Hirdetés
Hirdetés

Új CDS-rekord 700 ponton, új eurórekord 321,66 forinton

2012. január 04., 17:22

Meredek drágulással átlépte a 700 bázispontos szintet és ezzel új rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztésének kockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása. A BUX index 2,44 százalékos eséssel végzett, az OTP vészesen közelít a 3000 forintos határhoz. Az euró új rekordja 321,66 forint.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 710 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg évi 710 ezer eurós középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egyetlen nap alatt 60 ezer eurós drágulás. A magyar CDS-díjszabás előzőleg tavaly novemberben döntött rekordot, 650 bázispont körüli jegyzésekkel. Az ár már napközben is többször rekordot döntött.

Hirdetés

A BUX index 16 575 ponton végzett, ami 2,44 százalékos esés, pedig a nap elején még szerény emelkedésre is futotta. Az OTP is így indított, majd egész napos lefelé csúszás után hét százalékos mínuszban, 3035 forinton zárt. A Mol még kora délután is pluszba tudott lendülni, de végül szintén két százalék feletti eséssel, 16 800 forinton zárt. A Magyar Telekom 500 forint alá zuhant, 3,3 százalékkal lett olcsóbb. A Richter viszont szépen drágult, közel négy százalékkal.

Az euró este öt után átlépte a 321 forintos szintet is, a lengyel Stooq adatai szerint maximuma 321,66 forint volt. A dollár 248,70, a frank 263,90 forint volt. Az európai indexek 1-2, az amerikai részvényindexek többsége fél százalék alatti mínuszban járt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?