Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhan a dollár, esik az OTP

Fellegi Tamás, 2018. január 24., 10:45

Újabb 3 éves mélypontra érkezett az amerikai fizetőeszköz az euróhoz képest, de jennel szemben is gyengül, a forintról nem is beszélve. A tőzsdei emelkedő lendület ma megszakadt, az OTP korrigál két nap vágtatás után, a kispapírok lendülete is elakadt. 10 százalékkal ugrott meg a Netflix árfolyama, a Google és az Amazon is erősödik.

Igen masszív az euró ereje a dollárhoz képest: 1,23 fölé emelkedett. A tavalyi év elején csak 1,04 volt az érték, azóta közel 19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a dollárhoz képest. Az euró mélyrepülése 2014-ben 1,40 környékéről indult, így az akkori nagy zuhanás 55 százalékát dolgozta le mostanáig.

Dollár/forint
Dollár/forint

Most a japán jenhez képest is gyengül a dollár, de trendszerűen messze nem olyan erősen, mint az euróhoz képest. Ugyanakkor a forint viszonylatában is látványos a dollárgyengülés: míg tavaly év elején a 300-at közelítette, most már csak 250 forintot kell adni egy dollárért. Az euróhoz képest most 309,30 a hazai fizetőeszköz.

Hirdetés

Tegnap Amerikában tovább emelkedett a két legfontosabb tőzsdeindex. A Nasdaq 7460 pontig szaladt fel, ezzel már 50 százalékkal haladja meg a 18 évvel ezelőtti úgynevezett dotcom lufi idején elért legmagasabb értékét. Akkor persze válogatás nélkül vették a technológiai részvényeket, míg most többnyire azok mennek nagyot, amelyek eredménye is folyamatosan növekszik.

10 százalékkal 250 dollárig ugrott a Netflix árfolyama a vártnál jobb negyedéves eredmény hatására, de új csúcsra ért a Google is 1170 dolláron valamint az Amazon 1362 dolláron (3 hónapja még mindkét papír 960 dollár körül volt). A Facebook lendülete már jóval kisebb, de neki is sikerült új csúcsra érnie 189 dolláron.

Amazon
Amazon

Az európai tőzsdék ma kis mínuszban vannak, a BUX is csökken 0,3 százalékkal 41350 pontig. Az elmúlt két napban vágtató OTP ma 1,3 százalékkal korrigál 11 570 forintig, a Mol kismértékben emelkedik 3210 forintig.

A tegnap szárnyaló kispapírok lendülete ma alábbhagyott. A SET, amely tegnap a 20 százalékos limiten zárt 324 forinton, ma először felszaladt 357 forintig, de utána megjöttek az eladók és visszaesett 320-330 közé. A Nordtelekom 5 százalékkal gyengül 66 forintig, a Futuraqa 2 százalékkal 74,7 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?