Hirdetés
Hirdetés

Trump megszólalt, de Kína mástól szárnyal – hat dolog, amit ma tudni érdemes

Eidenpenz József, 2019. május 15., 11:23

A tőzsdéken ma stagnálás vagy szerény csökkenés a jellemző, de Budapesten emelkedés van, három papírnak is köszönhetően. A Richter végre emelkedik, annak ellenére, hogy célárcsökkentések érkeztek rá. Az euró/forint megint a 325-ös határt ostromolja. Kínában a rossz hír jó hír lett.

Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)
Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)

1-2. Trump megszólalt, de Kína nem ettől szárnyal

Az amerikai-kínai kereskedelmi vitában nem volt előrelépés, de a legtöbb tőzsde tegnap kissé magához tért tegnap. Az S&P 500 amerikai index például 0,8 százalékkal ment fel. Ma tovább javult a hangulat, miután Donald Trump kijelentette, hogy megegyezést óhajt a vitában, és a kínai gazdaságból is rossz hírek érkeztek.

Hirdetés

Igen, rossz hírek, a kiskereskedelmi eladások és az ipari kibocsátás is elmaradt a várttól áprilisban, ami paradox módon jó hír, mert további gazdaságösztönző lépéseket vetít előre az ázsiai óriásországban. A Shanghai Composite index így 1,9 százalék pluszt mutat, kisebb mértékben Tokió is zöldben zárt. Az európai indexek szerény, 2-3 ezrelékes mínuszban, az amerikai határidős indexek pedig stagnálnak tegnaphoz képest.

3. BÉT: Tegnap alul, ma felül

Kedden 1,1 százalékkal esett a BÉT indexe, míg Európában emelkedés volt. Ma fordítva megyünk szembe, itt 0,6 százalékos az emelkedés, főleg az OTP és a Richter megy, de a Mol is kissé emelkedik. Tegnap a Telekomról leesett az osztalékszelvény, azért esett látványosan, de ma is tovább süllyed.

A forint gyengécske, újra a 325-ös szintet ostromolja az euró, az utóbbi hetekben már harmadszor. Most áttöri vajon?

További árfolyamok itt láthatók

4. Szárnyal a magyar gazdaság, döcög a német

Újra magas, öt százalék feletti mértékben nőtt a magyar gazdaság a ma közzétett GDP-adat szerint, amiről itt írtunk részletesen. Ma 11 órakor az Eurostat is közzéteszi a tagállamok statisztikáját, itt kiderül, hogyan állunk az európai mezőnyben.

A németek már közzétették saját GDP-adatukat, ez negyedév/negyedév alapon 0,4, év/év alapon, szezonálisan tisztítva 0,7 százalék. Az előző negyedévhez képest ez javulás, de hosszabb távon így is lassuló növekedési pályát mutat.

5. Leminősítések a Richterre

A Richterre a KBC Equitas szerint elemzői célárcsökkentések érkeztek a csalódást keltő negyedéves eredmények után. “A Jefferies lett a legborúlátóbb, 4460 forintra csökkentették a célárukat, és eladásra javasolják a papírt. A Raiffesen is visszább vágta a célárát 5700 forintra, eddigi vételi ajánlásukat pedig semlegesre módosították. A J.P. Morgan optimista maradt, de 6150 forintra mérsékelték a célárukat” – írták ma reggel. A papír ma 5220 körül van.

6. Bitcoin: 8000

A december közepi, mintegy 3200 dolláros mélypont óra alapvetően felfelé tart a Bitcoin és vele sok más kriptodeviza árfolyama. Tegnap átlépte a 8000 dollárt is, kicsivel ez alatt ingadozik szűk sávban. Az emelkedésnek nincs egyetlen magyarázata, a korábbi shortok (eladási pozíciók) zárásától a Bakkt plattformon júliusban bevezetendő Bitcoin-határidőkön keresztül intézményi befektetők állítólagos megjelenéséig sokféle elmélet kering.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Itt a névsor: közülük kerül ki az új brit kormányfő

Itt a névsor: közülük kerül ki az új brit kormányfő

Folyamatosan bővül a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáért indulók névsora: szombaton kora délutánig öten jelezték, hogy megpályázzák a tisztséget. A nagy londoni fogadóirodák Boris Johnsont tartják az abszolút esélyesnek. A volt külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak október végén ki kell lépnie az EU-ból - akár megállapodás nélkül is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?