Hirdetés
Hirdetés

Továbbállnak a befektetők a magyar piacról

Fellegi Tamás, 2018. június 14., 10:44

A forint gyengülése, a hosszabb lejáratú állampapírok hozamának meredek emelkedése és a tőzsde gyengülése azt mutatja, hogy az évekig beáramló befektetések most távoznak. Amerika kamatot emelt, most minden szem az EKB-n, amely ma dönt, hogy végre beszünteti-e a kötvényvásárlási programot.

A forint ismét igen rossz állapotban van: egy euróért 321,30-at kell adni belőle. Egyidejűleg a hazai 10 éves államkötvény hozama is nagyot ugrott 3,5 százalékig, ezzel elérte, sőt túlszárnyalta a lengyel szintet, valamint a tavalyelőtt jellemző értéket.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

Ezt úgyis tekinthetjük, hogy normalizálódott a helyzet: a korábbi, egészen 2 százalékig leszaladó hozam irreális volt. A jegybank inflációs célja 3 százalék, és mivel úgy tűnik, ez rövidesen teljesülni fog, a piac joggal vár el ennél kissé magasabb hozamot hosszabb távon. Ezért amíg ennél magasabb volt a kötvények ára (alacsonyabb a hozama), boldogan eladták azokat a befektetők.

Hirdetés

Mindez egyúttal azt is jelzi, hogy vége az extrém alacsony kamatok korának, még ha az európai jegybankok ezt viszonylag nehezen is akarják elfogadni. Miközben Amerikában már nagy ütemre kapcsolt a kamatemelés, és most úgy tűnik, hogy jövőre már 3 százalék fölött lesz az alapkamat, addig Európában még mindig 0 a szint, és ma is még csak azt várjuk, hogy az EKB végre bejelentse a kötvényvásárlási program idei beszüntetését.

A tőzsdeindexek többsége ma esik, Amerika csak szerény mértékben került lejjebb, Ázsiában már komolyabb mínuszok voltak, Európában a nagyobb piacok fél százalék körül gyengülnek.

A BUX alig mozdul, a komponensek közül a Mol enyhén emelkedik 2640 forintig, az OTP fő fél százalékkal 9860 forintig, a Richter viszont 0,7 százalékkal gyengül 5464 forintig, a Telekom közel fél százalékkal 418,5 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?