Hirdetés
Hirdetés

Új “e-offenzíva” indul, Trump, mint repülőmérnök

Eidenpenz József, 2019. március 12., 18:59

A Volkswagen 12 milliárd eurót keresett tavaly, és újabb e-offenzívát hirdetett, növelve az e-autók eladási terveit. A Dow Jonest a Boeing húzza le, de az amerikai technológiai cégek ma is emelkednek. A BUX esett, főleg az OTP miatt, ahol az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztása van napirenden. A CIG Pannónia tőkecsökkentéssel oldja meg az osztalékfizetést.

A várakozásoktól kissé elmaradt az infláció az USA-ban februárban, ami csökkenti a kamatemelés valószínűségét. Úgy tűnik, az utolsó pillanatban ugyan, de mégis létrejön a megegyezés a rendezett Brexit feltételeiről. A dollár esett, az euró erősödött. Ezek a főbb hírek az európai tőzsdéket kicsi mínuszba, az amerikai társaikat azonban szép pluszba lendítették.

A német index 0,2 százalékkal csökkent ma, a francia társa 0,1 százalékkal emelkedett. Harmad százalékkal emelkedett ugyan London, de az angol font erőteljes gyengülése mellett. Az USA-ban ma is a technológiai szektor vezet, emiatt az S&P 500 0,4, a Nasdaq indexe 0,6 százalékkal emelkedett. A Dow Jones ipari átlagot főleg a Boeing húzza le, 0,4 százalékkal esik.

Hirdetés

A BUX index fél százalékkal csökkent, főleg mivel az OTP 1,1 százalékkal 11 970-re süllyedt. Szétválasztaná az elnöki és a vezérigazgatói posztot az OTP közgyűlése az előterjesztések szerint. Jelenleg mindkettőt Csányi Sándor tölti be. Az osztalékjavaslatot is közzétették, ez 221,35 forint lehet a tavalyi 219 után.

Alaptőkét csökkentene a CIG Pannónia

A Mol 0,3, a Richter 0,2 százalékkal süllyedt, a Magyar Telekom fél százalékkal emelkedett. A nyertesek közé tartozik a 4ig és a CIG Pannónia is öt és négy százalékos emelkedéssel, a vesztesek közé pedig az Opus 2,3 százalékos eséssel. A forint kissé erősödött, 315,10 az euró ára este.

További árfolyamok itt láthatók

Csökkentené alaptőkéjét a CIG Pannónia, 660 millió forinttal – derül ki a cég közgyűlési meghívójából. A lépés célja, hogy “a részvényesek az osztalékfizetésnél kedvezőbb módon részesedjenek a társaság felosztható eredményéből”. A papírok névértéke 40 forintról 33 forintra csökkenne, a kifizetés mintegy hárommilliárd forint, részvényenként 31,96 forint lehet. A lépés az osztalékot helyettesítené, azt ugyanis nem fizetnének.

Trump, a repülőmérnök

A Volkswagen 12,1 milliárdos, hat százalékkal bővülő adózott egész évi eredményt tartalmazó gyorsjelentése után új “e-offenzívát” hirdetett. A 2028-ig korábban tervezett 50 elektromosautó-modell helyett már 70-et készítene. A következő tíz évre pedig 15-ről 22 millióra emelték az eladni szándékozott e-autók számát. A konszern öt év alatt 44 milliárd eurót készül elektromos autókkal kapcsolatos technológiák fejlesztésére fordítani. A részvény ennek ellenére – vagy éppen ezért – 1,8 százalékkal esett ma.

Az olaj árát a Venezuelában romló helyzet, az ismétlődő áramszünetek emelik, igaz, csak kis mértékben. Áram híján az olajkutak egy részét sem tudják üzemeltetni. A Boeing részvénye ma is több mint hét százalékkal esik a hétvégi baleset nyomán. A kérdéses típus felszállását ugyanis egyre több országban tiltják meg.

Még Donald Trump is megcsillogtatta repülőmérnöki képességeit, és arról beszélt egy Twitter-üzenetben, hogy nem kéne annyi kompjútert zsúfolni azokba a repülőkbe. Azok a régi jó, egyszerű dolgok, azok az igaziak.

Euró-rali jön?

Az idén is tovább esett az euró és erősödött a dollár, de a francia Credit Agricole Bank szerint ebben változás jöhet – írta a Bloomberg. Az euró-shortok mennyisége nagyon magas szinten van, és már rengeteg rossz hír és várakozás beépülhetett az árfolyamba. Euró-ralira számítanak, ami valószínűleg nem tenne jót az európai részvényáraknak. (Rontaná az exportőrök helyzetét.)

Ma viszont gyengült a dollár, ennek következtében a nemesfémek is feljebb mentek. Az arany újra ostromolja az 1300 dolláros szintet.

(Részvényindexek és befektetési alapok teljesítményéről a Lehman-válság mélypontja óta “Tíz éve volt a gödör alja – melyik befektetési alapunk jött ki legjobban belőle?” című cikkünkben írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?