Hirdetés
Hirdetés

Túl messzire mentek? Veszélyes kötéltáncba kezdett Svédország

2018. február 19., 11:30

Szép-szép a készpénzmentes társadalom, csak épp azt nem nézték, milyen hatással lesz ez a gazdaságra.

Egyre több helyen látni a „készpénzmentes” táblát a svéd éttermekben és boltokban, az északi társadalom ugyanis egyre inkább átáll a kártyás- és mobilfizetési technológiára – nem is csoda, hisz ma Svédország a világ talán egyetlen szinte teljesen „cashless” országa. A sweden.se például külön felhívja a látogatók figyelmét ezekre a fizetési módokra, így a turisták révén is egyre kevesebb készpénz van forgalomban. A Bloomberg cikke szerint azonban van ezzel egy probléma: túl gyorsan zajlik a folyamat.

A svéd jegybank hamarosan felülvizsgálja a helyzetet és legkorábban nyáron adhat ki jelentést, az azonban már biztos, hogy túl gyorsan apad a svéd készpénzállomány. Tavaly 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett a forgalomban lévő pénz állománya, ami 40 százalékkal maradt el a 2007-es csúcstól. Az Insight Intelligence felmérése szerint januárban a svédek negyede nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy héten készpénzt használt – ez kétharmada a négy évvel ezelőtti állapotnak. A lakosság 36 százaléka gyakorlatilag soha (évente maximum 1-2-szer) nyúl a zsebébe apróért.

Hirdetés

Meglesz még ennek a böjtje

A készpénz ilyen mértékű eltűnése azonban nehezen fenntarthatóvá teszi az infrastruktúrát, ráadásul kizárja a társadalom bizonyos rétegeit a fizetésből, például az idősebb generációt. A svéd jegybank így azt tervezi, hogy bevezeti az e-koronát, ennek részleteiről azonban még nem hajlandóak többet elárulni, a teljes tervezet legkorábban jövőre készülhet el. Az biztos azonban, hogy az e-korona nem leváltani, hanem kiegészíteni fogja a mostani fizetési rendszert – de legalábbis a készpénzt.

Egy ország, ahol magasak az adók és mégis nagy a növekedésMagas adók, erős szakszervezetek, és a megtermelt javak nagyarányú újraelosztása – a svéd pénzügyminiszter szerint ez a siker záloga. Kétségtelen, hogy van mit a tejbe aprítani, azaz elosztani, lévén szó az egyik leggazdagabb országról. A svéd gazdaság az utóbbi 20 évben nagyobb növekedést produkált, mint a legtöbb fejlett országé. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?