Hirdetés
Hirdetés

Új papír a tőzsdén, ráadásul ingatlanos!

Fellegi Tamás, 2018. június 20., 12:01

Miután jelenleg az ingatlanpiac a befektetési piacok talán legforróbb szegmense jelenleg, ezért remek lehetőség ingatlancégbe fektetni azoknak, akik nem akarnak közvetlenül ingatlant vásárolni. A Waberer György nevéhez fűződő BILK elsőként megy szabályozott ingatlantársaságként tőzsdére, remek osztalékkilátásokkal, ráadásul euróban.

Wáberer György. (Kép forrása: MTI, Szigetváry Zsolt)
Wáberer György. (Kép forrása: MTI, Szigetváry Zsolt)

A társaságot Wáberer György, a jónevű és már tőzsdén lévő szállítmányozási cég korábbi tulajdonosa alapította 16 éve, és azóta egy egész kis városrésszé nőtt a Budapest déli határán, vasutak, autópályák és a Duna közelében kialakított ingatlan-komplexum. A BILK logisztikai Nyrt. bruttó bérbeadható területe 182 ezer négyzetméter, emellett rendelkezik 384 kamion parkolóval, és 13 538 négyzetméter külső tárolóval.

Tőzsdére menetel, jegyzés

A cég most valamennyi részvényét tőzsdére viszi, és azok legalább 25, legfeljebb 49 százalékát felkínálja, hogy lejegyezhessék a befektetők. A jegyzés ma kezdődik és július 4-ig tart. Ami külön érdekesség, hogy a jegyzés euróban zajlik, és a tőzsdei kereskedés is a közös európai devizában fog zajlani. Ezt az teszi lehetővé, hogy a cég árbevétele jórészt euróeban keletkezik, ugyanakkor a társaság úgy gondolja, hogy ezáltal kifejezetten vonzó lehet azoknak a befektetőknek, akik euróban szeretnének jó hozamot elérni, miután jelenleg az euróban elérhető kockázatmentes hozam igen alacsony.

Hirdetés

SZIT

A cég SZIT-ként, vagyis szabályozott ingatlanbefektetési társaságként lép tőzsdére, ami arra kötelezi a céget, hogy eredménye legalább 90 százalékát kifizesse osztalékként. (A BILK az első társaság, ami már a bevezetéskor SZIT-ként működik; a BIF és a Graphisoft Park a közelmúltban, már tőzsdei cégként alakult át SZIT-té.) Így a befektetők kellemes és stabil osztalékhozamra számítanak, ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal, hogy ez a cég nem az a kategória, ahol a nagy növekedésből eredő meredek árfolyam emelkedésre lehet számítani.

A Privátbankár.hu kérdésére, miszerint a cég tervez-e új ipari parkokat létesíteni, Wáberer György elmondta, hogy ilyen tervek nincsenek, sőt, a SZIT, mint forma, nem is alkalmas nagy volumenű befektetésre, mivel, mint említettük, a nyereség 90 százalékát ki kell fizetni osztalékként. A társaság azonban még a közelmúltban vásárolt egy hét és fél hektárnyi területet telephelye közelében, ahol 32 ezer négyzetméteres raktárfejlesztést terveznek.

Lehetőségek

A BILK kihasználtsága jelenleg 98,4 százalékos, azaz gyakorlatilag teljes, és hosszú távú, stabil bérlőkkel rendelkezik. Növekedési lehetőséget jelenthet az erős keresletből és a gazdasági növekedésből adódóan a bérleti díjak emelkedése, és a piactól függően az ingatlanárak emelkedése is, persze ez az a tényező, ami változhat, visszaesés idején ebben csökkenés is lehet, ahogy bármilyen ingatlan esetében.

A BILK mindezek alapján alapvetően osztalékpapír, azoknak ajánlható, akik stabil hozamot szeretnének hosszabb távon is, ráadásul euróban. E tekintetben egy jó kamatozású, kis kockázatú kötvényhez hasonlíthatjuk a papírt, avagy, ahogy a szakzsargon mondja, egy fejőstehénhez, amely folyamatosan nagy hozamot biztosít, mondhatni tejel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?