Hirdetés
Hirdetés

Trump tűzszünet kötött Európával, de tovább harcol Kínával

2019. május 16., 11:15

A piacokon továbbra is a kereskedelmi háború, és az azzal kapcsolatos információk azok, amelyek leginkább meghatározzák a befektetők hangulatát. Az elmúlt 24 órában volt jó és rossz hír egyaránt. Úgy tűnik az USA a Kína elleni harcot szeretné most végig vinni, és nem akar újabb frontot nyitni a kereskedelmi háborúban.

Fotó: AP, Michael Probst
Fotó: AP, Michael Probst

A befektetők az elmúlt napokban ismét rendkívül volatilis piacokkal kellett, hogy szembesüljenek. Az árfolyamok akár napon belül is éles fordulatot vettek, így például csütörtökön is a nap elején még erőteljesen estek, majd délután komoly emelkedés jött. Számos olyan időnként egymásnak ellentmondó információ érkezik, amelyekre próbálnak reagálni a tőzsdék. Nézzük melyek lehetne a csütörtöki napon a legfontosabb piacmozgató tényezők.

1; Trump tovább harcol Kínával, miközben Peking nem akar megegyezni

Az amerikai elnök gyakorlatilag folyamatosan elejt megjegyzéseket, amelyekben arra utal, hogy Amerika áll nyerésre a Kína ellen vívott kereskedelmi háborúban, és csak idő kérdése, hogy kétvállra fektesse az ellenfelét. Megjegyezte például, hogy ha a Fed mellé állna, és kamatot csökkente, akkor remek alkupozícióba kerülhetne az USA, és ebben az esetben Peking hiába értékeli le a jüant és vezet be további monetáris lazítást, nem fog rajtuk segíteni. Persze a Kínaiakat sem kell félteni, vannak olyan vélemények, hogy nem fogják elsietni a megegyezést, annak ellenére sem, hogy a megemelt vámok számos exportőr cég pozícióit rontják, illetve sok olyan cég lesz, amely komoly veszteségeket fog emiatt felhalmozni. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van az USA-t nagyon bosszantó szellemi termékekkel való visszaélés (ami az amerikaiak szerint a szabadalmak, technológiák folyamatos lopását jelenti), ami összességében nagyobb hozadékkal jár, mint amit a vámokon veszít Kína. Bár hivatalosan sem Hszi elnök, sem a tárgyalásokat vezető helyettese nem nyilvánult meg a kérdésben, de a kommunista párt lapjaiban olyan reakciók jelennek meg, amelyek azt jelzik, hogy rövid időn belül aligha lesz megállapodás.


2; Tűzszünet Európával

Hirdetés

Az európai autógyártók felett komoly viharfelhők gyülekeztek, hiszen a feszült amerikai-kínai viszonynak mindenképpen megisszák a levét, ám úgy tűnt nagyobb csapás is érheti őket. Az amerikai elnök korábban azzal fenyegette meg az EU autógyártóit, hogy az USA-ba irányuló exportjukra 25 százalékos védővámokat vet ki.  Emiatt például szerdán a nap első felében a német részvények jelentős mértékben gyengültek. Délután aztán több forrás is azt közölte, hogy a döntés fél évvel elhalasztják, ez pedig megnyugtatta a piacokat. A tárgyalások jelenleg folyamatban vannak, mind az EU-val, mind Japánnal az autóipari vámok kérdésében. Ráadásul a legnagyobb német és japán vállalatok komoly gyártókapacitással rendelkeznek az USA-ban is, így egy esetleges pótlólagos vám kivetése valószínűleg jelentős számú ottani munkahelyet is veszélybe sodorna.

További árfolyamok itt találhatók

3; Megpróbálják sarokba szorítani a Huaweit

Érdekes stratégiát választva, rendkívüli állapotot hirdetett ki az USA-ban Trump, hogy betilthassa a Huawei-t. A kínai óriáscéget persze nem nevezték meg az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről szóló rendeletben, de mivel azt korábban a hatóságok potenciális nemzetbiztonsági kockázatként azonosították, mindenki tudja, hogy miről van szó. A Huawei mellett a szakértők szerint a ZTE számára okozhat még komoly fejtörést Trump lépése, utóbbi cégtől korábban már eltiltottak minden amerikai vállalatot. A kereskedelmi tárgyalások során gesztusként azonban ezt végül Trump felfüggesztette, így a ZTE hozzájuthatott azokhoz az alkatrészekhez és szoftverekhez (pl. Android) amelyek nélkül nem tudna telefont gyártani és csődbe menne.

Az elnöki rendelet felhatalmazza a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Ezek ugyanis - a rendelet szerint - "elfogadhatatlan kockázatot" jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

4; Jól pörgött az Alibaba

Továbbra sem húzza be a féket az Alibaba, a kínai óriás 2019 első negyedévében is folytatta bődületes növekedését, a bevétel és az EPS is másfélszeresére bővült egy év alatt. A kínai online piactér 95,3 milliárd jüanos bevételt ($13,6 milliárd) és 8,57 ($1,25) jüanos egy részvényre eső igazított eredményt tett közzé, mely meghaladta a várt 91,58 milliárd jüant és 6,5 jüant. Az éves bevétel növekedés 51 százalékra gyorsult a korábbi 41 százalékos gyorsulási ütemről. Noha vannak gyenge pontok, összességében pozitívra sikeredett a jelentés, amely a kínai gazdaság szempontjából is egy jó jelzés.

5; Kedvező számok a Ciscótól

A vártnál jobb eredményeket publikált a Cisco. Az egy részvényre eső igazított nyereség 78 cent volt szemben a 77 centes várakozásokkal, és a 12,96 milliárdos bevétel is meghaladta az elemzők által prognosztizált 12,89 milliárdot, derült ki az Equilor hírleveléből. Éves alapon a nyereség 23 százalékot, míg a bevétel 4 százalékot emelkedett. Emellett az előző negyedévben 6 milliárd dollárért vásárolt vissza saját részvényeket a cég. A következő negyedévre adott prognózis jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat, a vámok negatív hatásának ellenére is. A Cisco részvényei 3 százalék felett emelkedtek piaczárás után.

6; Hatott a kedvező GDP a magyar piacra

Miközben szerdán a délutáni fordulatot követően a nyugat-európai és amerikai piacok pluszban zártak, a BUX csak minimálisan tudott erősödni. Mindezt annak ellenére, hogy szerda reggel kifejezetten erős GDP adat látott napvilágot. Ma viszont erősen kezdett a piac, a vezető részvények erősödtek, a Richter (5180 Ft) egy százalék feletti pluszban van, az OTP (12290)és a Mol (3216) pedig 0,7 százalékkal ment fel.
Lefele tartottak viszont a Mészáros-részvényekként emlegetett papírok, az Opus (393) 1,8, a Konzum (198) 1,5 százalékkal, míg a 4iG (4145) 1,3 százalékkal lett olcsóbb.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?