Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhant az Opus, szuperül indult a gyorsjelentési szezon

Eidenpenz József, 2019. október 15., 18:46

Nagyszerű a hangulat a tőzsdéken, miután az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, és ez az értékelések szerint pozitív meglepetéseket hozott. Főleg ami a JPMorgant illeti, de két egészségügyi téren működő társaság is szépen teljesített. A BUX viszont esett, talán még a választás sokkja hat rá.

Fotó: silverstraight
Fotó: silverstraight

Ma a tőzsdéken szép emelkedés volt, miután a most induló szezon első fecskéi között néhány gyorsjelentés kellemes meglepetéseket okozott. De a kamatcsökkentési várakozásokat és a múlt heti szerény mértékű amerikai-kínai közeledést is emlegetik az okok között, amik miatt a legtöbb index felfelé tart.

Európában pedig a Brexit-probléma megoldása irányába mutatkozott reménysugár. Ez a német és francia indexekre különösen jól hatott, 1,2-1,3 százalékkal mentek fel. Az amerikai mutatók is kicsivel több mint egy százalékos pluszban vannak. Reggel Japánban pedig majdnem két százalékkal ment fel a vezető Nikkei 225 tőzsdeindex.

Hirdetés

Itthon a BUX index viszont 0,4 százalékkal süllyedt. Az Opus újabb 5,1, a Mol másfél százalékkal esett, de az OTP is süllyedt. A befektetők vélhetően még a választási eredményeket árazzák be. A fokozódó politikai harc nem biztos, hogy jót tesz az üzletnek. A forint gyengült, az euró 332,20.

További árfolyamok itt láthatók

Pénz és egészség, ez kellett

Az amerikai jelentések közül a J.P. Morgan, a Johnson & Johnson és a UnitedHealth papírjai okoztak leginkább pozitív meglepetést. A bankház majdnem négy százalékos pluszban volt kevéssel hat előtt. A J&J 2,1 százalékkal, a UnitedHealth pedig nyolc százalékkal ugrott meg.

J. P. Morgan (JPM), Wells Fargo (WFC), Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) és Citigroup (C ). (Grafikon: Tradingview.com)
J. P. Morgan (JPM), Wells Fargo (WFC), Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) és Citigroup (C). (Grafikon: Tradingview.com)

A Goldman Sachs és a Wells Fargo eredménye állítólag gyengébb lett a vártnál, így ezek a részvények mínuszban kezdtek. A Goldman 3,3 százalékos esésben is volt, de azután visszaküzdötte magát nullára. Az utóbbi pénzintézet pedig már három százalékkal emelkedik. Két százalékkal megy fel a Citigroup is.

Eredmény-csökkenést vártak

A Reuters szerint a jó eredmények csökkentik a recesszióval kapcsolatos félelmeket. A bankoktól átlagosan 1,2 százalékos nyereség-csökkenést várnak a harmadik negyedévre. Részben a kereskedelmi háború negatív hatásai, részben az alacsony kamatszint nyereséget csökkentő hatása miatt.

Emlékeztetnek rá, hogy már 15 hónapja folyik a csiki-csuki a kínai és az amerikai fél között a vámtarifákról. Ami már a reálgazdaságban is érezteti hatását. Az IMF pedig arra figyelmeztetett kedden, hogy a gazdasági növekedés a 2008-2009-es válság óta a legalacsonyabbra süllyedhet az idén.

Legyen inkább jó a meglepetés

A héten még számos fontos jelentés érkezik, így a Bank of America, a Morgan Stanley, a Netflix, az Abbott Laboratories és a Union Pacific. A a FactSet szerint 4,6 százalékos átlagos nyereségcsökkenést prognosztizáltak az S&P 500 index tagjaira a szeptemberben zárult negyedévre – írta a MatketWatch.

Amint azonban az előző gyorsjelentési szezonban is említettük, a cégek jobban szeretik a pozitív meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálják a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkálnak. Így az elemzői prognózisok is sokszor túl visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?