Hirdetés
Hirdetés

Továbbállnak a befektetők a magyar piacról

Fellegi Tamás, 2018. június 14., 10:44

A forint gyengülése, a hosszabb lejáratú állampapírok hozamának meredek emelkedése és a tőzsde gyengülése azt mutatja, hogy az évekig beáramló befektetések most távoznak. Amerika kamatot emelt, most minden szem az EKB-n, amely ma dönt, hogy végre beszünteti-e a kötvényvásárlási programot.

A forint ismét igen rossz állapotban van: egy euróért 321,30-at kell adni belőle. Egyidejűleg a hazai 10 éves államkötvény hozama is nagyot ugrott 3,5 százalékig, ezzel elérte, sőt túlszárnyalta a lengyel szintet, valamint a tavalyelőtt jellemző értéket.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

Ezt úgyis tekinthetjük, hogy normalizálódott a helyzet: a korábbi, egészen 2 százalékig leszaladó hozam irreális volt. A jegybank inflációs célja 3 százalék, és mivel úgy tűnik, ez rövidesen teljesülni fog, a piac joggal vár el ennél kissé magasabb hozamot hosszabb távon. Ezért amíg ennél magasabb volt a kötvények ára (alacsonyabb a hozama), boldogan eladták azokat a befektetők.

Hirdetés

Mindez egyúttal azt is jelzi, hogy vége az extrém alacsony kamatok korának, még ha az európai jegybankok ezt viszonylag nehezen is akarják elfogadni. Miközben Amerikában már nagy ütemre kapcsolt a kamatemelés, és most úgy tűnik, hogy jövőre már 3 százalék fölött lesz az alapkamat, addig Európában még mindig 0 a szint, és ma is még csak azt várjuk, hogy az EKB végre bejelentse a kötvényvásárlási program idei beszüntetését.

A tőzsdeindexek többsége ma esik, Amerika csak szerény mértékben került lejjebb, Ázsiában már komolyabb mínuszok voltak, Európában a nagyobb piacok fél százalék körül gyengülnek.

A BUX alig mozdul, a komponensek közül a Mol enyhén emelkedik 2640 forintig, az OTP fő fél százalékkal 9860 forintig, a Richter viszont 0,7 százalékkal gyengül 5464 forintig, a Telekom közel fél százalékkal 418,5 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?