Hirdetés
Hirdetés

Török gyerek megvágta – ők húzták a mélybe a forintot is?

2018. május 27., 08:20

A négynapos héten nem csoda, hogy az elmúlt heti eredményektől elmaradt a BUX és a tőzsde forgalma. A vezető részvényindexek csökkentek, az elemzők a negatív hangulatot a török kamatemeléshez és az amerikai-koreai konfliktus okozhatta. Új célárat kapott az OTP, hamarosan új taggal bővül a BÉT kínálata – ez történt Budapesten az elmúlt héten.

A négynapos kereskedési héten a részvénypiac forgalma 51,60 milliárd forint volt az előző héten elért 61,89 milliárd forint után. Emellett csökkent a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is, a BUX végül 35 758,06 ponton fejezte be a hetet, amely az előző heti záróértékénél 1012,87 ponttal, 2,75 százalékkal volt alacsonyabb. A vezető részvények ára csökkent az elmúlt négy napban.

Akciódús hetünk volt

A legnagyobb visszhangot az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint a török jegybank 300 pontos kamatemelése okozhatta, amellyel most úgy tűnik, sikerült megállítani a török líra zuhanását. A lépés azonban eladói nyomást szült a feltörekvő piacokon, amelynek hatása bekígyózott Budapestre is. A magyar részvénypiac szintén lefelé tartott kedden és szerdán, majd csütörtökön indult egy pozitív korrekció, de továbbra is erőtlen a piac az elemzők szerint, így egyelőre nem számítanak tartós fordulatra.

Hirdetés

Ahogy arról már korábban írtunk, kedden tartott kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtak a kamatszintek és a monetáris keretrendszer. A jegybank kommentárja szerint az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019. közepére várják. Mivel a közlemény nem tartalmazott a forintra vonatkozó iránymutatást, a megjelenését követően gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, és a hét további részében is a 318-as szint felett stabilizálódott az euró forintárfolyama.

Új célár az OTP-re, új bank a tőzsdén

A Privátbankár.hu egy korábbi cikkében már beszámoltunk arról, hogy várhatóan jövőre léphet tőzsdée az MKB Bank, erről Balog Ádám vezérigazgató beszélt a Bloomberg hírügynökségnek még a hét közepén. A tervek szerint már az év elején megtörténne az MKB részvények 20-30 százalékának tőzsdére vitele, így a tranzakciót követően a bank az 5-6. legnagyobb kapitalizációjú vállalat lenne a BÉT-en. Az elemzők szerint ez felpezsdítené a budapesti részvénypiacot, hiszen hosszú ideje nem volt hasonló volumenű bevezetés.

Az OTP célárfolyamát a hét során a Goldman Sachs 11 000 forintról 11 200 forintra emelte, az ajánlás azonban továbbra is semleges. Az OTP-ről pénteken lekerült az osztalékszelvény, ezzel a befektetőknek júniusban 221 forint osztalékot fizet a vállalat részvényenként. A bankpapír egyébként a második legnagyobb gyengülést mutatta a héten, 4,31 százalékos csökkenés után az árfolyam kerek 10 ezer forinton fejezte be a kereskedést. A legnagyobb esést a Richter produkálta, itt az árfolyam 4,83 százalékkal 5325 forintra gyengült.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    2019. november 19., 06:04
    Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    A “szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Plusz kapcsán mintegy fél éve rengeteg szó esik nálunk az állampapírokról.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?