Hirdetés
Hirdetés

Trump beszólt Erdogannak, lángolt Katalónia – erre a tőzsdék emelkednek

Eidenpenz József, 2019. október 17., 11:32

Öt fontos hír a mai tőzsdenapra. Rengeteg hír jött és még fog is jönni a politikából és a gazdaságból, Törökországtól Szíriáig, ezek eredője egy szerény emelkedés lett a tőzsdéken. A BUX is pluszban, az euró viszont ismét 333 felett jár. Összejöhet a Brexit-megállapodás, Törökországgal vitatkoznak a diplomaták.

Tegnap a nap nagy részében mínuszban mozogtak a világ nagy tőzsdéi, az amerikai indexek végül 0,2-0,3 százalékos eséssel zártak. Útkeresés, bizonytalanság volt érezhető reggel Ázsiában és hasonló az európai börzék délelőtti teljesítménye is.

A nyugat-európai tőzsdeindexek ma két-három ezrelékes pluszban vannak. Kivéve a brit FTSE 100-at, amely fél százalék feletti emelkedést produkál a Brexit-megegyezés árnyékában. A spanyol index is szépen emelkedik annak ellenére, hogy az este durva tüntetések voltak Katalóniában. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Hirdetés

Itthon a forint gyengül, 333,20 az euró ára. A BUX index 0,4 százalékos pluszban van. A Richter, a Mol és az Opus pluszban, az OTP fél százalékos mínuszban tartózkodik.

További árfolyamok itt láthatók

1. Már megint a törökök

Izzik a levegő Észak-Szíriában a török katonai beavatkozás körül, csatároznak a diplomaták, már az ENSZ is aggódik. Donald Trump csúnya levelet írt Erdogan elnöknek, miközben otthon is erősen támadják a térségbeli külpolitikája miatt. Állítólag már 300 ezer ember menekült el otthonából.

A török részvények nagyot estek tegnap is, ma viszont kissé emelkednek. A líra viszonylag tartotta magát a napokban. Igaz, valószínűleg csak az állami beavatkozások hatására nem gyengült jobban. A török részvények esését is fékezhette, hogy gátolják a külföldi intézmények részvényeladásait és a shortolást.

2. Pozitív és negatív gyorsjelentések

Zajlik az amerikai gyorsjelentési szezon. Kellemes meglepetést okozott a Bank of America, a várakozásoknál sokkal jobban teljesített a befektetési banki üzletág. Megnyugtatóan növelte előfizetői számát a Netflix, ezzel “sikerült megnyugtatnia a befektetőket” az Equilor hírlevele szerint. Az IBM viszont a várakozások alatt teljesített. Nem sikerült talajt fognia az IBM-nek. “Az egymást követő ötödik csökkenő bevétellel záruló negyedévéről számolt be” – írták.

3. Bizonytalanságok a kereskedelmi tárgyalások körül

Az amerikai Steven Mnuchin pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalások kilátásairól, a kínaiak részéről azonban egyelőre késik a következő meghívás Pekingbe. Előrelépés a jelek szerint nincs, de legalább rossz hír sem jött.

4. Sikeres Brexit-tárgyalások?

Sikerült megegyezniük a feleknek a britek rendezett kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen.

A brit parlamentben évtizedek óta először szombati ülést hívtak össze a Brexit miatt. Ennek során a ma kezdődő csúcsra reagálhatnak majd, amely szintén foglalkozik a Brexittel.

5. Rengeteg makroadat érkezik ma

Az Eurozóna legutóbbi inflációs adata megint szerény volt, mélyen a jegybanki célok alatt. Erősödnek a hangok, hogy most a kormányoknak kéne tenni valamit. A jegybankároknak sűrű hetük lesz, tárgyalnak a Fed és az EKB kétviselői. Az USA-ban ma lakáspiaci adatokat tesznek közzé, jön a Philadelphiai Fed gyáripari indexe és még egy sor ritkábban emlegetett mutató. Az amerikai olajkészletek publikálásának napja is csütörtök.

A tegnapi adat szerint a várt emelkedés helyett csökkent az amerikai kiskereskedelem és vendéglátás forgalma - pedig a jövedelmek nőnek és a makroadatok sem néznek ki rosszul. A Fed további lazításának pedig egyre nő az esélye (erről itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?