Hirdetés
Hirdetés

Új osztalékjavaslat a Telekomtól, fellépnek a zöldséges-terror ellen

Eidenpenz József, 2019. február 21., 19:09

A tőzsdék nem igazán találták ma az irányt, talán túlságosan is sokféle hír érkezett. A BUX kissé emelkedett az OTP és a Richter segítségével. A Telekom a jövőre becsült számokat tett közzé, és a 2019-es eredményéből 27 forint osztalék kifizetését tervezi. Több nap száguldás után visszazuhant az arany és az ezüst, Erdogan hadat üzent a zöldségesterroristáknak.

Recep Tayyip Erdogan elnök támogatóihoz beszél Isztambulban 2016. július 16-án. (MTI/EPA)
Recep Tayyip Erdogan elnök támogatóihoz beszél Isztambulban 2016. július 16-án. (MTI/EPA)

Sok vegyes hír érkezett mára a tőzsdékre, a Fed a tegnap esti jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala alapján eléggé “galamblelkű” (a kamatemelési hajlandósága alacsony). A Brexit-tárgyalásokban nem sok előrelépés történt, de a kereskedelmi vita mintha jó irányba haladna.

Amerika és Kína állítólag közel jár a megállapodáshoz, és Donald Trump elnök pénteken találkozhat egy kínai vezetővel. Az USA a stabil jüan érdekében gyakorol nyomást Kínára a Bloomberg szerint. Ma az EKB hozta nyilvánosságra jegyzőkönyvét, amely óvatosságot mutatott a márciusi, fontosnak ígérkező ülés előtt. Az európai beszerzésimenedzser-indexek nem lettek jók.

Hirdetés

Végül a német tőzsde 0,2 százalékos pluszban tudott zárni, de a francia mutató stagnált, a brit, a belga, az osztrák meg az olasz mutatók pedig estek. Az USA-ban 1-3 ezrelékes mínuszokban vannak jelenleg a legismertebb indexek.

Drágább lett az euró

A BUX index ma 0,3 százalékkal emelkedett, ami főleg az OTP 0,8 százalékos drágulásának (11 710-re), és a Richter 1,9 százalékos ugrásának eredménye (5500-ra). A Mol esett 0,8 százalékkal 3306-ra, a Telekom pedig a gyorsjelentése utáni napon 0,7 százalékkal 469-re.

További árfolyamok itt láthatók

Az AutoWallis 4,6 százalékkal emelkedett, a Plotinus hét százalékkal esett ma. A forint gyengült, kilencven fillérrel többet, 317,80-at kell adni egy euróért most este. Pedig reggel még 317 alatt is előfordult.

Itt vannak a Telekom-tervek

Tegnap este a gyorsjelentését, ma pedig tőzsdezárás után a 2019-2021-es pénzügyi céljait mutatta be a Magyar Telekom. Előrejelzései szerint “2019-ben mérsékelten csökkennek a bevételek, hogy azután egészen 2021-ig összességében stabilan maradjanak”.

Az EBITDA évente átlagosan 1-2%-os mértékben nőhet, a szabad cash-flow pedig átlagosan évi 5 százalékkal növekedhet. “Továbbá a társaság arra számít, hogy részvényenként 27 forint osztalékot fog fizetni a 2019. évi eredmények után” – írják.

Visszaesett az arany

A Magyar Telekom fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom a várakozások felett teljesített a tavalyi negyedik negyedévben, és emeli osztalékát – tudósított a Finanzen.net.

Az arany és az ezüst árfolyama több napos száguldás után több mint egy, illetve két százalékkal korrigált lefelé. Valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az amerikai és német államkötvények hozama ma emelkedett. “A kamat az arany ellensége” – szokták mondani.

5G, 6G

Donald Trump az amerikai tőzsdenap közepén azt osztotta meg Twitteren, hogy szeretne Amerikában 5G és 6G sebességű mobil adatszolgáltatást látni, amint csak lehet. Ez a technológiai részvényeknek adott egy nagy löketet. Hasonló fejlesztések Kínában is vannak, az elnök azzal szeretne versenyezni.

Itt az élelmiszer-terror

Törökországban a kormány elhatározta, hogy horribilis, 330 ezer euró körüli büntetéssel is sújthatók a túl magas árakat kérő zöldségkereskedők. Az országban komoly gond az évi húsz százalék feletti infláció, és március végén helyhatósági választások lesznek – írta a Teleboerse.de.

Méghogy piacgazdaság? Ezt meséljétek valaki másnak – mondta Erdogan elnök, és az “élelmiszer-terror” elleni intézkedésnek nevezte a büntetéseket.

Hurrikán és fegyver

Az Axa biztosítói üzletágának nyeresége durván, 66 százalékkal esett vissza a tavalyi természeti katasztrófák – hurrikánok, erdőtüzek – miatt. A részvény ennek ellenére szerény pluszban van. A BAE Systems Londonban jegyzett részvénye a Németországból Szaúd-Arábiába menő fegyverexport felfüggesztése miatt zuhant nyolc százalékkal.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Jön az Ursula-kormány? Fokozódik a helyzet Olaszországban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma délután három órakor mond beszédet a római parlament felsőházában. Ezután bizalmatlansági szavazás nélkül is benyújthatja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, hivatalosan pontot téve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzásának végére. Elemzők szerint még meglepetés is lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?