Hirdetés
Hirdetés

Természetben fizet osztalékot a sörgyár, rámozdulnak a nyugdíjasok

Eidenpenz József, 2013. február 18., 18:00

Egy német sörgyár évi nyolc láda sörben fizet részvényeseinek osztalékot, aminek az értéke 100 euró, de egy darab részvény is ezer euróba kerül. Egy másikat lakossági részvénykibocsátással mentettek meg a csődtől. Népszerű a közgyűlés-turizmus a társaságok által adott gazdag természetbeni osztalékok miatt, főleg ráérő nyugdíjasok művelik.

Németországban tavaly 96,5 millió hektoliter sört adtak el, miközben az ország lakossága 82 millió fő, egy személyre tehát – a csecsemőket is beleértve – majdnem évi 118 liter jut a nedűből. (Egy korábbi listán Németország a 3., Magyarország a 24. helyen volt a világon a sörfogyasztásban.)

Európa legerősebb gazdaságában sör terén nem csak a nagy márkák tudnak labdába rúgni, mint a Beck's, Krombacher vagy Warsteiner, a sörkultúra mellett a lokálpatriotizmus is erős, a helyi termékeket rengeteg fogyasztó preferálja – írja a Witrschaftswoche. Az ország északi részén, Schlesswig-Holstein szövetségi tartományban levő Grönwohlder Hausbrauerei (Grönwohld-i Házi Sörfőzde) ezt igyekszik kihasználni, olyan módon, amivel a nagy konszernek nem tudnak versenyezni.

Hirdetés

62 cent egy üveg sör

Úgy gyűjt tőkét, hogy lakossági részvényeket bocsát ki, és az osztalékot, amely korántsem megvetendő, mert tíz százalék a befektetett tőkére, azaz a részvény árára vetítve, sörben fizeti. Egy részvény ugyan 1000 euró, de ezért évente 100 euró értékű sör jár, konkrétan nyolc ládányi, ládánként 20 üveg sörrel. Így 62,5 centre jön ki egy üveggel. Ez még nem minden, a részvényesek ingyenes sörfőző-szemináriumon is részt vehetnek, valamint ebéddel és ingyen sörrel kedveskednek nekik az éves rendes közgyűlésen, ahol az utóbbihoz kapnak ajándékba egy eredeti márkás söröspoharat is.

A gyár jelenlegi tulajdonosa nagy terveket dédelget, terjeszkedni szeretne, ezért döntöttek a kibocsátásról. Mivel a bankok nem sietnek a kisebb, induló cégeket hitelezni, inkább a lelkes helyi rajongókra építenek. (Hasonlóan sok németországi futballklubhoz, amelyek sokszor szurkolói részvényekkel vagy kötvényekkel próbálnak meg pénzt bevonni.)

Várólistán tülekednek a részvényekért

A sörosztalék egyébként ugyanúgy adóköteles, mint a normál, a német tőzsdei cégek közül azonban egyik sem fizet ilyen magas osztalékot a részvényárra vetítve. A jellemző inkább 1-5 százalék között van, bár néhány cég 7-8 százalékig is elmegy – derül ki a Dividendenchecker adataiból.

A Bodeni-tó közelében fekvő Königseggwald sörfőzőjét, a WalderBräu AG-t lakossági részvények segítségével mentették meg a csődtől. A sörbarátok 500 eurós részvényeket jegyezhetnek, fejenként korlátozott mennyiségben (50 darabig), az osztalékot itt is sörben fizetik. Annyira népszerű lett az ötlet, hogy ma is várólistán tülekednek a helyi sörrajongók a megvásárolható részvényekért. Új személy ma már csak akkor juthat feljebb a sorban, ha a régiek közül valaki eladja a papírját.

Rajongók előnyben

A bajorországi Bürgerbräu Wolnzach AG a Wirtschaftswoche szerint 1999-ben eleve lakossági összefogással jött létre részvénytársaságként, és kezdettől fogva sörben fizeti osztalékát. Azóta már egy sikeres tőkeemelésen is túl van, a napokban 1180 új részvényes jegyzett a papírjaiból. nyilván a hasonló részvények nem igazán alkalmasak pénzügyi befektetésként, megtakarításként, inkább a lelkes sörfogyasztók és lokálpatrióták számára jelentenek hasznos befektetési lehetőséget.

Részvény akváriumlátogatással és anélkül

A természetben való osztalékfizetés persze nemcsak sörgyáraknál fordul elő. Érdekes példája ennek, hogy a Berlini Állatkert is részvénytársasági formában működik, a támogatói részvények tulajdonosai pedig ingyenesen mehetnek be a kapukon, ahányszor csak akarnak. Kétféle részvény létezik: az 520 eurós papír akváriumlátogatásra is jogosít, az akvárium nélküli részvény viszont csak 156 euróba kerül.

Az eddig említett sörrészvények korlátozott forgalomképességű, tőzsdén kívüli papírok. Németországban azonban, ahol a sörkultúra fejlett, több mint egy tucatnyi kisebb sörfőzde van tőzsdén, egy lista ezekről itt olvasható>>>. Svájcban ugyanazon lista szerint inkább a tőzsdén kívüli kereskedelemben kapható részvények fordulnak elő. Érdekesség, hogy a svájciak a jelek szerint kifejezetten vonzódnak a természetben való osztalékfizetésért, sok cég kedveskedik gazdag ajándékokkal részvényeseinek.

Egy ebédért megéri részvényt vásárolni

Amint egy régebbi cikk írja, számos cég sokféleképpen kedvez a tulajdonosoknak: állatkerti belépő, kötélpályás felvonó-menetjegy, éttermi kupon, illetve az adott cég különböző termékei a húskészítményektől a sörig. A Berner Landbank pedig 40 franknyi költségtérítést fizetett a részvényeseknek azért, hogy elutaztak a közgyűlésre. Aminek a trükkje az, hogy ez a térítés nem számított adóköteles bevételnek – a többi hasonló juttatás viszont feltehetően igen.

Sok cég egyszerűen nagylelkű, pazar ebéddel vendégeli meg részvényeseit. Ezért aztán mellékhatásként megjelentek és szép számmal vannak olyanok is, akik csak ezért vagy a többi juttatásért vásárolnak 1-2 darabot a részvényekből, amelyek ára azután sokszorosan megtérül a természetbeni osztalék révén. „Sok közgyűlés-turistát ismerünk már” – idézi a tanulmány az egyik cég vezetőjét. Persze az útiköltséget és az időráfordítást is figyelembe kell venni, de van egy réteg, amelynek időből nagyon sok van: a nyugdíjasok. Ők teszik ki a közgyűlési turisták zömét az alpesi országban.

Sörösalátét: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg!
Sörösalátét: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg!

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?