Hirdetés
Hirdetés

Tavaly is meg lehetett gazdagodni a pesti tőzsdén, nem akárki jóvoltából

Fellegi Tamás, 2019. január 03., 06:07

Jó éve volt a Budapesti Értéktőzsdének, felülteljesített a legtöbb részvénypiachoz képest. A legnagyobb áremelkedést elérő részvénnyel 670 százalékot lehetett keresni, a legrosszabb teljesítményt mutató papír viszont a felére esett a BÉT által közzétett adatok szerint. A forgalom felét az OTP egymaga adta.

A 2015-től 2017-ig tartó szédületes emelkedés után tavaly lényegében stagnált a tőzsde fő indexe (0,6 százalékot csökkent), ezzel a BUX összességében igen erős 4 éven van túl. Ez különösen úgy nagy teljesítmény, hogy a világ nagyobb tőzsdein a múlt évet már komolyabb visszaesés jelezte, alig akad olyan index, amelyik jobban teljesített volna a BUX-nál (az amerikai S&P 500 közel 10, a német DAX majdnem 20 százalékkal került lejjebb).

A BUX 2018-ban. Év közepi esés után visszakapaszkodott
A BUX 2018-ban. Év közepi esés után visszakapaszkodott

Nyertesek

A legnagyobb árfolyamemelkedés ismét Mészáros Lőrincnek köszönhető, akárcsak az előző évben: az ő cégcsoportja vásárolt meghatározó részesedést a 4iG társaságban, amelyre ezért igencsak rákaptak a befektetők, és árfolyama 670 százalékot emelkedett az év folyamán. A második legnagyobb áremelkedést az Est Media produkálta 150 százalékkal: ebben az esetben is az a spekuláció mozgatta meg a befektetők fantáziáját, hogy a viszonylag nem nagy cégben nagybefektető vásárol részesedést.

Hirdetés

Vesztesek

A legnagyobb veszteséget a Waberer’s könyvelhette el: a papír 4700-ról 2300 forintig esett, így értékének több mint felét vesztette el. Gyengén teljesítettek a korábbi Mészáros-papírok is: az Opus 30, a Konzum 28, az Appeninn 41 százalékot veszített az év során, de ez leginkább annak köszönhető, hogy az előző évben túl magasra emelkedtek, így lényegében csak egészséges korrekcióról van szó. A három papír kétéves teljesítménye így is mesésnek mondható.

Blue chipek

Ami a blue chinek nevezett négy legnagyobb részvényt illeti: az OTP 5,3 százalékkal, a Mol pedig 2,4 százalékkal emelkedett az év során, a Richter ára 19,9 százalékkal esett vissza, a Telekom 3,9 százalékot gyengült. Ami a forgalmat illeti, 1370 milliárd forinttal messze az OTP győzött, a teljes tőzsdei forgalom 49 százalékát adta a bankrészvény. A Mol és a Richter 531 illetve 507 milliárd forint értékben forgott, a Telekomból 75 milliárd forintnyi cserélt gazdát, de megelőzte őt az Opus 114 milliárdos forgalommal. A részvényszekció teljes, 2791 milliárdos összforgalma 3,7 százalékkal múlta felül az előző évet.

Decemberi események

Az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott: sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett lezajlott két bevezetés is: egyrészt az új, jüan alapú strukturált kötvények debütáltak, másrészt megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Jövőre nyugodtan bevezethetik a dugódíjat, mivel a belvárosban amúgy sem lehet majd autózni. 2020-ban ugyanis összeérhet a hármas metró déli és középső szakaszának rekonstrukciója, illetve várhatóan hozzálátnak a Lánchíd felújításának is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?