5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Új korszak következik jövőre a tőzsdén? Mit tanulhatunk 2018-ból? Ez az év nagyon más volt, mint az előzőek, és alighanem újfajta gondolkodásra lesz szükség. A részvénypiac teljesítménye várhatóan elmarad majd az elmúlt évekhez képest. De nem kell félni a kötvénypiactól, az árupiactól, és az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat – mondja az egyik legnagyobb brókercég.
(Fotó: Pixabay.com)

Nagyon furcsa éven van túl a tőzsde, míg az amerikai részvények még erősek voltak, a németek már csak szenvedtek, és a magyar papírok is kalandos utat tettek meg – kezdte webináriumát a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. A kockázatok felerősödtek, az idei év érezhetően más volt, mint a tavalyi, különösen nehéz, és lehet, hogy egy új korszak kezdődött, ami még sokáig eltarthat.

Több izgalom volt az idén, mint hozam, míg 2017-ben több hozam, mint izgalom. A Lehman-válság után éveken keresztül mentek fel a részvényárfolyamok, a piaci szereplőknek pedig fogalmuk sem volt, meddig fog ez tartani, hol lesz a csúcs.

Ez az év azonban úgy tűnik, megadta a választ, az év elején minden látványosan elromlott, “volt egy méretes zakó”. A piacok azóta is leginkább szédelegnek az ütés után – mondta az elemző. Új csúcsok pedig most nincsenek a láthatáron.

Trumpnak volt szerepe

A  BUX index durván ott van most is, ahol tavaly, a német DAX mintegy 15 százalékot esett az idén. Már 2011 óta nem volt olyan rossz év a részvénypiacokon, mint az idei. Elszállt a VIX index, a “félelemindex”, összeomlott a bitcoin, megrendültek a FAANG-részvények (a nagy internetes óriások), mészárlás volt a felkapott marihuána-részvényeknél is. A 2017-es év viszont abnormálisan nyugalmas volt.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú), a válság mélypontja, 2009 március 9-e óta (Grafikon: Stockcharts)

Az elemző szerint azonban összeomlásra sem igazán lehet számítani. A Trump-féle adócsökkentések miatt ugyanis a vállalati nyereségek, az egy részvényre jutó profit szintén szépen növekedett. Azért nem tudott ennek ellenére sem emelkedni az idén a részvénypiac, mert a befektetők óvatosabbak lettek, és nem hajlandóak “elszállt árazással”, magas értékeltséggel részvényeket vásárolni.

Merkel és Macron meggyengült

A részvények értékeléséhez használt mutatók csökkenése azt is jelentheti, hogy a részvénypiac olcsóbb lett, de azt is, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek. Mi lenne az a katalizátor, ami tovább húzhatná a részvénypiacot? Ezt most senki sem tudja.

Az amerikai adócsökkentési hatás jövőre már nem lesz, Donald Trumpnak már nincs túl sok mozgástere az időközi választások után. Az európai választások bizonytalanságot okoznak, a francia és a német elnök pozíciója gyengült. A részvénypiacok gazdaságilag gyengébb időszakot áraznak. A nagy amerikai internetes óriásoknál trösztellenes törvények és más szabályozások várhatók.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú) (Grafikon: Stockcharts)

A piac előbbre jár, mint a hírek

Mindezek miatt a brókercég szerint a következő öt-tíz év részvénypiaca más lesz, mint amit az utóbbi tíz évben megszoktunk. “A részvénypiacok nem mindig csak felfelé mennek, ahogy a fák sem nőnek az égig” – hangsúlyozzák. Bármikor jöhet megálló, lejtmenet.

De nemcsak a fundamentális szempontok számítanak, a tömegpszichológia is. A részvénypiac rendszerint 6-12 hónapra előre tekint, erre koncentrálnak a legtöbben a befektetők közül. Eközben a pénzügyi média általában arról számol be, ami történt, vagy történik, kevéssé arról, ami történni fog.

Amerikai kötvény, magyar arany

Cinkotai Norbert szerint a részvénypiactól nem lehet túl jó hozamokat várni mostanában, legalábbis elmaradhat a teljesítményük az elmúlt évekhez képest. Eközben nem kell félni a kötvénypiactól sem, lehet, hogy már nem is lesz komolyabb hozamemelkedés. A részvénypiactól eltérően pedig az államkötvényekkel garantáltan pozitív hozamot lehet elérni, ha lejáratig tartjuk azokat.

Egyes árupiaci termékekben is lehet még fantázia, az olaj korábban az év során ezt bizonyította. De az arany sem fest most rosszul. A magyar jegybank, úgy tűnik, jó érzékkel, jókor töltötte fel aranykészletét. Az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat.

A remény rabjai

Vesztes lehet a részvénypiacon, aki a múlt hozamainak bűvöletében él, aki a “buy and hold” (vedd meg és tartsd) stratégia rabja marad. Akinek nincsen konkrét terve, aki nem használ stop losst, aki nem diverzifikál – mondta az egyik legnagyobb hazai brókercég szakembere.

A KBC Equitas "befektetési ötletei".

Rázósabb útszakasz következik, a játékszabályok időnként változnak, most ez bekövetkezett. Alkalmazkodni kell ehhez – mondta. A befektetési alapok nem olcsók a rejtett költségek miatt, de nem szabad félni tőlük. A kockázatok megosztása, csökkentése érdekében megérheti a vásárlásuk.

Négy részvény a láthatáron

Olvassunk sokat, pénzügyi médiát, tanuljunk, de ne ijedjünk meg mindentől – hangzik a vezető elemző  másik végkövetkeztetése. A brókercég “nyitott kereskedési ötletei” jelenleg négy papírra, a Duna House, a Magyar Telekom, a Bayer és a GameScop részvényeinek vásárlására vonatkoznak.

(A tőkepiacokon jövőre várható folyamatokról írtunk tegnap itt is.)

Az egyes részvénypiacok teljesítménye az utóbbi tíz évben, évente külön-külön.
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG