Hirdetés
Hirdetés

Rettegést keltett az amerikai jegybank, még a forint is megadta magát

Fellegi Tamás, 2019. március 25., 10:49

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma már Ázsia is, de ami igazán lényeges: a német 10 éves államkötvény negatív hozammal forog, és a többi fejlett európai országé is a 0-hoz közelít. A BÉT jól bírja, a forint azonban nem, átjáróház lett a 315-ös eurónkénti szint.

Alaposan felborzolta a kedélyeket az amerikai jegybank múlt heti döntése, miszerint viszonylag gyorsan, május és szeptember között beszüntetik a korábbi eszközvásárlási programok során a piacra bocsátott több ezermilliárd dollár visszavonását, vagyis a távoli jövőbe veszik a monetáris normalizálás.

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

Ez azt az üzenetet küldi, mintha gazdasági válság közeledne, miközben erről szó sincs, sokkal nagyobb az esélye, hogy elnöki nyomásra cselekszik a Fed. Mindenesetre a 10 éves amerikai kötvényhozam értelemszerűen zuhanni kezdett, és alacsonyabb lett, mint a 3 hónapos kamat, ami ilyen monetáris irányváltásnál teljesen érthető, miközben sokkal attól félnek, hogy ez a hozam-inverzió közelgő recessziót jelez.

Hirdetés

Az S&P 500 index még pénteken 2 százalékot esett, ma az ázsiai kereskedésben a japán Nikkei 3 százalékot, a kínai indexek ugyancsak 2 százalékkal csökkentek. Európa már sokkal nyugodtabb, pénteken kieste magát, a BUX is csak mérsékelt, 0,2 százalékos mínuszban van.

Az OTP alig mozdul, ára 12 850 forint, a Richter bő fél százalékkal esik 5260 forintig, a Mol is fél százalékkal 3300 forintig.

A forint a múlt hét szerdai legerősebb értéke után gyengülni kezdett, és ez azóta sem maradt abba: nem tartotta meg a 315-nél található erős szint sem, 316,80 körül kötnek rá eurónként.

Euró/forint
Euró/forint

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?