

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

Ez azt az üzenetet küldi, mintha gazdasági válság közeledne, miközben erről szó sincs, sokkal nagyobb az esélye, hogy elnöki nyomásra cselekszik a Fed. Mindenesetre a 10 éves amerikai kötvényhozam értelemszerűen zuhanni kezdett, és alacsonyabb lett, mint a 3 hónapos kamat, ami ilyen monetáris irányváltásnál teljesen érthető, miközben sokkal attól félnek, hogy ez a hozam-inverzió közelgő recessziót jelez.

Hirdetés

Az S&P 500 index még pénteken 2 százalékot esett, ma az ázsiai kereskedésben a japán Nikkei 3 százalékot, a kínai indexek ugyancsak 2 százalékkal csökkentek. Európa már sokkal nyugodtabb, pénteken kieste magát, a BUX is csak mérsékelt, 0,2 százalékos mínuszban van.

Az OTP alig mozdul, ára 12 850 forint, a Richter bő fél százalékkal esik 5260 forintig, a Mol is fél százalékkal 3300 forintig.

A forint a múlt hét szerdai legerősebb értéke után gyengülni kezdett, és ez azóta sem maradt abba: nem tartotta meg a 315-nél található erős szint sem, 316,80 körül kötnek rá eurónként.

Euró/forint
Euró/forint
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?