Hirdetés
Hirdetés

Ritkán látott mélységben a forint

Fellegi Tamás, 2018. június 12., 10:20

Továbbra is igen rossz állapotban van a forint, noha a cseh korona és a zloty fellélegzett, a török líra is stabilizálódott, egyedül az argentin valuta zuhan még, de az teljesen indokolt, az ország lényegében fizetésképtelen. A tőzsdék emelkednek, a a BUX is közel fél százalékkal van feljebb.

Ritka eset, amikor a forint viselkedése ennyire eltér a legtöbb valutáétól, különösen azon régióbeli országokétól, akik még nem eurót használnak. A forint árfolyama 321 és 322 között van az euróhoz képest: ugyanezt a szintet utoljára két éve érte el, ennél érdemben gyengébb csak egyszer volt: 2014-15 fordulóján, akkor 327 volt a leggyengébb érték.

Euró/forint, 5 év
Euró/forint, 5 év. Friss árfolyamok >>>

A tőzsdéken nagy a nyugalom: egyrészt megnyugodtak a piacok, hogy nem lesz Olaszországban pénzszórás, az euró is marad, az új kormány az egyetlen lehetséges utat választja. A várva várt csúcstalálkozó, ahol Trump és Kim Dzsongun először találkoztak, viszonylag jól sikerült, ez is némi optimizmust hozott.

Hirdetés

A kötvénypiacok is a normalizálódás jeleit mutatják: az olasz 10 éves államkötvény hozama ma is csökken, 2,78 százalékig, és a görög 10 éves hozam is lejjebb került 4,48 százalékig. Az elmúlt hetekben menedéket képező nyugat-európai kötvényhozamok viszont kissé emelkednek, a befektetők magasabb megtérülést keresnek. A belga és az osztrák 10 éves kötvény mellett immár a francia hozama is közelíti az egy százalékot.

Francia 10 éves államkötvény hozama, egy hónap
Francia 10 éves államkötvény hozama, egy hónap

Az európai tőzsdék kisebb pluszban vannak, a BUX 0,4 százalékot emelkedik.  A Mol, az OTP és a Telekom egyaránt fél százalékkal vannak feljebb 2726, 10 150 illetve 421 forinton, a Richter nem mozdul, ára 5540 forint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?