Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is pengeélen táncol a forint

2019. augusztus 30., 11:06

Megnyugodtak csütörtökön a tőzsdék, és úgy néz ki az optimizmus kitarthat a hétvégére is. Ezúttal a kínaiak dobták be, hogy látnak esélyt a kereskedelmi tárgyalások folytatására, ami az egyébként meglehetősen idegesen viselkedő piacok számára megnyugtató volt. Csütörtökön történelmi mélypontra zuhant a forint, és pénteken is csak minimálisan pattant onnan vissza.

Felfele mozdultak csütörtökön a legfontosabb tőzsdeindexek, mind Európában, mind a tengerentúlon. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 326,15 ponttal, 1,25 százalékkal, 26 362,25 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 36,62 ponttal, 1,27 százalékkal nőtt, és 2924,56 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 116,51 ponttal, 1,48 százalékkal lett magasabb, és 7973,39 ponton zárt. Pénteken a vezető európai tőzsdék 1 százalékhoz közeli plusszokban indították a napot, a magyar piac mutatója, a BUX is hasonlóan jól kezdett. Az OTP, a Mol és a Richter is egy százaléknál nagyobb erősödést mutatott.

Remélhetőleg a mostani pozitív hangulat tartós lesz, vannak azonban ezzel ellentétes jelek is. Lássuk melyek a legfontosabb piacmozgató információk.

1; Most a kínaiak nyugtattak

Hirdetés

A pekingi vezetés azt ígérte, hogy nem fog azonnal válaszlépéseket tenni a Donald Trump amerikai elnök által a múlt héten bejelentett vámtarifaemelésekre, mivel fontosabbnak tartja, hogy tárgyaljanak a már kivetett pótvámok eltörléséről. Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön kijelentette: Kínának számos lehetősége van arra, hogy válaszlépéseket tegyen, de álláspontja szerint most az új vámok eltörlésének kérdését kell megvitatni. Hozzátette, Kína kész "tárgyalni és együttműködni", és "nyugodt körülmények között" kívánja rendezni az ellentéteket. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter eközben jelezte, hogy Washingtonba várja a kínai delegációt a tárgyalások felújítására.

Érdemes megjegyezni, hogy a békülékeny kínai nyilatkozat mellett az európai piacokon megnyugtatólag hatott, hogy Olaszországban a baloldali pártoknak sikerült megállapodniuk, és így új kormány alakult a most leköszönt miniszterelnök, Conte vezetésével.

2; Továbbra is a mélypont körül a forint

Csütörtökön történelmi mélypontra esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, napon belül a keresztárfolyam rövid időre megközelítette a 332-es árfolyamot. Ezt követően délután kicsit javult a helyzet és a 331-es szintig erősödött a forint, de továbbra is kritikus szinten áll. Péntek reggeli elemzésükben a Commerzbank szakértői úgy vélekedtek, hogy a Monetáris Tanács rendkívül laza politikája mellett az utóbbi egy hétben látott forintgyengülése a kelet-közép-európai devizák trendjének volt köszönhető. Szerintük amennyiben az euró erősödne a dollárral szemben, az a magyar fizetőeszközre is jótékonyan fog hatni.

3; A beruházások és a szolgáltatások húzták a magyar GDP-t

Péntek reggel jelent meg a második negyedéves GDP adatok részletes elemzése. Ebben a KSH azt írta, növekedést a szolgáltatások és a beruházások támogatták a legerőteljesebben. A bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél 1,1 százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye - erősítette meg második becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

4; A német gazdaságról inkább aggasztó, mint megnyugtató hírek jönnek

A vártnál nagyobb mértékben és az idei év legerősebb ütemével csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban júliusban az előző hónaphoz képest, újabb jelzésként arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba csúszhat.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 2,2 százalékkal, nominális értéken pedig 2,1 százalékkal csökkent júliusban az előző hónaphoz képest.

Elemzők arra számítottak, hogy az árhatások kiszűrésével, azaz reálértéken, 1,0 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom a júniusban mért 3,5 százalékos bővülés után. Tavaly júliushoz képest, az árhatások kiszűrésével, 4,4 százalékkal, nominálisan - árhatások kiszűrése nélkül - pedig 5,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Azonban tavaly júliusban 26, míg idén júliusban 27 napon voltak nyitva az üzletek.

5; India lehet az új Kína?

Indiai kormányzati tisztviselők egyeztetéseket folytattak a külföldi autógyártók helyi képviselőivel, hogy megvitassák, van-e mód az ellátási lánc egyes részeinek áthelyezésére Kínából Indiába, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A kereskedelmi háború miatt a kínai termelés egyre inkább kezdi elveszíteni versenyelőnyét, ezért India erőteljesen lobbizik, és ösztönzőcsomagon dolgozik, hogy többek között autóipari, technológiai és gyógyszeripari vállalatokat csábítson az országba. A Reuters szerint az egyik legnagyobb célvállalat az Apple, és közvetlen beszállítói, a Foxconn és a Wistron. Az Apple részéről nem kommentálták a hírt, de a Foxconn költözése ellen szólhat az indiai munkaerő relatíve alacsonyabb képzettségi szintje.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?