Hirdetés
Hirdetés

Tíz éve volt a krach alja, megtáltosodtak a bankrészvények

2019. március 11., 19:16
Cimkék
tőzsdezárás

Ma szépen emelkedtek a tőzsdék a legtöbb országban. Európában a bankrészvényeseket a két német óriás fúziójának lehetősége izgatta, az OTP is szépen húzott. Esik a Boeing a hétvégi repülőbaleset miatt. Tíz éve volt a Lehman-krach abszolút alja, azóta a BUX négyszereződött.

Tíz éve, 2009. március 9-én volt a Lehman Brothers összeomlása utáni tőzsdei krach mélypontja, azóta nem voltak olyan alacsonyan a fontosabb tőzsdeindexek. A magyar BUX index például akkor tízezer pontra esett, ma azonban ennek több mint négyszeresén, 40 819 ponton zárt. (Ez évi 15,1 százalékos hozam.) Ezen évforduló alkalmából jó volt a hangulat a világ fontosabb tőzsdéin, ami azonban különböző okoknak köszönhető.

Európában főleg a Deutsche Bank és a Commerzbank esetleges fúziójával kapcsolatos spekuláció húzta fel az indexeket. A két óriásbank részvénye öt és hét százalékkal ugrott meg. A német DAX 0,8, a francia CAC 0,7, a brit index 0,4 százalékkal emelkedett. Utóbbi annak ellenére, hogy a Brexit körüli vita inkább durvulni, mint csitulni látszik.

Hirdetés

Az USA-ban öt nap esés után végre szintén felfelé mennek az indexek, a technológiai papírok jelentik a húzóerőt. Az Apple például az egyik nagybank felminősítése nyomán emelkedett 3,3 százalékot. Az Nvidia hét százalékkal emelkedik egy hétmilliárd dolláros fúzió tető alá hozása nyomán. Az S&P 500 index 1,3, a technológiai Nasdaq Composite 1,9, a Dow Jones Ipari 0,6 százalékkal emelkedik.

Szenved a Boeing

Az ipari indexet főleg az húzza vissza, hogy egy 737 MAX 8 típusú repülőgép hétvégi katasztrófája miatt a Boeing részvényei tíz százalékos mínuszban is voltak. Később ez mérséklődött mintegy hét százalékra. Ez az újabb repülőgéptípus egyelőre nem repülhet.

A BUX index is 1,3 százalékkal emelkedik, ebben az OTP két és fél százalékos ugrásának van komoly szerepe. A bankpapír 12 100-ra menetelt, ami igen közel van a csütörtökön beállított 12 200 forintos történelmi csúcshoz. A Mol 0,7 százalékkal 3280-ra, a Richter 1,8 százalékkal 5310-re ment fel.

További árfolyamok itt láthatók

A Konzum hét, az Opus 2,7 százalékkal esik, miután közzétették a két papír átváltási arányát az egyesülésnél. A forint kissé gyengült, 315,60 az euró.

Török, kínai gondok

A kínai autóeladások mélyponton vannak, de ez most nem lombozta le a befektetőket. Talán azért, mert múlt héten a gyenge kínai adatok már okoztak süllyedést a részvényárfolyamokban. Törökország viszont recesszióba süllyedt, sok-sok év óta óta először.

Az óriási méretű norvég vagyonalap eladja olajtársaságokban levő részvénycsomagjaki egy részét. Ez átmeneti esést okozott több olajcégnél, de mostanára mintha megnyugodtak volna az árfolyamok.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?