Hirdetés
Hirdetés

Rettentően elbántak a Richterrel, de a részvénypiac lábadozik

Eidenpenz József, 2018. február 12., 18:53

Az USA-ban és az EU-ban is másfél-két százalékos emelkedést mutatnak a tőzsdeindexek, de azért ez nem jelenti azt, hogy visszatért a korábbi nyugalom, sok jele van az idegességnek. A Richter gyorsjelentése vegyes érzelmeket keltett, de aztán az eladók határozták meg a folytatást.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Ha csak a tőzsdeindexeket nézzük, akkor jól teljesítettek ma a részvénypiacok, már reggel Kínában is, majd Európában szintén. A német index 1,5, a francia és a brit 1,2-1,2 százalékkal ment fel. A héten sok makroadat érkezik, inflációs számok és gazdasági növekedés.

Az USA-ban az S&P 500 már 1,5, a Nasdaq Composite 1,6, a Dow Jones Ipari 1,8 százalékos emelkedésnél tart.

Hirdetés

Itthon kijött a Richter gyorsjelentése, és nyilvánvalóan nem tetszett a befektetőnek, mert a részvény egész nap lejjebb és lejjebb csorgott. Végül 6,4 százalékkal 5400 forintra esett, pedig a nap elején még 6100 is volt. Így a BUX is pici, 0,1 százalékos mínuszban végzett.

312 körül az euró

Az OTP 1,8 százalékkal 11 400-ra, a Mol 1,6 százalékkal 2904-re emelkedett, a Telekom két forinttal drágult. A vesztesek közé tartozott a Konzum, a Duna House és a Rába is két százalék körüli eséssel. A forint, amely múlt hét végén gyengült, a 312 forintot is meghaladta az euró ára, kissé visszaerősödött ma. Este 311,90 forint az európai közös pénz árfolyama.

Tömegesen zárták a VIX shortokat

Több jel utal arra, hogy az árfolyamok emelkedése ellenére a tőkepiacok eléggé idegesek. A VIX amerikai és a VSTOXX nyugat-európai volatilitás-indexek, amelyek a piac kockázattűrő képességét, idegességét is jelzik, nem nyugodtak meg, értékük határozottan a hosszabb távú átlag felett van (28 körül).

A CFTC adatai szerint 2009 óta nem volt ennyi nettó long pozíció (14 százalék) VIX indexre, mint legutóbb. Ami persze nem annyira a long spekuláció következménye, mint inkább a shortok zárása miatt történt. Részben ezeket az eszközöket (pontosabban a számos, ezekre kötött eladási ügyletet) tették felelőssé az utóbbi időben a részvénypiaci turbulenciákért. A shortok mennyisége októberben tetőzött. (Non-comercial pozíciók.)

Az államkötvény-hozamok is viszonylag magasan állnak, Németországban és az USA-ban egyaránt, ez a másik eszköz, amely komoly változások hírnöke lehet. Több évtizedes hozamcsökkenő trend törhet meg ezekben a hetekben.

Tartja magát a bitcoin

A kriptodevizák szokás szerint kaptak hideget is, meleget is. Az EU hatóságai például óvták a befektetőket a túlárazott kriptóktól, és szabályozást sürgettek. Nemrég a G20 értekezlet elé is ilyen felvetés került. A hírek közé került egy Europol-információ is, amely szerint 4-5 milliárd euró értékben történhetett eddig pénzmosás a kriptodevizák felhasználásával. Hogy ez idő alatt dollárral és euróval mennyi pénzt mostak, arról nem történt említés.

A JP Morgan viszont, amelynek vezére, Jamie Dimon öt hónappal ezelőtt még csúnya kirohanást intézett a bitcoin ellen, most kiadott egy 71 oldalas “bitcoin-bibliát” az ezzel kapcsolatos tudnivalókról – tudósított a Zerogedhe.com. A kriptodevizák maguk viszonylag stabilak voltak a hétvégén és e hét első napján, a bitcoin 8700, az ether 860 dollár körül ingadozik.

Szakértenek a szakértők

Egyébként teljes a káosz azzal kapcsolatban, hogy merre tovább, részvénypiacok, persze ez normális. “A történelem azt jelzi, hogy a korrekciónak még korántsincs vége”, “Ez a korrekció már régen esedékes volt, de most eltúlzottnak tűnik”, “Nyolc szakértő arról, hogy honnét fogjuk tudni, ha az USA-részvények elérik az alját”, “Ez a részvénypiaci kirázás nagyon úgy néz ki, mint az 1996-1997-es” – csak néhány cím ugyanazon befektetési portál (Marketwatch) ugyanazon oldaláról, ugyanazon a napon. Persze ha nem lennének eltérő vélemények, nem lenne részvénypiaci forgalom sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Földcsuszamlás Bajorországban: egyre közeledik Merkel bukása

Földcsuszamlás Bajorországban: egyre közeledik Merkel bukása

A jelek szerint egyre inkább polarizálódik a német társadalom: a bajorországi választásokon a két centrumpárt hatalmasat bukott, a két szélsőpólus viszont jelentősen erősödött. Német lapvélemények szerint mindez akár a negyedik Merkel-kormány végét is jelentheti.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?