Hirdetés
Hirdetés

Sokasodnak a rémület jelei – piros gyertyák, amerre csak a szem ellát

Eidenpenz József, 2018. február 05., 18:47

Nagyon rossz a hangulat a tőkepiacokon, a részvények szinte minden tőzsdén tovább zuhantak ma is, a kriptodevizák is két számjegyű mélyrepülésben vannak. A pénteki nagy esés fő kiváltó oka, az emelkedő kötvényhozam pihenőt tartott, de ezzel csak átmenetileg mérséklődtek a mínuszok. A BUX index mélyen járt, de sokat ledolgozott a végére.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A világ tőkepiacain továbbra is rossz a hangulat, véget érni látszik a 2016 vége óta tartó nyugalmas, rekordot rekordra halmozó tőzsdei periódus. Igaz, a február hagyományosan az egyik legrosszabb tőzsdei hónap szokott lenni. A német DAX index már hatodik napja zuhan. Több tőzsdeindex két éve nem látott mélyrepülést mutatott be, a pénteki nagy esés különböző intenzitással ma is folytatódott.

Egyedül Kínában volt némi emelkedés, ahol az állam próbálja stabilizálni a részvényárakat, elég veszélyes módon, a határidős letétek mérséklésével. (Ezek biztonsági puffernek is felfoghatók.) Ettől eltekintve ma is minden index vastagon piros, amerre a szem ellát.

Hirdetés

A pénteki nagy zuhanás fő kiváltó oka az lehetett, hogy emelkedő pályán vannak, egyes papíroknál már több éves csúcson járnak az állampapír-hozamok. A pénteki amerikai adat nyomán nőttek az inflációs aggodalmak is, vannak, aki gyorsabb kamatemelésre számítanak a Fed-től. Ma a német és amerikai kötvényhozamok némi pihenőt tartottak, kissé csökkentek, ennek nyomán volt is egy kis megnyugvás a részvényeknél.

Felkapaszkodott a BUX

De ez nem tartott sokáig. Az amerikai S&P 500 index 0,9, a Nasdaq Composite 0,6, a Dow Jones Ipari 1,1 százalékos mínuszban jártak nem sokkal este hat óra után. A határidős DAX index újra mínuszba került a német piac zárása után.

Itthon a BUX index két százalékos mínuszban is volt, majd felfelé kapaszkodott, és végül csak fél százalékkal esett. A zárás azonban arra az időszakra esett, amikor volt némi megnyugvás a globális piacokon, ha még nyitva tartana a hazai piac, lehet, hogy megint nagyobb mínuszban lenne.

A Richter tartotta magát

A Mol csak kicsit esett, 0,3 százalékkal, 3030-ra. Az OTP is látszólag jól tartotta magát, 0,7 százalékkal 11 380-ra süllyedt. A nap elején azonban volt három százalékos esésben is, 11 100-on. A Richter lényegében stagnált, de volt pluszban is, a Telekom 0,4 százalékkal esett. A kisebb hazai papírok körében is az esések domináltak, de nincs jele pániknak, 1-2 százalékos mínuszok voltak a jellemzőek.

A dollár ma erősödik, a forint alig mozdult (309,70 az euró). A kőolaj 1-2 százalékkal tovább esik.

Szenved az arany, esik az olaj

Az arany stagnál, annak ellenére, hogy bizonytalan helyzetben, részvénypiaci lejtmenetnél nagyobb keletje szokott lenni. Az inflációs veszély kedvez ugyan az aranybefektetéseknek, a gyenge dollár is – fel is ment az árfolyam az utóbbi hetekben –, ugyanakkor az emelkedő kötvényhozam ellentétes hatású.

A kriptodevizák zuhannak, a legismertebbek 10-20 százalékos mínuszban járnak,  a bitcoin 7300, az ether 720 dollár körül. Egymás után jelentette be több bank, hogy letiltják a hitelkártyával történő bitcoin-vásárlást, ma a Lloyd’s, van, ahol ma ennek tulajdonítják be, hogy a bitcoin és  többi kriptodeviza tovább zuhant.

Rossz hírek sora a kriptópiacon

Valójában nagyon esedékes volt már egy ilyen alapos korrekció, ezzel a bitcoin, amely korábban sok nagy zuhanást át– és túlélt, a három hónappal ezelőtti szinten van. A rossz hírek egész sora vezethetett ide, kezdve kínai, koreai és indiai, orosz hatósági lépésektől, nyilatkozatoktól a “tether-botrányig”. Bár ezek egy részéről később kiderült, hogy tévedés, mint az indiai tiltás.

Az elvileg dollárfedezetű tether kriptodevizát /USDT/ sokan használták közvetítő eszközként a kriptotőzsdéken, de nemrég kétségek merültek fel a fedezet meglétével kapcsolatban. Ráadásul vannak, akik úgy vélik, hogy fedezetlenül kibocsátott tetherekkel manipulálták felfelé a bitcoin árfolyamát is az utóbbi időben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?