Hirdetés
Hirdetés

Richter– és OTP-ralival indult a kutya éve

Eidenpenz József, 2018. február 16., 18:22

Az európai tőzsdék kirobbanó formában, amiben a végre gyengülő euró segíti őket. Azért az amerikaiak sem panaszkodhatnak, nyitás óta ott is sokat javult a hangulat. Itthon a Richter és az OTP ugrott nagyot.

Csendes lesz a jövő hét eleje, mert ma van a kínai holdújév első napja, elkezdődött a kutya éve. Ma Kína zárva volt, de az ünnepségek jövő héten is tartanak. Az USA-ban pedig hétfőn lesz az Elnökök Napja, így ott is hosszú hétvégére készülnek ma. Ezért nem meglepő, hogy az erős makrogazdasági adatok ellenére az amerikai tőzsde visszafogottabb. A kezdeti bizonytalankodás után azonban hat órakor már 0,4-0,6 százalékos pluszban vannak a főbb indexek.

Jó a fogyasztói hangulat az USA-ban a mai adatok szerint. A kiadott lakásépítési engedélyek száma is a vártnál jobban emelkedett az USA-ban, és 2007 óta nem látott szintre ért. A januárban épített lakásoké pedig éves csúcson van. Ez a dollár erősödését hozta, az euró/dollár 0,5 százalékkal 1,2440-re esett.

Hirdetés

Európában a gyengülő euró jót szokott tenni a tőzsdei részvényeknek, ma is ez lehetett az egyik ok. A német index 0,9, a francia 1,1, a brit 0,7 százalékkal ment fel. Varsó esett, Prága stagnált, így Budapesten a BUX index 1,6 százalékos emelkedése nagyon jónak mondható.

Az emelkedés motorja a Richter 3,0 és az OTP 2,6 százalékos ugrása volt, az OTP 11 750-es ára ráadásul csak hajszálnyira van a 11 780-as eddigi történelmi csúcstól. A Mol 0,1 százalékkal, a Telekom egy százalékkal ment fel. A Konzum és az Opus ma estek pár százalékot, a forint kissé gyengült, 311,60 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

A török líra mélyponton volt a napokban, nem véletlen, hiszen az oszmán hatalom és az USA egymást fenyegették katonai csapással. Ma azonban nagyot ugrott, egy százalékkal az euróval és féllel a dollárral szemben. Valószínűleg azért, mert tegnap Merkel a törökökkel tárgyalt, és ez után ma elengedték az egy éve bebörtönzött Deniz Yücel német állampolgárságú újságírót. A török líra árfolyama a jelek szerint továbbra is nagyon politikafüggő.

Ma dönthet idén először hitelminősítő a magyar gazdaság sorsáról. Este, piaczárás után adja ki jelentését ugyanis a Standard & Poor’s. A hitelminősítő tavaly augusztus 25-e óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásra.

Ennek lehetett némi szerepe a mai hazai emelkedésben, bár az eddigi tapasztalatok alapján mire a hitelminősítő intézetek lépnek valamit, addigra a piacok már régen beárazzák az adott országgal kapcsolatos pozitív vagy negatív fejleményeket.

Az olaj a nap nagy részében mínuszban járt, de este már emelkedett. Az arany stagnál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?