Hirdetés
Hirdetés

Ritkán látott mélységben a forint

Fellegi Tamás, 2018. június 12., 10:20

Továbbra is igen rossz állapotban van a forint, noha a cseh korona és a zloty fellélegzett, a török líra is stabilizálódott, egyedül az argentin valuta zuhan még, de az teljesen indokolt, az ország lényegében fizetésképtelen. A tőzsdék emelkednek, a a BUX is közel fél százalékkal van feljebb.

Ritka eset, amikor a forint viselkedése ennyire eltér a legtöbb valutáétól, különösen azon régióbeli országokétól, akik még nem eurót használnak. A forint árfolyama 321 és 322 között van az euróhoz képest: ugyanezt a szintet utoljára két éve érte el, ennél érdemben gyengébb csak egyszer volt: 2014-15 fordulóján, akkor 327 volt a leggyengébb érték.

Euró/forint, 5 év
Euró/forint, 5 év. Friss árfolyamok >>>

A tőzsdéken nagy a nyugalom: egyrészt megnyugodtak a piacok, hogy nem lesz Olaszországban pénzszórás, az euró is marad, az új kormány az egyetlen lehetséges utat választja. A várva várt csúcstalálkozó, ahol Trump és Kim Dzsongun először találkoztak, viszonylag jól sikerült, ez is némi optimizmust hozott.

Hirdetés

A kötvénypiacok is a normalizálódás jeleit mutatják: az olasz 10 éves államkötvény hozama ma is csökken, 2,78 százalékig, és a görög 10 éves hozam is lejjebb került 4,48 százalékig. Az elmúlt hetekben menedéket képező nyugat-európai kötvényhozamok viszont kissé emelkednek, a befektetők magasabb megtérülést keresnek. A belga és az osztrák 10 éves kötvény mellett immár a francia hozama is közelíti az egy százalékot.

Francia 10 éves államkötvény hozama, egy hónap
Francia 10 éves államkötvény hozama, egy hónap

Az európai tőzsdék kisebb pluszban vannak, a BUX 0,4 százalékot emelkedik.  A Mol, az OTP és a Telekom egyaránt fél százalékkal vannak feljebb 2726, 10 150 illetve 421 forinton, a Richter nem mozdul, ára 5540 forint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?