Hirdetés
Hirdetés

Trump meghökkentő beszólására druszája reagált frappánsan

2018. július 16., 12:15

Donald Trump európai körútja bővelkedett kínos eseményekben, melyeket az elnök diplomáciainak finoman szólva sem mondható kijelentései okoztak. Kapott Németország, kapott Theresa May, és végül maga az Európai Unió is, utóbbira Donald Tusk adott igen frappáns választ.

Trump már érkezésekor meghökkenést keltett, amikor Angela Merkelt oktatta ki, de a német kancellár is gyorsan megtalálta a frappáns választ. Utána következett a NATO kioktatása pénzügyekből, majd jött a teljesen képtelen javaslat a katonai költségvetés megduplázásáról, ami gyakorlatilag a szövetség végét jelentené, vagy legalábbis Amerika kiválását, ekkor azonban össze kéne barátkozni az oroszokkal, ami amúgy sem lenne rossz, sőt, a történelem azt mutatja, hogy hosszabb távon is ez a járható út.

Mayt alázta

Nos, utána következett az angliai látogatás, ahol Theresa May brit kormányfő kapott hideget-meleget. Először azt kapta meg, hogy nem létesítsen szoros kapcsolatokat az EU-val, mert akkor nem lesz komoly amerikai-brit kereskedelmi szerződés (miközben most is importvámokkal sújtja a brit acélt és alumíniumot, utána kedvesen közölte vele Trump, hogy ellenlábasa, Boris Johnson egész jó miniszterelnök lenne, szívesen látná. Különben is, ne tárgyaljon az EU-val, hanem perelje be.

Hirdetés

Arccal az EU felé

Ilyen arcátlanságok sorozata után May vélhetően gyorsan megértette, hogy amíg Trump vezeti Amerikát, nem sokra jut vele, így nem marad más, mint Európával minél jobb kapcsolatokat fenntartani, különben országa teljesen magára marad gazdaságilag. Nem is véletlen, hogy jelenleg a norvég úthoz hasonló megoldást preferál, szinte csak névlegesen kilépve az Unióból. Ez számunkra mindenképpen kedvező lenne, valószínűleg így nem következne be drámai törés a nagy-britanniai munkavállalási lehetőségekben.

Ki nem ellenség?

Mielőtt Trump továbbindult volna Helsinkibe, hogy az orosz elnökkel találkozzon, eleresztette legijesztőbb beszólását. Nevezetesen azt, hogy az Európai Unió az ellensége, kereskedelmi okok miatt. Erre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke frappánsan reagált, Trump korábbi szavait alkalmazva: az EU és az Egyesült Államok jó barátok, aki mást állít, álhíreket terjeszt.

Elszabadult hajóágyú

A hagyományos transzatlanti barátság ezzel meglehetősen ingataggá vált, nem is beszélve a brit-amerikai speciális viszonyról. A nyugati világ rémülten nézi, hogy rúgja fel ezeket a régi baráti, szövetségesi viszonyokat Trump. Azt mindenki tudja, hogy az amerikai politikusok többségének esze ágában sem lenne ezt tenni, de valahogy nem tudják féken tartani elnöküket, kérdés, hogy a továbbiakban menyire próbálkoznak meg a kármérsékléssel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért bírjuk jobban a hőséget nyaraláskor, mint itthon?

Miért bírjuk jobban a hőséget nyaraláskor, mint itthon?

Ugyanaz a nagy meleg egy kínszenvedés a városban, a munkában, de felüdülés lehet a nyaralóhelyen. Sőt, sokszor panaszkodunk is, ha nem azt kapjuk a nyakunkba. Miért bírjuk sokkal jobban a kánikulát, még a vízparttól távol is, szabadságunk idején? Több oka is lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    2018. augusztus 11., 06:27
    Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    Miután tegnap a török líra eddigi legnagyobb zuhanását mutatta be, érdemes áttekinteni, hogyan jutott ebbe a helyzetbe a török gazdaság, miközben hosszú ideje az eddig legnagyobb mértékben növekvő volt, és mi lehet ebben a szerepe annak, hogy 15 éve egyre inkább egy ember kezében összpontosul a hatalom.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?