Hirdetés
Hirdetés

Több izgalom jön, mint hozam, vagy több hozam, mint izgalom?

Eidenpenz József, 2018. december 15., 08:51

Új korszak következik jövőre a tőzsdén? Mit tanulhatunk 2018-ból? Ez az év nagyon más volt, mint az előzőek, és alighanem újfajta gondolkodásra lesz szükség. A részvénypiac teljesítménye várhatóan elmarad majd az elmúlt évekhez képest. De nem kell félni a kötvénypiactól, az árupiactól, és az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat – mondja az egyik legnagyobb brókercég.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

Nagyon furcsa éven van túl a tőzsde, míg az amerikai részvények még erősek voltak, a németek már csak szenvedtek, és a magyar papírok is kalandos utat tettek meg – kezdte webináriumát a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. A kockázatok felerősödtek, az idei év érezhetően más volt, mint a tavalyi, különösen nehéz, és lehet, hogy egy új korszak kezdődött, ami még sokáig eltarthat.

Több izgalom volt az idén, mint hozam, míg 2017-ben több hozam, mint izgalom. A Lehman-válság után éveken keresztül mentek fel a részvényárfolyamok, a piaci szereplőknek pedig fogalmuk sem volt, meddig fog ez tartani, hol lesz a csúcs.

Hirdetés

Ez az év azonban úgy tűnik, megadta a választ, az év elején minden látványosan elromlott, “volt egy méretes zakó”. A piacok azóta is leginkább szédelegnek az ütés után – mondta az elemző. Új csúcsok pedig most nincsenek a láthatáron.

Trumpnak volt szerepe

A  BUX index durván ott van most is, ahol tavaly, a német DAX mintegy 15 százalékot esett az idén. Már 2011 óta nem volt olyan rossz év a részvénypiacokon, mint az idei. Elszállt a VIX index, a “félelemindex”, összeomlott a bitcoin, megrendültek a FAANG-részvények (a nagy internetes óriások), mészárlás volt a felkapott marihuána-részvényeknél is. A 2017-es év viszont abnormálisan nyugalmas volt.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR)
Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú), a válság mélypontja, 2009 március 9-e óta (Grafikon: Stockcharts)

Az elemző szerint azonban összeomlásra sem igazán lehet számítani. A Trump-féle adócsökkentések miatt ugyanis a vállalati nyereségek, az egy részvényre jutó profit szintén szépen növekedett. Azért nem tudott ennek ellenére sem emelkedni az idén a részvénypiac, mert a befektetők óvatosabbak lettek, és nem hajlandóak “elszállt árazással”, magas értékeltséggel részvényeket vásárolni.

Merkel és Macron meggyengült

A részvények értékeléséhez használt mutatók csökkenése azt is jelentheti, hogy a részvénypiac olcsóbb lett, de azt is, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek. Mi lenne az a katalizátor, ami tovább húzhatná a részvénypiacot? Ezt most senki sem tudja.

Az amerikai adócsökkentési hatás jövőre már nem lesz, Donald Trumpnak már nincs túl sok mozgástere az időközi választások után. Az európai választások bizonytalanságot okoznak, a francia és a német elnök pozíciója gyengült. A részvénypiacok gazdaságilag gyengébb időszakot áraznak. A nagy amerikai internetes óriásoknál trösztellenes törvények és más szabályozások várhatók.

Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR)
Az amerikai S&P 500 index TR (total return, osztalékokat is tartalmazó) változata és a német DAX (amely szintén TR típusú) (Grafikon: Stockcharts)

A piac előbbre jár, mint a hírek

Mindezek miatt a brókercég szerint a következő öt-tíz év részvénypiaca más lesz, mint amit az utóbbi tíz évben megszoktunk. “A részvénypiacok nem mindig csak felfelé mennek, ahogy a fák sem nőnek az égig” – hangsúlyozzák. Bármikor jöhet megálló, lejtmenet.

De nemcsak a fundamentális szempontok számítanak, a tömegpszichológia is. A részvénypiac rendszerint 6-12 hónapra előre tekint, erre koncentrálnak a legtöbben a befektetők közül. Eközben a pénzügyi média általában arról számol be, ami történt, vagy történik, kevéssé arról, ami történni fog.

Amerikai kötvény, magyar arany

Cinkotai Norbert szerint a részvénypiactól nem lehet túl jó hozamokat várni mostanában, legalábbis elmaradhat a teljesítményük az elmúlt évekhez képest. Eközben nem kell félni a kötvénypiactól sem, lehet, hogy már nem is lesz komolyabb hozamemelkedés. A részvénypiactól eltérően pedig az államkötvényekkel garantáltan pozitív hozamot lehet elérni, ha lejáratig tartjuk azokat.

Egyes árupiaci termékekben is lehet még fantázia, az olaj korábban az év során ezt bizonyította. De az arany sem fest most rosszul. A magyar jegybank, úgy tűnik, jó érzékkel, jókor töltötte fel aranykészletét. Az ingatlanpiac is felülteljesítő maradhat.

A remény rabjai

Vesztes lehet a részvénypiacon, aki a múlt hozamainak bűvöletében él, aki a “buy and hold” (vedd meg és tartsd) stratégia rabja marad. Akinek nincsen konkrét terve, aki nem használ stop losst, aki nem diverzifikál – mondta az egyik legnagyobb hazai brókercég szakembere.

A KBC Equitas
A KBC Equitas "befektetési ötletei".

Rázósabb útszakasz következik, a játékszabályok időnként változnak, most ez bekövetkezett. Alkalmazkodni kell ehhez – mondta. A befektetési alapok nem olcsók a rejtett költségek miatt, de nem szabad félni tőlük. A kockázatok megosztása, csökkentése érdekében megérheti a vásárlásuk.

Négy részvény a láthatáron

Olvassunk sokat, pénzügyi médiát, tanuljunk, de ne ijedjünk meg mindentől – hangzik a vezető elemző  másik végkövetkeztetése. A brókercég “nyitott kereskedési ötletei” jelenleg négy papírra, a Duna House, a Magyar Telekom, a Bayer és a GameScop részvényeinek vásárlására vonatkoznak.

(A tőkepiacokon jövőre várható folyamatokról írtunk tegnap itt is.)

Az egyes részvénypiacok teljesítménye az utóbbi tíz évben.
Az egyes részvénypiacok teljesítménye az utóbbi tíz évben, évente külön-külön.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?