Hirdetés
Hirdetés

Túl messzire mentek? Veszélyes kötéltáncba kezdett Svédország

2018. február 19., 11:30

Szép-szép a készpénzmentes társadalom, csak épp azt nem nézték, milyen hatással lesz ez a gazdaságra.

Egyre több helyen látni a „készpénzmentes” táblát a svéd éttermekben és boltokban, az északi társadalom ugyanis egyre inkább átáll a kártyás- és mobilfizetési technológiára – nem is csoda, hisz ma Svédország a világ talán egyetlen szinte teljesen „cashless” országa. A sweden.se például külön felhívja a látogatók figyelmét ezekre a fizetési módokra, így a turisták révén is egyre kevesebb készpénz van forgalomban. A Bloomberg cikke szerint azonban van ezzel egy probléma: túl gyorsan zajlik a folyamat.

A svéd jegybank hamarosan felülvizsgálja a helyzetet és legkorábban nyáron adhat ki jelentést, az azonban már biztos, hogy túl gyorsan apad a svéd készpénzállomány. Tavaly 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett a forgalomban lévő pénz állománya, ami 40 százalékkal maradt el a 2007-es csúcstól. Az Insight Intelligence felmérése szerint januárban a svédek negyede nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy héten készpénzt használt – ez kétharmada a négy évvel ezelőtti állapotnak. A lakosság 36 százaléka gyakorlatilag soha (évente maximum 1-2-szer) nyúl a zsebébe apróért.

Hirdetés

Meglesz még ennek a böjtje

A készpénz ilyen mértékű eltűnése azonban nehezen fenntarthatóvá teszi az infrastruktúrát, ráadásul kizárja a társadalom bizonyos rétegeit a fizetésből, például az idősebb generációt. A svéd jegybank így azt tervezi, hogy bevezeti az e-koronát, ennek részleteiről azonban még nem hajlandóak többet elárulni, a teljes tervezet legkorábban jövőre készülhet el. Az biztos azonban, hogy az e-korona nem leváltani, hanem kiegészíteni fogja a mostani fizetési rendszert – de legalábbis a készpénzt.

Egy ország, ahol magasak az adók és mégis nagy a növekedésMagas adók, erős szakszervezetek, és a megtermelt javak nagyarányú újraelosztása – a svéd pénzügyminiszter szerint ez a siker záloga. Kétségtelen, hogy van mit a tejbe aprítani, azaz elosztani, lévén szó az egyik leggazdagabb országról. A svéd gazdaság az utóbbi 20 évben nagyobb növekedést produkált, mint a legtöbb fejlett országé. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?