Hirdetés
Hirdetés

Túl messzire mentek? Veszélyes kötéltáncba kezdett Svédország

2018. február 19., 11:30

Szép-szép a készpénzmentes társadalom, csak épp azt nem nézték, milyen hatással lesz ez a gazdaságra.

Egyre több helyen látni a „készpénzmentes” táblát a svéd éttermekben és boltokban, az északi társadalom ugyanis egyre inkább átáll a kártyás- és mobilfizetési technológiára – nem is csoda, hisz ma Svédország a világ talán egyetlen szinte teljesen „cashless” országa. A sweden.se például külön felhívja a látogatók figyelmét ezekre a fizetési módokra, így a turisták révén is egyre kevesebb készpénz van forgalomban. A Bloomberg cikke szerint azonban van ezzel egy probléma: túl gyorsan zajlik a folyamat.

A svéd jegybank hamarosan felülvizsgálja a helyzetet és legkorábban nyáron adhat ki jelentést, az azonban már biztos, hogy túl gyorsan apad a svéd készpénzállomány. Tavaly 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett a forgalomban lévő pénz állománya, ami 40 százalékkal maradt el a 2007-es csúcstól. Az Insight Intelligence felmérése szerint januárban a svédek negyede nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy héten készpénzt használt – ez kétharmada a négy évvel ezelőtti állapotnak. A lakosság 36 százaléka gyakorlatilag soha (évente maximum 1-2-szer) nyúl a zsebébe apróért.

Hirdetés

Meglesz még ennek a böjtje

A készpénz ilyen mértékű eltűnése azonban nehezen fenntarthatóvá teszi az infrastruktúrát, ráadásul kizárja a társadalom bizonyos rétegeit a fizetésből, például az idősebb generációt. A svéd jegybank így azt tervezi, hogy bevezeti az e-koronát, ennek részleteiről azonban még nem hajlandóak többet elárulni, a teljes tervezet legkorábban jövőre készülhet el. Az biztos azonban, hogy az e-korona nem leváltani, hanem kiegészíteni fogja a mostani fizetési rendszert – de legalábbis a készpénzt.

Egy ország, ahol magasak az adók és mégis nagy a növekedésMagas adók, erős szakszervezetek, és a megtermelt javak nagyarányú újraelosztása – a svéd pénzügyminiszter szerint ez a siker záloga. Kétségtelen, hogy van mit a tejbe aprítani, azaz elosztani, lévén szó az egyik leggazdagabb országról. A svéd gazdaság az utóbbi 20 évben nagyobb növekedést produkált, mint a legtöbb fejlett országé. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?