Hirdetés
Hirdetés

Rossz napjuk volt a magyar eszközöknek, a Mol sem bírta sokáig

Eidenpenz József, 2018. február 20., 18:39

A tőzsdéken megint emelkednek az árfolyamok, pedig rengeteg a kétkedő és a vészmadár. A BUX index és a forint egyszerre estek, de más térségbeli devizáknak és indexeknek sem volt túl jó napja. A dollár erősödése miatt nagyot estek a nemesfémek.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Az USA-ban a hétfői szünnap után volt mit bepótolni, emelkednek, de nem indultak túl jól és némileg bizonytalan hangulatot tükröznek az indexek. Este hat után kicsivel az S&P 500 0,1 százalékos pluszban volt, a Nasdaq Composite index 0,7 százalékot emelkedett, a Dow Jones viszont 0,3 százalékos mínuszban volt.

A Wal-mart áruházlánc jelentése nyomán kilenc százalékkal esett. A dollár visszapattant a múlt heti három éves mélypontról, és fél-egy százalék közötti pluszban mozgott a nap során. Az euró gyengülése jót tett az európai papíroknak, itt 0,6-0,8 százalékkal emelkedtek a főbb indexek.

Hirdetés

A BUX index a nap elején pluszban nyitott, a jó Mol-jelentés ebben nagy szerepet játszhatott. (Erről itt írtunk délután.) A részvény azonban pluszból lassacskán mínuszba csorgott le, és a nap végén 0,6 százalékos esést hozott össze (2878 forinton). Az OTP 1,6, a Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal esett. Így az indexünk is jelentős, 0,9 százalékos mínuszban búcsúzott.

További árfolyamok itt

Régiós jelenségek

Az USA-ban továbbra is az inflációtól, a kamatemeléstől, a kötvényhozamok emelkedésétől, végső soron egy újabb recessziótól félnek sokan, amint azt rengeteg cikk és elemzés mutatja. A német ZEW gazdasági hangulatindex viszont a vártnál sokkal jobb lett (16,5 helyett 17,8 az Investing.com szerint),

A forint gyengült, 90 fillérrel feljebb, 312-re ment az euró ára. A többi térségbeli tőzsde is inkább esett vagy stagnált, és a lengyel, cseh, török deviza is gyengült ma, régiós jelenség lehet tehát a BUX alulteljesítése is. A háborúzó Erdogan elnök bejelentette Afrin város megszállását, a török líra erre még jobban esni kezdett.

Ne félj az eső olaj láttán

Az erősödő dollár nyomán szakad az arany, az ezüst ára. Egyes elektronikus rendszerek ma a Brent típusú olaj árát tévesen mutatják, mert sok helyen ma lépett a legközelebbi határidő helyébe az április a március helyett. Valójában a WTI április határideje 1,1 százalékkal 62,20 dollárra, a Brent áprilisra 1,2 százalékkal 65,60-ra emelkedett.

A rengeteg vészmadár és világvége-jós között kitűnik a Morgan Stanley, amely ma azt mondta, hogy a mostani részvénypiaci lejtmenet csak előjáték volt az igazi zuhanáshoz. Ezt főleg a kötvényhozamok emelkedése miatt valószínűsítik.

Jelentett a CIG Pannónia

A Mol mellett a CIG Pannónia Életbiztosító is közzétette utolsó negyedéves gyorsjelentését. “Az adózott eredmény 2 598 millió forintra emelkedett, a biztosítási díjbevétel 42 százalékkal 26 933 millió forintra nőtt, az értékesítés 82 százalékkal emelkedett, az egy részvényre eső nyereség pedig 40,8 forint, közel négyszerese a tavalyi évinek” – idézte az Equilor hírlevele.

A Random Capital szerint a CIG Pannónia jelentése “gyakorlatilag teljesen megegyezett a várakozással”, a nettó eredményt egyszeri tétel, az MKB biztosítójának a vételárhoz képest pozitív átértékelése javította, az akvizíció költségei rontották. “Az irányvonal azonban jónak mondható és a Mészáros részvételtől is pozitív folyamatok eljövetelét várjuk” – írták a cég hírlevelében.

A kriptodevizák jó passzban vannak az utóbbi napokban, főleg a bitcoin, amely már 11 700 felett jár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?