Hirdetés
Hirdetés

Trump tovább háborúzik, viharfelhők a Richter felett

2019. május 13., 10:20

Továbbra is a kereskedelmi háborúról érkező információk határozhatják meg a piaci mozgásokat. Egyelőre borús a kép, miután nem hozott megállapodást a legutóbbi amerikai-kínai tárgyalás, Trump pedig újabb vámokat vetett ki pénteken.

Donald Trump (Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL)
Donald Trump (Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL)

Lefele indultak hétfőn délelőtt a tőzsdék, de most megtudhatja, melyek azok a legfontosabb momentumok, amelyek mozgathatják a piacokat.

1; Durvul az amerikai-kínai kereskedelmi viszony

Hirdetés

Ígéretéhez híven Donald Trump pénteken újabb kontingens kínai termékre léptetett életbe magasabb vámtarifákat. Mindez azt követően történt, hogy az elnök szerint a kínaiak felrúgták a korábbi megállapodást, így a tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott pénteken az összes fennmaradó, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, amelyekre eddig nem vetettek ki büntetővámokat - tájékoztatott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló. Lighthizer közleményében emlékeztetett arra, hogy Donald Trump utasítására az amerikai fél péntektől már 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett vámtarifát. "Az elnök arra is utasítást adott, hogy lássunk hozzá a vámtarifa megemeléséhez gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra, amely értéke 300 milliárd dollárra becsülhető" - áll  Lighthizer közleményében. A főtárgyaló szerint az újabb pótvámokról hétfőn tesznek közzé részletes információt.

Természetesen Peking is reagált a történtekre, vasárnapi vezércikkében a Global Times kínai pártlap azt írta, az Egyesült Államok alapvető hibát követett el, amikor úgy ítélte meg, hogy az amerikai-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok egyoldalúan Kína érdekeit szolgálják, továbbá súlyosan alábecsülte Kína tűrőképességét.

A tárgyalások folytatása kapcsán sok a kérdőjel, de nagyvalószínűséggel Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan június végén, a G20-as csoport Japánban tartandó csúcstalálkozóján találkozik egymással.

Nagy kérdés, hogy addig a felek előre tudnak-e lépni a tárgyalásokon, és végül milyen megoldást fognak kötni, ha egyáltalán születik bármilyen megegyezés.

2; Jön a Trump Put vagy sem?

Az amerikai elnök köztudottan a tőzsde bűvkörében él, és szereti az elmúlt évek árfolyamemelkedését saját eredményes munkájának betudni. Ahogy arról írtunk, a Kínára kivetett vámokkal viszont ebből a szempontból lábon lőtte magát, hiszen a tőzsdék mindenhol intenzív eséssel reagáltak a fejleményekre. Az elnök azonban regnálása alatt a piaci bizonytalanságok idején folyamatosan igyekezett szavakkal vagy akár tettekkel is megtámogatni a piacokat, amit szakmai berkekben Trump Putnak neveztek el. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború múlt heti eszkalálódása ugyan komoly visszaeséssel járt, ám több olyan kereskedési nap is volt, amikor a kezdeti zuhanás után a befektetők bízva az elnök piacmentő lépésében megvették az esést. Miután Amerika most úgy tűnik keményen beleállt a konfliktusba, nem látszik, hogy Donald Trump miként tudna új lendületet adni a tőzsdéknek. Ennek ellenére a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy a mostani áresés csak átmeneti lesz, és Trump valamit kitalál, amivel segíthet a Wall Streeten.

3; Nem tudja tartani a terveit a Richter

Hiába közölt pénteken a vártnál jobb híreket a Richter, a befektetőket egy másik információra reagáltak, a vállalat ugyanis azt is közölte, hogy nem tudja tartani éves prognózisát a Richter. Erre reagálva pénteken 6 százalékkal zuhant a papír a tőzsdén.

A cég vezetése az idei évre vonatkozóan mérsékelte a korábbi előrejelzését, és azt jelezték, hogy az éves bevételcéljukat 2-3 százalékkal maradhat el a korábban prognosztizálttól.. Ennek oka a szerializációban keresendő, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamatot át kell alakítani az új gyógyszer-forgalmazási előírásoknak megfelelően. Ennek költségoldali negatív hatásával már korábban is számoltak, most azonban kapacitásbeli problémákba is ütköztek, így nem tudnak annyi gyógyszert gyártani mint korábban tervezték, ezért bevétel oldalról is nyomás alá kerül a generikus portfólió.

A megjelent információk miatt a HSBC csökkentette a Richter célárát, 6500 forintról 6200-ra. Azonban továbbra is vétel a javaslata.

A részvény egyébként hétfőn is rosszul kezdett, a nyitást követően 5300 forintig esett, ami újabb 2,5 százalékos csökkenést jelent.

4; Nehéz helyzetben a német autógyártók

A német üzleti lap, a Handelsblatt terjedelmes cikkben foglalkozott a német autóipar előtt álló kihívásokkal, amelyek miatt az autógyártóknak felül kell vizsgálniuk beruházásaikat, információik szerint ez érintheti a Debrecenbe tervezett BMW-gyárat is, míg a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését már korábban elhalasztották emiatt.

5; Defektet kapott az Uber

Pénteken indult a kereskedés az autómegosztó vállalat részvényeivel az amerikai tőzsdén. A papírok kibocsátási ára 45 dollár volt. Miután a korábban tervezetnél némileg olcsóbban lehetett jegyezni, így az elemzők nem zárták ki, hogy a részvények akár felfele is vehetik az irányt. Nehéz eldönteni, hogy a cég túlértékeltsége, vagy egyszerűen a borús piaci hangulat okozta a gondokat, de meglehetősen gyengén debütált végül az Uber, hiszen a záróár 41,57 lett, ami 7,5 százalékkal marad el a kibocsátási szinttől.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?