Hirdetés
Hirdetés

Új “e-offenzíva” indul, Trump, mint repülőmérnök

Eidenpenz József, 2019. március 12., 18:59

A Volkswagen 12 milliárd eurót keresett tavaly, és újabb e-offenzívát hirdetett, növelve az e-autók eladási terveit. A Dow Jonest a Boeing húzza le, de az amerikai technológiai cégek ma is emelkednek. A BUX esett, főleg az OTP miatt, ahol az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztása van napirenden. A CIG Pannónia tőkecsökkentéssel oldja meg az osztalékfizetést.

A várakozásoktól kissé elmaradt az infláció az USA-ban februárban, ami csökkenti a kamatemelés valószínűségét. Úgy tűnik, az utolsó pillanatban ugyan, de mégis létrejön a megegyezés a rendezett Brexit feltételeiről. A dollár esett, az euró erősödött. Ezek a főbb hírek az európai tőzsdéket kicsi mínuszba, az amerikai társaikat azonban szép pluszba lendítették.

A német index 0,2 százalékkal csökkent ma, a francia társa 0,1 százalékkal emelkedett. Harmad százalékkal emelkedett ugyan London, de az angol font erőteljes gyengülése mellett. Az USA-ban ma is a technológiai szektor vezet, emiatt az S&P 500 0,4, a Nasdaq indexe 0,6 százalékkal emelkedett. A Dow Jones ipari átlagot főleg a Boeing húzza le, 0,4 százalékkal esik.

Hirdetés

A BUX index fél százalékkal csökkent, főleg mivel az OTP 1,1 százalékkal 11 970-re süllyedt. Szétválasztaná az elnöki és a vezérigazgatói posztot az OTP közgyűlése az előterjesztések szerint. Jelenleg mindkettőt Csányi Sándor tölti be. Az osztalékjavaslatot is közzétették, ez 221,35 forint lehet a tavalyi 219 után.

Alaptőkét csökkentene a CIG Pannónia

A Mol 0,3, a Richter 0,2 százalékkal süllyedt, a Magyar Telekom fél százalékkal emelkedett. A nyertesek közé tartozik a 4ig és a CIG Pannónia is öt és négy százalékos emelkedéssel, a vesztesek közé pedig az Opus 2,3 százalékos eséssel. A forint kissé erősödött, 315,10 az euró ára este.

További árfolyamok itt láthatók

Csökkentené alaptőkéjét a CIG Pannónia, 660 millió forinttal – derül ki a cég közgyűlési meghívójából. A lépés célja, hogy “a részvényesek az osztalékfizetésnél kedvezőbb módon részesedjenek a társaság felosztható eredményéből”. A papírok névértéke 40 forintról 33 forintra csökkenne, a kifizetés mintegy hárommilliárd forint, részvényenként 31,96 forint lehet. A lépés az osztalékot helyettesítené, azt ugyanis nem fizetnének.

Trump, a repülőmérnök

A Volkswagen 12,1 milliárdos, hat százalékkal bővülő adózott egész évi eredményt tartalmazó gyorsjelentése után új “e-offenzívát” hirdetett. A 2028-ig korábban tervezett 50 elektromosautó-modell helyett már 70-et készítene. A következő tíz évre pedig 15-ről 22 millióra emelték az eladni szándékozott e-autók számát. A konszern öt év alatt 44 milliárd eurót készül elektromos autókkal kapcsolatos technológiák fejlesztésére fordítani. A részvény ennek ellenére – vagy éppen ezért – 1,8 százalékkal esett ma.

Az olaj árát a Venezuelában romló helyzet, az ismétlődő áramszünetek emelik, igaz, csak kis mértékben. Áram híján az olajkutak egy részét sem tudják üzemeltetni. A Boeing részvénye ma is több mint hét százalékkal esik a hétvégi baleset nyomán. A kérdéses típus felszállását ugyanis egyre több országban tiltják meg.

Még Donald Trump is megcsillogtatta repülőmérnöki képességeit, és arról beszélt egy Twitter-üzenetben, hogy nem kéne annyi kompjútert zsúfolni azokba a repülőkbe. Azok a régi jó, egyszerű dolgok, azok az igaziak.

Euró-rali jön?

Az idén is tovább esett az euró és erősödött a dollár, de a francia Credit Agricole Bank szerint ebben változás jöhet – írta a Bloomberg. Az euró-shortok mennyisége nagyon magas szinten van, és már rengeteg rossz hír és várakozás beépülhetett az árfolyamba. Euró-ralira számítanak, ami valószínűleg nem tenne jót az európai részvényáraknak. (Rontaná az exportőrök helyzetét.)

Ma viszont gyengült a dollár, ennek következtében a nemesfémek is feljebb mentek. Az arany újra ostromolja az 1300 dolláros szintet.

(Részvényindexek és befektetési alapok teljesítményéről a Lehman-válság mélypontja óta “Tíz éve volt a gödör alja – melyik befektetési alapunk jött ki legjobban belőle?” című cikkünkben írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?