Hirdetés
Hirdetés

Tovább gyengül a forint, de a tőzsdézők sem örülhetnek

2019. május 22., 11:08

A keddi mélypontjához képest szerdán ugyan jobban áll a magyar fizetőeszköz, de így is látótávolságban van a történelmi mélypont. Ráadásul a friss hírek is inkább a bizonytalanságot erősítik. Így többek között az sem valószínű, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok hamarosan rendeződnének.

Ugyan az elmúlt napokban némileg javult a befektetők hangulata, a piacokat továbbra is inkább a bizonytalanság jellemzi. Persze folyamatosan látnak napvilágot olyan gazdaságpolitikai-, makro- és vállalati hírek, amelyek érdemleges hatást gyakorolhatnak, és megmozgathatják az árfolyamokat. Nézzük a szerda reggeli legfontosabb információkat.

1; Történelmi mélypont közelében a forint
Kedden a forint a 327-es szint felett is járt az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy a történelmi mélypontját 1 százalékra megközelítette. Ugyan délután kicsit erősödött, de ma reggel ismét lefele vette az irányt. Kérdéses, hogy a mostani bizonytalan nemzetközi hangulatban lehet-e olyan információ, amely új lendületet adna a magyar fizetőeszköznek.
Ha a régiós devizákkal vetjük össze a forint mozgását, akkor egyértelműen azt láthatjuk, hogy alulteljesít az euró-forint kereszt. A cseh korona vagy a lengyel zloty az utóbbi egy hónapban minimális mozgást produkált, míg a forint a 320 körüli szintről jött fel 327 környékére.  
Az érdemi erősödés azért is kérdéses, mert az emelkedő infláció ellenére a jegybank részéről nem látszik szándék az ultralaza monetáris politika érdemleges szigorítására. Igaz, ők ezt azzal magyarázzák, hogy előrejelzésük szerint a nyár folyamán az infláció ismét lefele mozdul majd. Amennyiben a piaci hangulat továbbra is ilyen nyomott lesz, akkor jó eséllyel megközelíti a forint a korábbi 330-as történelmi mélypontját.2; A vámháborúban Amerika megint emeli a tétet?

Hirdetés

A Huawei ügy megmutatta, hogy az amerikai szankció komolyan veszélyeztethetnek kínai vállalatokat. Noha a mobiltelefonokat és -hálózatokat gyártó vállalat tegnap végül rövid mentességet kapott nagy kérdés, miként tudja majd kezelni, hogy indexre került. Most újabb technológiai cégeket fenyeget az USA, a legfrissebb hírek szerint ugyanis feketelistára tehetnek öt kínai videó megfigyelési céget. Ezek hasonlóan a Huaweihez nem használhatnának amerikai cégek szoftvereit és alkatrészeit. A listára kerülhet a Hikvision, amely a legnagyobb megfigyelő kameraértékesítő globálisan. A cég AI segítségével felismeri a képen látható arcokat, a céget az is segíti, hogy Kínában kevésbé tartják tiszteletben az emberi jogokat, és a politikai korrektséggel sem foglalkoznak amikor a mesterséges intelligencia alkalmazásáról van szó.

Friss árfolyamokat itt nézhet

3; Engedékeny megnyilvánulást tett a kínai nagykövet
Kína készen áll a kereskedelmi tárgyalások folytatására – mondta Cui Tiankai, a kínai állam amerikai nagykövete. A május 10-én lezárult előző tárgyalási forduló óta a felek nem határoztak meg új időpontot az egyeztetésekre, miután Donald Trump ezen a napon 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáit emelte meg. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Kína kész bármilyen kérdésben megegyezni, az Egyesült Államokat okolta, amiért többször megváltoztatták álláspontjukat, véleménye szerint ezért nem sikerült megállapodni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Egy friss – kínai érdekeltségekkel rendelkező vállalatok körében végzett – felmérés szerint a válaszadók több mint 40 százaléka fontolóra vette gyártási egységeinek áttelepítését Kína területéről, vagy már meg is tette azt.

4; Nem tetszik a befektetőknek a Marks & Spencer jelentése
Szerda reggel tette közzé negyedéves számait a brit divatlánc, amely jócskán elmaradt az elemzői konszenzustól. Első ránézésre persze jól mutat, hogy a március 30-án végződő évben az adózás előtti eredmény 84,6 millió font volt , szemben az előző évi 66,8 millió fonttal, csakhogy akkor 321 millió fontot könyvelt el rendkívüli tételként az amerikai egységeinek bezárása miatt. Emiatt az elemzők a mostaninál sokkal magasabb, 366,8 millió fontos nyereséget vártak. A gyenge számokat a befektetők csalódással fogadták, a szerdai kereskedésben 5 százalékkal zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

5; Változás lehet a Deutsche Bank és a BMW élén is
A napokban újabb történelmi mélypontot ért el a Deutsche Bank árfolyama, és úgy tűnik, a jelenlegi menedzsment képtelen úrrá lenni az évek óta tartó agónián. Emiatt a csütörtöki éves közgyűlésen egyes nagybefektetők a jelenlegi elnök, Paul Alchleitner lemondatását szeretnék elérni.
Bizonytalan a BMW jelenlegi vezérigazgatójának jövője is, írta hírlevelében az Equilor. Harald Krueger mandátuma jövő májusban járna le, és idén júliusig döntés születik arról, folytathatja-e vezérigazgatói munkáját az autógyártónál. Egyes források szerint a jelenlegi gyártási igazgató megfelelőbb lenne a pozícióra, a BMW-nél folyamatban lévő gyártási változások miatt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?