Hirdetés
Hirdetés

Rossz napjuk volt a magyar eszközöknek, a Mol sem bírta sokáig

Eidenpenz József, 2018. február 20., 18:39

A tőzsdéken megint emelkednek az árfolyamok, pedig rengeteg a kétkedő és a vészmadár. A BUX index és a forint egyszerre estek, de más térségbeli devizáknak és indexeknek sem volt túl jó napja. A dollár erősödése miatt nagyot estek a nemesfémek.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Az USA-ban a hétfői szünnap után volt mit bepótolni, emelkednek, de nem indultak túl jól és némileg bizonytalan hangulatot tükröznek az indexek. Este hat után kicsivel az S&P 500 0,1 százalékos pluszban volt, a Nasdaq Composite index 0,7 százalékot emelkedett, a Dow Jones viszont 0,3 százalékos mínuszban volt.

A Wal-mart áruházlánc jelentése nyomán kilenc százalékkal esett. A dollár visszapattant a múlt heti három éves mélypontról, és fél-egy százalék közötti pluszban mozgott a nap során. Az euró gyengülése jót tett az európai papíroknak, itt 0,6-0,8 százalékkal emelkedtek a főbb indexek.

Hirdetés

A BUX index a nap elején pluszban nyitott, a jó Mol-jelentés ebben nagy szerepet játszhatott. (Erről itt írtunk délután.) A részvény azonban pluszból lassacskán mínuszba csorgott le, és a nap végén 0,6 százalékos esést hozott össze (2878 forinton). Az OTP 1,6, a Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal esett. Így az indexünk is jelentős, 0,9 százalékos mínuszban búcsúzott.

További árfolyamok itt

Régiós jelenségek

Az USA-ban továbbra is az inflációtól, a kamatemeléstől, a kötvényhozamok emelkedésétől, végső soron egy újabb recessziótól félnek sokan, amint azt rengeteg cikk és elemzés mutatja. A német ZEW gazdasági hangulatindex viszont a vártnál sokkal jobb lett (16,5 helyett 17,8 az Investing.com szerint),

A forint gyengült, 90 fillérrel feljebb, 312-re ment az euró ára. A többi térségbeli tőzsde is inkább esett vagy stagnált, és a lengyel, cseh, török deviza is gyengült ma, régiós jelenség lehet tehát a BUX alulteljesítése is. A háborúzó Erdogan elnök bejelentette Afrin város megszállását, a török líra erre még jobban esni kezdett.

Ne félj az eső olaj láttán

Az erősödő dollár nyomán szakad az arany, az ezüst ára. Egyes elektronikus rendszerek ma a Brent típusú olaj árát tévesen mutatják, mert sok helyen ma lépett a legközelebbi határidő helyébe az április a március helyett. Valójában a WTI április határideje 1,1 százalékkal 62,20 dollárra, a Brent áprilisra 1,2 százalékkal 65,60-ra emelkedett.

A rengeteg vészmadár és világvége-jós között kitűnik a Morgan Stanley, amely ma azt mondta, hogy a mostani részvénypiaci lejtmenet csak előjáték volt az igazi zuhanáshoz. Ezt főleg a kötvényhozamok emelkedése miatt valószínűsítik.

Jelentett a CIG Pannónia

A Mol mellett a CIG Pannónia Életbiztosító is közzétette utolsó negyedéves gyorsjelentését. “Az adózott eredmény 2 598 millió forintra emelkedett, a biztosítási díjbevétel 42 százalékkal 26 933 millió forintra nőtt, az értékesítés 82 százalékkal emelkedett, az egy részvényre eső nyereség pedig 40,8 forint, közel négyszerese a tavalyi évinek” – idézte az Equilor hírlevele.

A Random Capital szerint a CIG Pannónia jelentése “gyakorlatilag teljesen megegyezett a várakozással”, a nettó eredményt egyszeri tétel, az MKB biztosítójának a vételárhoz képest pozitív átértékelése javította, az akvizíció költségei rontották. “Az irányvonal azonban jónak mondható és a Mészáros részvételtől is pozitív folyamatok eljövetelét várjuk” – írták a cég hírlevelében.

A kriptodevizák jó passzban vannak az utóbbi napokban, főleg a bitcoin, amely már 11 700 felett jár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?