Hirdetés
Hirdetés

Rettentően elbántak a Richterrel, de a részvénypiac lábadozik

Eidenpenz József, 2018. február 12., 18:53

Az USA-ban és az EU-ban is másfél-két százalékos emelkedést mutatnak a tőzsdeindexek, de azért ez nem jelenti azt, hogy visszatért a korábbi nyugalom, sok jele van az idegességnek. A Richter gyorsjelentése vegyes érzelmeket keltett, de aztán az eladók határozták meg a folytatást.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Ha csak a tőzsdeindexeket nézzük, akkor jól teljesítettek ma a részvénypiacok, már reggel Kínában is, majd Európában szintén. A német index 1,5, a francia és a brit 1,2-1,2 százalékkal ment fel. A héten sok makroadat érkezik, inflációs számok és gazdasági növekedés.

Az USA-ban az S&P 500 már 1,5, a Nasdaq Composite 1,6, a Dow Jones Ipari 1,8 százalékos emelkedésnél tart.

Hirdetés

Itthon kijött a Richter gyorsjelentése, és nyilvánvalóan nem tetszett a befektetőnek, mert a részvény egész nap lejjebb és lejjebb csorgott. Végül 6,4 százalékkal 5400 forintra esett, pedig a nap elején még 6100 is volt. Így a BUX is pici, 0,1 százalékos mínuszban végzett.

312 körül az euró

Az OTP 1,8 százalékkal 11 400-ra, a Mol 1,6 százalékkal 2904-re emelkedett, a Telekom két forinttal drágult. A vesztesek közé tartozott a Konzum, a Duna House és a Rába is két százalék körüli eséssel. A forint, amely múlt hét végén gyengült, a 312 forintot is meghaladta az euró ára, kissé visszaerősödött ma. Este 311,90 forint az európai közös pénz árfolyama.

Tömegesen zárták a VIX shortokat

Több jel utal arra, hogy az árfolyamok emelkedése ellenére a tőkepiacok eléggé idegesek. A VIX amerikai és a VSTOXX nyugat-európai volatilitás-indexek, amelyek a piac kockázattűrő képességét, idegességét is jelzik, nem nyugodtak meg, értékük határozottan a hosszabb távú átlag felett van (28 körül).

A CFTC adatai szerint 2009 óta nem volt ennyi nettó long pozíció (14 százalék) VIX indexre, mint legutóbb. Ami persze nem annyira a long spekuláció következménye, mint inkább a shortok zárása miatt történt. Részben ezeket az eszközöket (pontosabban a számos, ezekre kötött eladási ügyletet) tették felelőssé az utóbbi időben a részvénypiaci turbulenciákért. A shortok mennyisége októberben tetőzött. (Non-comercial pozíciók.)

Az államkötvény-hozamok is viszonylag magasan állnak, Németországban és az USA-ban egyaránt, ez a másik eszköz, amely komoly változások hírnöke lehet. Több évtizedes hozamcsökkenő trend törhet meg ezekben a hetekben.

Tartja magát a bitcoin

A kriptodevizák szokás szerint kaptak hideget is, meleget is. Az EU hatóságai például óvták a befektetőket a túlárazott kriptóktól, és szabályozást sürgettek. Nemrég a G20 értekezlet elé is ilyen felvetés került. A hírek közé került egy Europol-információ is, amely szerint 4-5 milliárd euró értékben történhetett eddig pénzmosás a kriptodevizák felhasználásával. Hogy ez idő alatt dollárral és euróval mennyi pénzt mostak, arról nem történt említés.

A JP Morgan viszont, amelynek vezére, Jamie Dimon öt hónappal ezelőtt még csúnya kirohanást intézett a bitcoin ellen, most kiadott egy 71 oldalas “bitcoin-bibliát” az ezzel kapcsolatos tudnivalókról – tudósított a Zerogedhe.com. A kriptodevizák maguk viszonylag stabilak voltak a hétvégén és e hét első napján, a bitcoin 8700, az ether 860 dollár körül ingadozik.

Szakértenek a szakértők

Egyébként teljes a káosz azzal kapcsolatban, hogy merre tovább, részvénypiacok, persze ez normális. “A történelem azt jelzi, hogy a korrekciónak még korántsincs vége”, “Ez a korrekció már régen esedékes volt, de most eltúlzottnak tűnik”, “Nyolc szakértő arról, hogy honnét fogjuk tudni, ha az USA-részvények elérik az alját”, “Ez a részvénypiaci kirázás nagyon úgy néz ki, mint az 1996-1997-es” – csak néhány cím ugyanazon befektetési portál (Marketwatch) ugyanazon oldaláról, ugyanazon a napon. Persze ha nem lennének eltérő vélemények, nem lenne részvénypiaci forgalom sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?