Hirdetés
Hirdetés

Súlyos kávévész fenyeget, Mészárosékat visszaengedték a tőzsdére

Eidenpenz József, 2018. október 18., 19:02

A tőzsdei klíma megint eléggé pocsék, amiben a Fed kamatemeléseinek veszélye mellett kedvezőtlen vállalati jelentések is szerepet játszanak. A BUX viszont szerény emelkedést tudott produkálni, főleg az OTP miatt. Az egyesülni készülő Mészáros-cégeket hiába függesztették fel, a buli nagyja már előző nap megvolt.

A Fed-akták szerda esti nyilvánosságra hozatala után a piacon úgy vélik, azokban “héjalelkű”, azaz kamatemelés-párti kommentárok voltak. De legalábbis a Fed nem látszik meghatódni attól, hogy Trump elnök folyton kritizálja, mindenért őket okolja, és a szervezet kitart az eddigi kamatemelési menetrend mellett.

Az USA-ban ráadásul 1973 óta nem volt ilyen kevés munkanélküli, mint most, ez is (bér)inflációs, kamatemelő tényező lehet. Az amerikai tíz éves állampapír-hozam erre megint emelkedett, évi 3,2 fölé. Mindez már tegnap elrontotta az addig inkább óvatos hangulatot, és az amerikai tőzsdék 0,2-0,4 százalékos mínuszban zártak.

Hirdetés

Ma pedig gyorsult az esés, az S&P 500 és a Dow Jones 1,1, a Nasdaq Composite 1,6 százalékos mínuszban van. Ráadásul a főleg ipari cégektől érkező gyorsjelentések is gyengék voltak.

Gyengülő forint, dráguló OTP

Az európai indexek is hasonló cipőben jártak, a német mutató 1,1, a francia 0,6, a brit 0,4 százalékkal süllyedt. Folyik az olasz költségvetési dráma, benyújtották a vitatott tervezetet az EU-nak, az olasz index 1,9 százalékos mélyrepülést mutatott be.

A BUX index nálunk 0,2 százalékkal emelkedni tudott, miközben a lengyel mutató fél százalékkal esett. Az OTP 0,5 százalékkal ment fel 10 300-ra, a Richter 0,2 százalékkal 5400-ra, a Mol stagnált 3040-en. A forint gyengült, 323,40 az euró, azaz 1,2 forinttal van a szerda esti ára felett.

További árfolyamok itt láthatók

Mészárosék megint akcióban

A Konzum és az Opus a nap első részében fel voltak függesztve a tőzsdén, miután nagy bejelentésre készültek, ugyanis egyesülni kívánnak. Ezzel a tőzsde negyedik legnagyobb vállalata jöhet létre.

Délután visszaengedték őket a parkettre, ezután a nap végéig a Konzum 0,9, az Opus 0,6 százalékkal esett. A nagy emelkedést azonban valójában már előző nap letudták. A 4iG újabb 7,5 százalékkal ment fel.

Gombásodik a kávé

Szaporodnak a gyorsjelentések és más vállalati hírek, többek között az Alcoa, az Unilever, a Nestlé, a Novartis , az Ericsson, a Taiwan Semiconductor Manufacturing  volt az érdeklődés középpontjában.

A kávé ára a korábbi száduldás után ma pihen. Kiderült, hogy egy Hemileia vastatrix nevű gombafajta okoz egyre több kárt az ültetvényekben, ami az IFLScience szerint kiirthatatlan, legfeljebb a terjedését lehet korlátozni. Korábbi évtizedekben, századokban már óriási károkat okozott.

Perzsák és szaúdiak

Az olaj a tegnapi meglepően magas készletadat után némileg ma is tovább esett, ehhez még az Iránnal kapcsolatos feszültség csökkenése is hozzájárulhatott. Pedig eközben áll a bál, nagy a botrány a szaúdi újságíró eltűnése vagy meggyilkolása miatt.

Az amerikai WTI tegnap esett valamivel 70 dollár alá, ma pedig az északi-tengeri Brent lépte át a 80 dolláros szintet. (Az áruk most 69,25 és 79,65 dollár.)

Nyilvános lesz a nagy titoktartó

Tőzsdére készül a Palantir Technologies, amelyet Peter Thiel alapított 2004-ben, és nagy tömegű adatok feldolgozásával, kiértékelésével, gyűjtésével foglakozik (“big data”). Állítólag kormányoknak, titkosszolgálatoknak, hedge fund-oknak, bankoknak végez bizalmas munkákat, amelyekről alig lehet megtudni valamit. Érdekes lesz, hogyan lehet majd a titoktartást és a nyilvános tőzsdei jelenlétet összeegyeztetni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?