Hirdetés
Hirdetés

Szakadatlanul emelkedik az aranyár, ma is jó erőben a forint

Fellegi Tamás, 2019. január 30., 12:02

Múlt pénteken nagyot ugrott az aranyár, és az emelkedés azóta is tart. A forint is tartja tegnap elért 8 havi csúcsát, az MNB döntése, miszerint nem szigorított még a monetáris kondíciókon, nem zavarta meg a folyamatot. Jelentett az Apple, emelkedhet a részvény ára.

Kirobbanó formában az arany: pénteken 1280 dollárról indult, hétfőn átvitte az 1300-at, és ma már 1312 az ár. Az MNB őszi vételén már igen szép nyereség van, jóllehet az nem rövidtávú befektetés, egyelőre azonban a piac mégiscsak visszaigazolta az ügylet időzítésének helyességét.

Arany
Arany

Sokan tartottak attól, hogy ha az MNB nem lép a monetáris szigorítás irányába, sőt még csak nem is utal arra, hogy ezt mikor teszi majd meg, visszaesik a forint, mondván, azért kezdték venni két hete, mert akkor a jegybank alelnöke utalt a közeli szigorításra.

Hirdetés

Véleményünk szerint jelentős szerepet játszhatott a forint gyengülésére spekuláló korábbi short pozíciók zárása, amely esetleg még mindig tarthat, és ennek az árfolyamot erősítő hatása érvényesül. A hazai valuta mindenesetre 317 körül van az euróhoz képest, tavaly május óta a legerősebb szinten, és nő a remény, hogy az árfolyam visszatérhet a korábban megszokott 305-315 közti szintre.

Euró/forint, 10 nap
Euró/forint, 10 nap

A tőzsdéken alig van mozgás, egyrészt a nagy decemberi zuhanás és annak korrekciója után most megpihenhettek az indexek egy egyensúlyi szinten, másrészt komoly várakozások előzik meg a Fed mai ülését. Ezen kamatváltoztatásról biztos nem lesz szó, de lehet, hogy a jelenleg folyó havi 50 milliárdos normalizálási program (ennyi államkötvényt és jelzálogpapírt ad vissza a piacnak a Fed havonta abból, amit az eszközvásárlási program során fedezetlen pénzből vett) módosulni fog.

Tegnap este jelentett az Apple: a tavalyi utolsó negyedévben valóban erősen visszaesett az iPhone értékesítés: 15 százalékkal, bő 9 milliárd dollárral kevesebb pénz jött be belőle, de a fennmaradó 52 milliárd dollár még mindig óriási összeg. A cég által nyújtott szolgáltatások árbevétele viszont 19 százalékkal emelkedett és átlépte a 10 milliárd dollárt: a cég ezen a vonalon szeretne erősíteni a közeljövőben.

Egészében ugyan csökkent a cég árbevétele és profitja, viszont a továbbra is dinamikusan folytatódó sajátrészvény-vásárlások miatt még nőtt is az egy részvényre jutó eredmény, 4,18 dollárra. A cég készpénzállománya olyan nagy, hogy mai áron összes részvényének 20 százalékát tudná megvenni, miközben minden negyedévben újabb gigantikus összegű készpénzt termel. Tegnap a zárás utáni indikatív kereskedésben emelkedett a papír, a lényeg a mai teljesítmény lesz.

A BÉT-en az OTP 0,7 százalékkal gyengül 11 560 forintig, a Mol fél százalékkal 3272 forintig, a Richter és a Telekom alig mozdul. A hónap két kedvence, a Kartonpack és a Plotinus 15 illetve 8 százalékkal esik 22 400 illetve 32 200 forintig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

A halála előtt két nappal írta alá végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett a börtönben. Minden vagyonát egy ismeretlen összetételű társaságra hagyta. A hivatalos jelentés szerint felakasztotta magát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?