Hirdetés
Hirdetés

Új történelmi csúcsán a BUX, de a jenkik pesszimisták

Eidenpenz József, 2017. május 12., 19:09

Nagyon jó napja volt a magyar részvényeknek, a BUX index kimagasló mértékben, 1,7 százalékkal erősödött és új történelmi csúcsot ért el. A motor a gyorsjelentését publikáló OTP mellett a Mol is volt, a forint is erős. Európában eközben szépen emelkedtek, az USA-ban azonban kissé estek a részvényárak. Az euró/forint 310 alá süllyedt.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

Az USA-ban inflációs és és kiskereskedelmi adatokat tettek közzé pénteken, de ezek a jelek szerint nem nyerték meg a befektetők tetszését. Az S&P 500 index 0,2, a Dos Jones 0,1 százalék körüli mínuszban volt este hat után nem sokkal, miközben a Nasdaq indexe 0,1 százalékkal emelkedett.

Európában mérsékelt optimizmus volt jellemző, a MarketWatch szerint az FTSE 100 brit index főleg az AstraZeneca jó teljesítménye miatt tudott új történelmi csúcsra emelkedni (7435,4 pont, +0,7 százalék). Az angol font ugyanakkor veszített értékéből. A német DAX csak 13 ponttal maradt el a napokban beállított történelmi csúcsától, 0,5 százalékkal emelkedett. A francia index is 0,4 százalékkal ment feljebb.

Hirdetés

Itthon a BUX index magint nagyon felülteljesítő volt, 1,7 százalékkal valósággal szárnyalt, és meg is döntötte a februári (34 325 pontos) rekordját, most 34 435,5 ponton zárt. A kedvező gyorsjelentést közzétevő OTP 2,9 százalékkal 8485 forintra emelkedett, de a Mol is százalékban ugyanennyivel ment fel, 22 950-re, új sok éves csúcsra. A Richter fél százalékkal 6915-re esett, a Magyar Telekom 0.2 százalékkal, 469-re emelkedett.

Erős volt a forint, nap közben még csak ostromolta az euró/forint a 310-es határt, eztán estére be is esett alá. Este 309,80 forinton jegyezték az eurót. A dollár az említett makroadatok nyomán fél százalékkal süllyedt az euróval szemben.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom majdnem öt százalékkal drágult, a német sajtó szerint azért, mert újra pletykák kaptak szárnyra a japán Softbank-konszern szándékairól. Ezek szerint a japánok megvennék a T-Mobile US-t a németektől. A ThyssenKrupp acélipari konjszern viszont csalódást okozott, négy százalékkal esett a részvény.

Az olaj árfolyama pár nap alatt sokat emelkedett, talán itt volt az ideje a korrekciónak, vagy a korrekció korrekciójának. Most 0,4 százalék körüli mínuszban van, a WTI 47,60, a Brent 50,60. Az arany és az ezüst viszont kissé felfelé korrigált.

Az OTP-jelentésről a részvényelemzőknek nagyon jó volt a véleménye, „Agyonvert megint minden várakozást” – írta a Random Capital hírlevele. Három nagyobb brókercég pozitív kommentárja olvasható itt>>>, itt>>> és itt>>>.

A bitcoin megint nagyot emelkedett, 1800 dollár fölé is felment, majd visszaesett 1765 környékére. A témáról ma itt írtunk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel most már komolyan hadat üzent Orbánéknak, tényleg elvonná a pénzeinket

Merkel most már komolyan hadat üzent Orbánéknak, tényleg elvonná a pénzeinket

Németország kész az EU-ra több pénzt költeni, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Például azoknak menjen, akik nem tesznek neki keresztbe. Merkel kancellár terve szerint azok kapnának EU-támogatásokat, akik menekülteket fogadnak be, és betartják a jogállamiságot, az EU-alapelveket. Nyakunkon az EU-csúcs.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?