Hirdetés
Hirdetés

Richtert vegyenek? Trump ügyeskedik, a Facebook integrál

Eidenpenz József, 2019. január 25., 19:17

A tőzsdéken jó volt ma a hangulat, ami a kínaiak élénkítési próbálkozásainak, a vállalati jelentéseknek, az amerikai kormányzati kényszerszünet várható végének köszönhető. A rossz híreket ma nem nagyon akarták meghallani a befektetők. Az egyik magyar brókerég a nyugati részvényekre, a másik a Richterre optimista.

A német Ifo-index rosszabb lett a vártnál, ehhez képest a részvényárfolyamok szépen emelkedtek, 1,4 százalékkal ment fel a DAX index. Ezt azzal magyarázzák, hogy az EKB-től jövő hírek nyomán a befektetők még hosszan tartó alacsony kamatokra számítanak, és a Brexittel kapcsolatban is csökkentek az aggodalmak. Kína pedig likviditásösztönző csomagot jelentett be bankjai számára.

A francia index is 1,1 százalékkal ment fel, a brit minimális mértékben süllyedt. Nagyot esett a dollár és erősödött az euró, ami nem jó az európai exportőröknek, de ez most nem zavarta a részvényeseket. Az euró/dollár kereszt 1,14 fölé került.

Hirdetés

Amerikában a vállalati eredményekkel kapcsolatos optimizmus volt a felhajtó erő, az S&P 500 0,8, a Nasdaq indexe 1,1, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban van. Másrészt arra számít a piac, hogy a kényszerű államigazgatási leállásnak lassan vége lesz. Már komolyan a gazdasági növekedést fékező erőnek kezdték tekinteni a Trump által elrendelt leállást.

Elszállt a Plotinus

Itthon a BUX index csak 0,1 százalékkal ment fel, az OTP stagnált 11 650-en. A Richter hiába drágult 1,7 százalékkal, az indexben nagyobb súlyú Mol 0,6 százalékos esése 3262-re erős visszahúzó erőnek bizonyult. Picit a Telekom is süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A nemrég elkelt Plotinus nem esett sokáig, ma megint 14 százalékkal drágult. A forint erősödött, 90 fillérrel, 317,60-ig esett az euró ára. Az arany nagyon megindult a dollárgyengülés hatására, közel került az 1300-as határhoz.

Trump taktikázik?

Miután Powell Fed-elnököt nem tudja eltávolítani, Donald Trump amerikai elnök a Fed vezetésében megüresedő helyekre olyan emebereket próbál rakni, akik őt támogatják – írja az amerikai sajtó. Trump ellenzi a további kamatemeléseket, és a gazdasági növekedés ellenére sem tart az infláció megugrásától.

Ezt Larry Kudlow tanácsadó nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek. Ha Trump terve sikerül, az jó lenne a részvénypiacoknak, amelyek jellemzően alacsonyabb kamatok mellett érzik jobban magukat.

Más részről viszont emelkedtek a Trumppal kapcsolatos kockázatok, miután őrizetbe vették régi tanácsadóját, Roger Stone-t.

Folytadódó emelkedés?

Az Erste befektetési Zrt. Ötletgyár című technikai elemzői hírlevele alapvetően emelkedésre számít. A Nasdaq technológiai tőzsdén “egyelőre mintha megingás lenne a fundamentumokban, de egyrészt ezt sokan átmenetinek tartják, másrészt pedig az index és a részvények értékeltsége a relatíve gyenge eredmények ellenére is alacsony” – írják.

A technikai kép erős, az elmúlt napok rövid korrekcióját követően további emelkedésre számítanak. Hasonló a véleményük az S&P 500 indexről és a német DAX-ról is.

A Facebook mindent egybegyúr?

Zuckerberg azt tervezi, hogy integrálja a WhatsApp, az Instagram és a Messenger programokat – írják a New York Times-ra hivatkozva. Ám ez nem jelentené azt, hogy megszűnnének önállóak lenni, csak a háttérben futó technológia, titkosítás, adatvédelem stb. lenne közös.

Kérdés, a nagy internetes gigászok túlhatalmától tartó felhasználókat ez mennyire fogja zavarni. Vannak bőven alternatív megoldások, mint Telegram, Discord, amelyek sokkal jobb adatvédelmet, biztonságot ígérnek sokak szerint.

A UBS svájci bank várhatóan megvágja majd a vezetők bónuszait. Más bankok hasonló lépései általában negatívan hatottak a részvényárra, mert romló eredményességre engedtek következtetni. A UBS papírja azonban kis pluszban van ma.

Richtert vegyenek?

Jól látható a következő vételi pont a Richter grafikonján az Equilor szerint. A vezető részvények alakulása elvált egymástól, és elég jó belépési pontok rajzolódnak ki a grafikonokon. Most a Richter mozgására érdemes figyelni, 5550 forintnál érdemes lehet majd a vételi lehetőségeket keresni. (Ma 5670 és 5775 között mozgott.)

A Mol “még a felső ellenállás felé igyekszik, így ott később alakulhat ki hasonló lehetőség. A Magyar Telekom rövid távon tovább emelkedhet, ugyanakkor az OTP grafikonja most enyhén negatív” – írják.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

2050-re az irodai munka nagy részét már a mesterséges intelligencia vezérli majd, emberi agyba épített elektródák és apró számítógép-implantátumok küldik az e-maileket és osztják be a munkát. És ez már nem csak a távoli jövő, hiszen komoly cégek, így a Facebook vagy az Oracle is dolgoznak a fejlesztéseken.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?