Hirdetés
Hirdetés

Történelmi csúcsra jártak az SAP-részvények

Csabai Károly, 2019. április 24., 18:53

Bár a Mol és a Richter részvényei jóvoltából a BUX 43 563,38 ponton történelmi csúcson zárt, egy nappal követve az amerikai S&P 500-ast és a Nasdaqot, a nap tőzsdei sztorijának mi az SAP ma közzétett gyorsjelentését követő befektetői reakciót tartjuk.

A német szoftvergyártó ugyanis lendületesen kezdte az idei évet, felhőalapú szolgáltatásainak bevételei január-március között éves alapon 45 százalékkal nőttek, több mint 6 milliárd euróra rúgó teljes forgalma pedig közel 16 százalékkal. Ennek láttán a menedzsment meg is emelte a következő évekre vonatkozó profitvárakozásait, igazolva, hogy nagyon is komolyan gondolják a haszonkulcsaik javítását célzó új, ambiciózus középtávú céljaikat.

Kérdés, mire ez a nagy hajcihő, ha a piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalatának eredményadatai hemzsegnek a mínuszoktól. Működési vesztesége 136 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 25 millió eurós nyereséggel. Ám ha azt vesszük, hogy ez az ára a bíztató jövőnek, akkor már más a leányzó fekvése. Az SAP ugyanis nem kevesebb, mint 886 millió eurót költött az átalakítására, márpedig ez a jelentős költség egyszerinek tekinthető.

Hirdetés

Így már máshogy tekinthetünk arra is, hogy adózás utáni eredménye is 108 millió eurós mínuszt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 708 milliós plusszal. Csakhogy ezek a nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) összeállított adatok, márpedig elemzők szerint az úgynevezett non-IFRS mutatók jobban tükrözik a valós helyzetet. Ezek szerint az SAP üzemi eredménye 19 százalékkal, közel 1,5 milliárd euróra, adózott eredménye pedig 25 százalékkal, 1 milliárd 80 millió euróra kúszott fel.

A non-IFRS számítás szerint egyébként még pazarabb negyedévet produkált a cég felhőalapú szolgáltatások üzletága, a bevétele 48 százalékkal nőtt, közel 1,6 milliárd euróra, ami mérföldkő a cég történetében: a szoftveróriás e szegmensének forgalma először haladta meg a másfél milliárd eurót. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 41 százalék volt.

Az SAP-nál immár arra számítanak, hogy működési nyereségük változatlan árfolyamon és a non-IFRS számítás szerint idén 9,5-12,5 százalék közötti mértékben, 7,85-8,05 milliárd euróra emelkedhet, miután a menedzsment emelte a korábban 7,5-11,5 százalékos sávban meghatározott növekedési prognózisát.

Úgy tűnik, e kilátások megdobogtatták a befektetők szívét, vételeikkel új történelmi csúcsra lökték a német szoftvergyártó részvényeit. A tíz perccel délután 4 óra előtt a frankfurti tőzsdén elért 116,16 eurós rekord 14 százalékkal haladta meg a papírok előző napi záró árát. S bár az ilyenkor szokásos korrekció bekövetkezett, még így is 12,55 százalékos pluszban, 114,62 eurós fejezték be a szerdai kereskedést.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?