Hirdetés
Hirdetés

Trump hirtelen húzása vágta agyon a tőzsdei hangulatot

Eidenpenz József, 2018. március 13., 18:59

A jó kezdés ellenére kora délután elromlott a hangulat a tőzsdéken, nehéz eldönteni, hogy a kamatemelési félelmek miatt, vagy mert Donald Trump mellől újabb józan gondolkodású politikus távozik. A német DAX majdnem két százalékos mínuszban is volt, az OTP plusz két százalékról esett nulla alá. Jön minden idők legnagyobb ICO-ja.

Fotó: EPA/Tannen Maury
Fotó: EPA/Tannen Maury

Jól indult a nap az európai tőzsdéken, a nap első felében az indexek pluszban voltak, és az amerikai határidők is emelkedést vetítettek előre. A kora délután érkezett amerikai fogyasztói maginfláció a vártnak megfelelően emelkedett (0,2 százalékkal), először úgy tűnt, hogy ez csökkentette azokat a félelmeket, hogy a kamatok emelésén gyorsítanának az USA-ban.

Később azonban úgy tűnt, a kamatemelési félelmek maradnak. Ráadásul Gary Cohn, Trump fő gazdasági tanácsadója után váratlanul Rex Tillerson külügymniszter is távozik. Így a CNN Money megfogalmazása szerint a Trump-adminisztráció egy héten belül két szabadkereskedelem-párti, józan, visszafogott, racionális politikust is veszít.

Hirdetés

Végül a német DAX egy százalékos mínuszban végzett, de volt, amikor két százalék körüli esésben is járt. A francia index 0,6, a brit 1,1 százalékkal esett. Este az amerikai S&P 500 0,1, a Nasdaq indexe 0,3 százalékos mínuszban, a Dow Jones ipari átlag 0,2 százalékos pluszban volt.

Beszakadtak a Mészáros-papírok

Itthon a BUX index is sokáig egy százalék körüli pluszban mozgott, de a végén 0,4 százalékos eséssel végzett. A Mol és az OTP 0,3, a Richter 0,2 százalékos eséssel búcsúzott, pedig az OTP két százalékos pluszban is járt 11 660-on. Jelentősen estek a Mészáros-papírok, leginkább az Opus, 7,4 százalékkal.

További árfolyamok itt

A forint lényegében nem változott, 311,90 az euró. Az olaj a dollár gyengülése ellenére több mint egy százalékkal esett, állítólag attól tartanak, hogy az amerikai termelés jobban növekszik, mint a világ kereslete. A WTI 60,50, a Brent 64,50 dollár.

Hatalmas ICO közeleg

A Qualcomm-ra adott szingapúri Broadcom-ajánlatot is megtorpedózta Trump nemzetbiztonsági érdekekre való hivatkozással. Így végül a Qualcomm 4,5 százalékos mínuszban van, a kérője enyhe pluszban. A Micron chipgyártó árfolyama közel három százalékkal ugrott meg, mivel a Nomura nagyon magas célárat adott meg rá.

A bitcoin és a többi kriptodeviza ma is szenved, enyhe mínuszban van 9100 dollár körül. A Bloomberg szerint az üzenetküldő szolgáltatásáról ismert Telegram Group minden idők legnagyobb ICO-ját (elsődleges érmekibocsátását) készül végrehajtani 2,55 milliárd dollár értékben. Tavaly egyébként az összes ilyen ICO összértéke a becslések szerint négymilliárd dollár lehetett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?