Hirdetés
Hirdetés

Richter– és OTP-ralival indult a kutya éve

Eidenpenz József, 2018. február 16., 18:22

Az európai tőzsdék kirobbanó formában, amiben a végre gyengülő euró segíti őket. Azért az amerikaiak sem panaszkodhatnak, nyitás óta ott is sokat javult a hangulat. Itthon a Richter és az OTP ugrott nagyot.

Csendes lesz a jövő hét eleje, mert ma van a kínai holdújév első napja, elkezdődött a kutya éve. Ma Kína zárva volt, de az ünnepségek jövő héten is tartanak. Az USA-ban pedig hétfőn lesz az Elnökök Napja, így ott is hosszú hétvégére készülnek ma. Ezért nem meglepő, hogy az erős makrogazdasági adatok ellenére az amerikai tőzsde visszafogottabb. A kezdeti bizonytalankodás után azonban hat órakor már 0,4-0,6 százalékos pluszban vannak a főbb indexek.

Jó a fogyasztói hangulat az USA-ban a mai adatok szerint. A kiadott lakásépítési engedélyek száma is a vártnál jobban emelkedett az USA-ban, és 2007 óta nem látott szintre ért. A januárban épített lakásoké pedig éves csúcson van. Ez a dollár erősödését hozta, az euró/dollár 0,5 százalékkal 1,2440-re esett.

Hirdetés

Európában a gyengülő euró jót szokott tenni a tőzsdei részvényeknek, ma is ez lehetett az egyik ok. A német index 0,9, a francia 1,1, a brit 0,7 százalékkal ment fel. Varsó esett, Prága stagnált, így Budapesten a BUX index 1,6 százalékos emelkedése nagyon jónak mondható.

Az emelkedés motorja a Richter 3,0 és az OTP 2,6 százalékos ugrása volt, az OTP 11 750-es ára ráadásul csak hajszálnyira van a 11 780-as eddigi történelmi csúcstól. A Mol 0,1 százalékkal, a Telekom egy százalékkal ment fel. A Konzum és az Opus ma estek pár százalékot, a forint kissé gyengült, 311,60 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

A török líra mélyponton volt a napokban, nem véletlen, hiszen az oszmán hatalom és az USA egymást fenyegették katonai csapással. Ma azonban nagyot ugrott, egy százalékkal az euróval és féllel a dollárral szemben. Valószínűleg azért, mert tegnap Merkel a törökökkel tárgyalt, és ez után ma elengedték az egy éve bebörtönzött Deniz Yücel német állampolgárságú újságírót. A török líra árfolyama a jelek szerint továbbra is nagyon politikafüggő.

Ma dönthet idén először hitelminősítő a magyar gazdaság sorsáról. Este, piaczárás után adja ki jelentését ugyanis a Standard & Poor’s. A hitelminősítő tavaly augusztus 25-e óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásra.

Ennek lehetett némi szerepe a mai hazai emelkedésben, bár az eddigi tapasztalatok alapján mire a hitelminősítő intézetek lépnek valamit, addigra a piacok már régen beárazzák az adott országgal kapcsolatos pozitív vagy negatív fejleményeket.

Az olaj a nap nagy részében mínuszban járt, de este már emelkedett. Az arany stagnál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?