Hirdetés
Hirdetés

Sorosék Lyftet vettek, a BUX meg inkább lélegzetet

Eidenpenz József, 2019. április 04., 19:04

Vegyes a hangulat a tőzsdéken ma, a DAX annak ellenére emelkedett, hogy jött néhány kifejezetten rossz adat. A BUX alulteljesítő volt, visszapattant a héten elért rekordszintről. Az euró/forint ismét elérte a 320-as szintet. Zuhan a Tesla.

A mai, tőzsdei szempontból fontos hírek eléggé vegyesek voltak. A brit parlament kötelezte a kormányt, hogy hosszabb halasztást kérjen a Brexithez. Ezzel valamelyest csökkent a “kemény” (megállapodás nélküli) Brexit valószínűsége. Az amerikai munkanélküliségi kérelmek száma esett az új adat szerint. Az öt német vezető gazdaságkutató intézet viszont durván, 1,9-ről 0,8 százalékra csökkentette az idei német gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Ezt főleg a világgazdaság lassulásával és politikai kockázatokkal indokolják, különösen óvnak a “kemény Brexittől”. A 2020-as évre ugyanakkor újra magasabb,1,8 százalékos növekedéssel kalkulálnak. Tavaly egyébként a német gazdaság 1,4, 2017-ben pedig 2,2 százalékkal bővült – írta az N-Tv.de hírportál.

Hirdetés

Ráadásul a februári német gyáripari megrendelések állománya is pocsék lett, az exportmegbízások hat százalékos csökkenést mutattak. Előzőleg már volt egy rossz gyáripari termelési adat is, a két adat kiegészíti egymást (konzisztens). A német DAX index ennek ellenére emelkedett, sőt átlépte egy időben a 12 ezer pontos határt is, amire október óta nem volt példa. A nap végére kissé ez alá süllyedt, de így is 0,3 százalékos pluszban végzett.

Jókorát esett az OTP

Az európai részvények azonban zömükben estek, kissé süllyedt a francia és a brit index is. Az USA-ban az S&P 500 index 0,2, a Nasdaq indexe 0,6 százalékos mínuszban van, míg a Dow Jones ipari mutató 0,3 százalékkal emelkedik. Nálunk a BUX index 0,8 százalékkal esett, az európai átlagnál sokkal jobban. Az OTP 1,6 százalékkal 12 680-ra, a Mol 1,3 százalékkal 3256-ra esett. A Richter 5490-es ára viszont 1,1 százalékos emelkedés.

További árfolyamok itt láthatók

A forint kissé gyengült, 40 fillérrel, kereken 320-ra erősödött az euró. Az olaj szerényen ugyan, de ismét emelkedik, az északi-tangeri Brent ára már csak centekre van a 70 dolláros határtól.

Jelentett a Duna House

A Duna House Cégcsoport ma közzétette idei első negyedéves számait. “Franchise ingatlanközvetítési tevékenysége 11%-kal bővült a negyedév során az előző évhez képest, az év első negyedévében 2,7 milliárd forintos jutalékvolument ért el a franchise üzletág, ami a legmagasabb éveleji volumen a cégcsoport életében” – írják.

“A teljes irodaszám 12-vel bővült, ami jelentős, 5%-os növekedés három hónap alatt. A saját irodák teljesítménye 11%-kal csökkent. A hitelközvetítői üzletág a lengyel Gold Finance novemberi felvásárlása következtében duplázta a közvetített hitelvolument, 37,3 milliárd forintot is meghaladva.”

Zuhant a Tesla, izzik a bankok körül a levegő

Az Unicredit és a Commerzbank lehetséges frigyéről jöttek ma hírek (a Deutsche Bank-Commerzbank fúzió már régóta téma). A Financial Times szerint a második legnagyobb olasz bank ajánlatot készül tenni a német társára. Az Unicredit részvénye 0,7, a Deutsche Banké 0,8 százalékkal esett. A Commerzbank viszont 2,8 százalékos pluszban végzett.

A vállalati sztorik közül a Tesla érdemel figyelmet, amelynek eladásai 31 százalékkal estek vissza az első negyedévben az Európában és Kínában jelentkező problémák, a csökkenő amerikai adókönnyítés (tax credit) miatt. Az elemzők csökkenést vártak, de nem ekkorát. A likviditásával kapcsolatban is kételyek merültek fel. Így a részvény tíz százalékos mínuszban is volt, legutóbb mínusz nyolc százalékon állt.

Tarol az Avengers, vásárolt Soros

A pár napja tőzsdére vitt autómegosztó, a Lyft kezdetben süllyedt, majd ütemes emelkedésre váltott, miután kiderült: Carl Icahn ismert tőzsdeguru Soros György cégének adta el 2,7 százalékos részvénycsomagját, még a kibocsátás előtt. Most 2,3 százalékos pluszban van.

A Facebook főleg azért lehet másfél százalékos pluszban, mert a Guggenheim cég tartásról vételre módosította ajánlását. Az etiópiai légügyi hatóságok jelentése után a Boeing is szép emelkedésben van. Ez és a Disney húzzák fel a Dow Jones ipari átlagot. A szórakoztatóipari óriás részvénye az új Avengers film kasszasikere hátán ugrik nagyot.

A bitcon szárnyalása két nap után megakadt, a kriptodeviza visszasüllyedt 5250-ről 5000 környékére. (Erről itt írtunk bővebben.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?