Hirdetés
Hirdetés

Szomorú napja lett ez a mai a magyar tőkepiacnak

Eidenpenz József, 2017. március 07., 18:48

Talán a magyar gazdaság növekedésének lassulása, talán még mindig a vártnál rosszabb gyorsjelentések miatt a hazai tőzsde nagyon rossz formáját hozta ma, a forint pedig kissé gyengült, 310 fölé ment az euró. Két nagy brókercég is vételre ajánl egy jól ismert olasz nagybankot. Jó eredményekről számolt be viszont az Állami Nyomda.

Európa, de talán az egész világ legrosszabban teljesítő tőzsdeindexe lehetett ma a BUX index, persze hosszabb távon azért így is jól teljesített és egyetlen napból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ma mindenesetre 2,2 százalék volt az esés, a húzópapírok még ennél is jobban zuhantak, miközben a cseh, lengyel, román tőzsde jóval egy százalék alatti mértékben süllyedt.

A Molt intézték el leginkább, 3,4 százalékkal 20 090 forinton állt meg, ez egyben a napi minimuma is. Az OTP 2,9 százalékkal 8655-re, a Richter 1,4 százalékkal 6385-re esett. A Telekom kerek ötszázon végzett, ez csak egy forintos, 0,2 százalékos süllyedés. A Mészáros Lőrinc-cégek újabb két számjegyű nyereséget hoztak össze.

Hirdetés

Mi lehet az oka?

A hazai esések egyik oka lehet a ma kijött, a vártnál rosszabb GDP- és ipari termelési adat. Egy másik lehetséges magyarázat pedig annak az elhúzódó hatása, ahogy a piac reagál a várttól elmaradó gyorsjelentésekre. De az is lehet, hogy a magyar piac az utóbbi időben egyszerűen túlvetté vált. A forint csak kis mértékben gyengült, mintegy 20 fillérrel lett drágább az euró, de ezzel átlépte a fontos 310-es határt.

Az európai tőzsdék bizonytalankodtak, de nagy átlagban inkább süllyedtek, az EuroStoxx 50 index 0,1 százalékkal csökkent. A német DAX stagnált, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal esett. Amerikában a fontosabb indexek 0,2-0,3 százalékos mínuszban vannak.

Olajhinta, olajpalinta

Orosz, iraki, szaúd-arábiai miniszterek nyilatkoztak ma az OPEC kitermelés-csökkentési korlátozásáról, az Oilprice.com szerint ellentmondásos jelzéseket adva. Az olajról továbbra is sokféle vélemény kering, de az azért ritka, hogy valaki jelentősebb esést vár. Ilyen a Fitch, amely az amerikai kitermelés felfutása miatt prognosztizálja ezt a második félévre, igaz, 2018-ra már ő is emelkedést valószínűsít.

A hónapok óta szűk sávban ingadozó kőolaj a korábbi fél-egy százalékos emelkedésről estére visszavett kissé, 0,1-0,2 százalékos pluszt azonban megőrzött. A WTI 53,30, a Brent 56,10 dollár. A nemesfémek megint esnek, vélhetően a kamatemelési várakozásokkal összefüggésben, a dollár ma alig mozdult.

Obamacare helyett Trumpcare

Amerikában különösen nagy mínuszban vannak a gyógyszerrészvények. Egyrészt bejelentették a republikánusok új, szegényekre vonatkozó egészségügyi programját, amely felváltja a demokraták Obamacare-jét. Másrészt Donald Trump tweetjeiben (Twitter-üzeneteiben) megint kikelt a magas gyógyszerárak ellen. Paul szenátor egyébként ma „Obamacare light”-nak nevezte a Bloomberg TV-nek az új programot.

A nyomott európai hangulathoz hozzájárulhatott, hogy a német gyáripari megrendelések nyolc éve nem látott mértékben csökkentek januárban.

Jó ötlet az Unicredit?

Két nagy brókercégünk is jó ötletnek tartja az Unicredit részvényeinek vásárlását. A KBC Equitas szerint sokkal többet is érhet az Unicredit. „Kellően nagynak tűnik a pesszimizmus az olasz eszközökkel, pláne a bankokkal kapcsolatban, hogy ígéretes hosszú távú befektetési lehetőségek adódjanak. Egy ilyen lehet az Unicredit is, ami nemrég sikerrel zárt egy igen jelentős, 13 milliárd eurós tőkeemelést” - írják. A bank jelenleg is alulárazott szerintük a hasonló megtérülést biztosító európai szektortársakhoz képest.

Az Erste Befektetési hírlevelének címe hasonló, „Jó vétel lehet az UniCredit”. Szerintük „az elmúlt hetekben jelentős kockázatok szűntek meg az UniCreditnél azzal, hogy sikeresen lezárult a 13 milliárd eurós tőkeemelés, ráadásul a technikai kép alapján nagyságrendileg egy éves távon akár 40%-os emelkedés is valószínűnek tűnik”. Ezért kedvező beszállási lehetőséget látnak.

Jó volt a Nyomda-jelentés

Remek negyedévet zárt a Nyomda a KBC Equitas szerint, és szép osztalék jöhet. A már korábban is optimista, a részvényt régebb óta vételre ajánló brókercég várakozásait is meghaladta az eredmény. Rekordszinten az exportbevétel, az egész tavalyi évet tekintve 11 százalékos volt a bővülés, így már a 9 milliárd forintot is meghaladta. A társaság várhatóan 86,6 forint osztalékot fizet részvényenként. Bár a cég célárát elérte a papír, a vonzó, 6,8 százalékos osztalékhozam miatt csak a stop losst húzzák feljebb (1000-ről 1120 forintra).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Tavaly év végén 14,1 év volt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel. Egyelőre tehát a dinamikusan emelkedő újautó-értékesítés is csak lassítani volt képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?