Hirdetés
Hirdetés

Tovább esik a török líra, a forint is gyengül

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 13., 11:06

Ma is zuhan a napok óta szabadesésben lévő török líra, az ázsiai részvénypiacok is nagyot estek, Európa csak kisebb mértékben gyengül. A hazai börze is mínuszban, de sokkal kevésbé, mint pénteken, ezúttal a Mészáros-papírok is esnek.

Reggel a török jegybank intézkedéseket tett, de nem kamatemelés történt, amint azt elemzők várták, hanem a bankok likviditáshoz való hozzáférését könnyítették, hogy ne legyenek fennakadások a banki működésben. A piacokat egyelőre nem nyugtatta meg az intézkedés, heves ingadozások közepette gyengült a líra, az euróhoz képest 7,80-ig.

Euró/török líra
Euró/török líra

A forint is gyengül, 324,50 az eurónkénti árfolyam, miközben 325 fölött is volt. A magyar valutát közvetlenül nem érinti a török válság, de ilyenkor sok befektetési alap válogatás nélkül adja el eszközeit, nem differenciál az országok között, ez így volt már a 20 évvel ezelőtti orosz válság idején is.

Hirdetés

Maga az euró is gyengélkedik a dollárhoz képest, árfolyama, miután megtört a korábbi 1,15 fölötti támasz. Most 1,138-ig csökkent az árfolyam, ami idei mélypont.

Euró/dollár
Euró/dollár

Az ázsiai tőzsdéken még nagy volt az esés, némelyik index 2-3 százalékot is veszített értékéből, Európa azonban ma már nyugodtabb, fél százalék körüli mínuszok mutatkoznak. A BUX bő egy százalék mínuszban van 35 800 ponton, a pénteken nagyot zuhanó OTP 0,9 százalékkal van lejjebb 10 140 forinton, a Mol 1,25 százalékot esik 2734 forintig, a Richter másfél százalékot gyengül 5060 forintig, a Telekom közel egy százalékot 404 forintig.

Ma az úgynevezett Mészáros-papírok is gyengélkednek, a Konzum 2,5 százalékkal van lejjebb 2650 forinton, az Opus 2 százalékkal gyengül 566 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?