Hirdetés
Hirdetés

Trump kinyírja a piacokat, vagy csak taktikázik?

Eidenpenz József, 2019. május 06., 17:09

Nem tudni, mivel fog folytatódni Trump twitter-üzenete, amelyben újabb vámokkal fenyegette meg Kínát, de lehet, hogy az idei szép tőzsdei árfolyam-emelkedés egyik pillérét ezzel lerombolják. Ráadásul a dolog nem biztos, hogy megáll Kínánál, a német autógyárak is sorra kerülhetnek. Ami minket is érinthet.

Mindenki azt találgatja, Donald Trump vasárnapi twitter-üzenete a kínai áruk további megvámolásáról csak taktikai, “tárgyalás-technikai” húzás volt-e. Vagy komolyabb, a tárgyalásokat megakasztó, a kereskedelmi háború folytatásra utaló nézeteltéréseket tárt fel.

Úgy nyilatkozott, hogy mivel lassan haladnak a tárgyalások, ezért a jelenlegi tíz százalékos vámot megemelné 25 százalékra 200 milliárd dollárnyi árura. Azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások ennek ellenére folytatódnak-e, egyelőre nem lehet világosan látni. Eredetileg e hét szerdán folytatták volna, és az utolsó kör lehetett volna.

Hirdetés

A Bloomberg szerint a kínai külügyminiszter azt nyilatkozta, el fognak utazni Washingtonba tárgyalni, de azt sem tudta cáfolni, hogy az út elhalasztását fontolgatják-e. Ma Trump tovább magyarázta a bizonyítványt, azt állítva, hogy 500 milliárdot veszít országa évente a kínaiakkal való kereskedelmen. A tőzsdék pedig nagyot estek. (Európában délelőtt két százalék körüli mértékben, az USA főbb indexei délután ötkor 1,3 százalékos esést mutattak.)

Három pilléren nyugodott az emelkedés

A tavaly év végi korrekció után a tőzsdék idei emelkedését elsősorban három fontos dolog éltette. Az egyik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalás, ami sokáig biztatóan alakult. Még pénteken is úgy tűnt, minden sínen van, sorozatban jöttek pozitív – bár konkrétumokat nélkülöző – nyilatkozatok az utóbbi hónapokban.

A másik láb a Fed volt, amely úgy döntött, hogy legalábbis felfüggeszti a kamatemelési ciklusát. Ez egyelőre szilárdnak látszik, nincs jele, hogy az idén másként döntenének. A harmadik lábnak a gyorsjelentéseket nevezhetjük, itt sincs gond.

Kinyírta a piacokat?

Az S&P 500 amerikai részvényindex cégeinek 78 százaléka jelentett péntekig, és nagy többségük eredménye meghaladta a várakozásokat. (Igaz, az összesített eredmények valamivel elmaradnak ugyan a tavaly ilyenkor regisztrált szinttől, de erre már számított a piac.)

Az S&P 500 amerikai részvényindex (Stockcharts.com)
Az S&P 500 amerikai részvényindex (Stockcharts.com)

Trump kinyírta a piacokat - értékelte az Erste Befektetési reggeli hírlevelében. Ez derült égből villámcsapásként érte a befektetőket. “Egy ilyen lépés további 0,4 százalékponttal csökkentené a kínai növekedést éves szinten. Csak csendben mondjuk, hogy azért ez az amerikaiaknak is fájna” – kommentálta a brókercég.

A Bloomberg szerint a kínai növekedést az eddig bevezetett intézkedések 0,5 százalékponttal vetették vissza, a vámok emelésével ez 0,9 százalékpontra emelkedne. A Shanghai Composite index volt eddig a nap vesztese, 5,6 százalékos zuhanással.

Nem csak Kína a tét

Az Erste emlékeztetett rá, hogy a napokban az amerikai indexek sikertelenül próbálkoztak új csúcsok felállításával. “Érett a lefordulás. Ezt most sikerült megsegíteni. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy ez csak „segítség” a piacoknak a korrekcióhoz, hogy később újult erővel, valószínűleg egy megállapodással a zsebben induljanak majd új ostromra” – értékelte a helyzetet az egyik nagy brókercég.

Vannak, akik arról is említést tesznek, hogy nem a kínai-amerikai ellentét az egyetlen, ami fejfájást okozhat a tőkepiacoknak. Donald Trump már az európai autógyártókat is megfenyegette néhányszor vámokkal, legutóbb nem is olyan régen. (Valamint a japánokat is.)

Német autó, magyar gyár

Ezért lehet, hogy a Stoxx 600 Automobiles & Parts iparági index 2,9 százalékkal szakadt be, míg a “sima”, átfogó európai index, a Stoxx 600 már csak 1,1 százalékos mínuszban van éppen. Az európai autógyárak ráadásul sok más problémával is küzdenek, az eladási számok hónapok óta rosszak, a dízelbotrány következményei sem múltak el, az elektromos autózásra való felkészülés pedig sokba kerül. (Magyarország pedig főleg német gyárak beszállítója.)

Szenvedhet a GE is

A 24/7 Wall Street oldal összegyűjtött néhány nagy nevet, amelyeknek nagyon rosszat tenne a kereskedelmi megegyezés elmaradása,a vita elmérgesedése. A listán van az Apple, amelynek legutóbbi gyorsjelentésében éppen a kínai gazdaság szerény javulása miatt lehettek kedvező számok.

Az Alibaba kínai online kereskedő óriás, amely óriási tömegű árut szállít külföldre. A Caterpillar és a Boeing repülőgépgyártó, amelyek számára fontos piac Kína.További cégek a Magyarországon több mint 5000 dolgozót foglalkoztató GE (General Electric), a General Motors, a Qualcomm chipgyártó.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?