Hirdetés
Hirdetés

Trump hirtelen húzása vágta agyon a tőzsdei hangulatot

Eidenpenz József, 2018. március 13., 18:59

A jó kezdés ellenére kora délután elromlott a hangulat a tőzsdéken, nehéz eldönteni, hogy a kamatemelési félelmek miatt, vagy mert Donald Trump mellől újabb józan gondolkodású politikus távozik. A német DAX majdnem két százalékos mínuszban is volt, az OTP plusz két százalékról esett nulla alá. Jön minden idők legnagyobb ICO-ja.

Fotó: EPA/Tannen Maury
Fotó: EPA/Tannen Maury

Jól indult a nap az európai tőzsdéken, a nap első felében az indexek pluszban voltak, és az amerikai határidők is emelkedést vetítettek előre. A kora délután érkezett amerikai fogyasztói maginfláció a vártnak megfelelően emelkedett (0,2 százalékkal), először úgy tűnt, hogy ez csökkentette azokat a félelmeket, hogy a kamatok emelésén gyorsítanának az USA-ban.

Később azonban úgy tűnt, a kamatemelési félelmek maradnak. Ráadásul Gary Cohn, Trump fő gazdasági tanácsadója után váratlanul Rex Tillerson külügymniszter is távozik. Így a CNN Money megfogalmazása szerint a Trump-adminisztráció egy héten belül két szabadkereskedelem-párti, józan, visszafogott, racionális politikust is veszít.

Hirdetés

Végül a német DAX egy százalékos mínuszban végzett, de volt, amikor két százalék körüli esésben is járt. A francia index 0,6, a brit 1,1 százalékkal esett. Este az amerikai S&P 500 0,1, a Nasdaq indexe 0,3 százalékos mínuszban, a Dow Jones ipari átlag 0,2 százalékos pluszban volt.

Beszakadtak a Mészáros-papírok

Itthon a BUX index is sokáig egy százalék körüli pluszban mozgott, de a végén 0,4 százalékos eséssel végzett. A Mol és az OTP 0,3, a Richter 0,2 százalékos eséssel búcsúzott, pedig az OTP két százalékos pluszban is járt 11 660-on. Jelentősen estek a Mészáros-papírok, leginkább az Opus, 7,4 százalékkal.

További árfolyamok itt

A forint lényegében nem változott, 311,90 az euró. Az olaj a dollár gyengülése ellenére több mint egy százalékkal esett, állítólag attól tartanak, hogy az amerikai termelés jobban növekszik, mint a világ kereslete. A WTI 60,50, a Brent 64,50 dollár.

Hatalmas ICO közeleg

A Qualcomm-ra adott szingapúri Broadcom-ajánlatot is megtorpedózta Trump nemzetbiztonsági érdekekre való hivatkozással. Így végül a Qualcomm 4,5 százalékos mínuszban van, a kérője enyhe pluszban. A Micron chipgyártó árfolyama közel három százalékkal ugrott meg, mivel a Nomura nagyon magas célárat adott meg rá.

A bitcoin és a többi kriptodeviza ma is szenved, enyhe mínuszban van 9100 dollár körül. A Bloomberg szerint az üzenetküldő szolgáltatásáról ismert Telegram Group minden idők legnagyobb ICO-ját (elsődleges érmekibocsátását) készül végrehajtani 2,55 milliárd dollár értékben. Tavaly egyébként az összes ilyen ICO összértéke a becslések szerint négymilliárd dollár lehetett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?