Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan volt ma a részvények mezőnye a pesti tőzsdén

Eidenpenz József, 2018. július 12., 18:19

Bár a befektetők továbbra is idegesek a kereskedelmi háború miatt, biztató jeleket találtak, így szépen magukhoz tértek a részvénypiacok. Pesten nem a szokásos papírok adták a forgalom nagyját, a BUX index azonban szépen emelkedett. A forint is erősebb lett, pedig a török líra még nagyobb gödörbe került.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

Több kommentátor is írja, hogy a kereskedelmi háború réme nem múlt el és a befektetők emiatt még idegesek a részvénypiacokon, de enyhülés is látszik a feszültségben. A befektetők jeleket találtak arra, hogy Kína és az USA illetékesei leülnek tárgyalni, ezért az újabb optimizmus – utalt rá a Marketwatch.

Az árfolyamok inkább az utóbbit mutatják. Az európai indexek a nap elején mínuszban is jártak, de a nap végére a német mutató 0,6, a francia 1,0, a brit 0,8 százalékkal ment fel. Az USA-ban is hasonló a helyzet, az S&P 500 0,6, a Nasdaq 0,9, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos emelkedést mutat.

Hirdetés

A lengyel és a román tőzsde picit emelkedett, a cseh esett, a magyar BUX index viszont szépen, 1,2 százalékkal felment. Érdekes, hogy a négymilliárdos forgalom mellett 0,9 százalékos emelkedést felmutató Richter (4880) után forgalomban az Opus következett majdnem 2,5 milliárddal. Ez azonban 0,9 százalékkal esett (646-ra).

Erősebb a forint

Az OTP alig több mint kétmilliárdos forgalomban 0,8 százalékkal ment fel (9960), a Mol viszont 2,6 százalékkal drágult (2738-ra). Az euró/forint a kora délutáni 325,70-es csúcsról mostanáig folyamatosan esett. Most 324,30, egy forinttal lejjebb van, mint tegnap este.

Új gödörben Erdogan pénze

Éjszaka új történelmi rekordra zuhant a török líra, 5,8187-re az euróval szemben, ma pedig a pénzügyminiszter próbálta megnyugtatni a külföldi befektetőket. A gyengülés a héten az után kapott újra szárnyra, hogy az újraválasztott és megnövelt hatalmú elnök saját hatáskörbe vonta a jegybank vezetőinek kinevezését, és kamatcsökkentést emlegetett. Pénzügyminiszternek egyébként saját vejét nevezte ki. Estére az árfolyam kissé magához tért.

70 alatt a WTI

Az amerikai piacon azt találgatják, mit hoz majd a most induló gyorsjelentési szezon. A tegnapi, évek óta nem látott hatalmas zuhanás után az amerikai WTI olaj ma is süllyedt, és 70 dollár alá érkezett. A Brent viszont  szerény pluszban tartja magát.

A bitcoin 6200 dollár alá csúszott, ezzel három százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?