Hirdetés
Hirdetés

Újabb Bitcoin-lufi fújódik?

Csabai Károly, 2019. május 13., 18:35
Cimkék
tőzsde
, JP Morgan
, Bitcoin

Ez ugrik be annak láttán, hogy a legismertebb kriptopénz árfolyama csaknem féléves oldalazást követően március végén elkezdett felfelé araszolgatni, hogy aztán a múlt héten kilőjön, s 7600 dolláros vasárnapi jegyzése több mint a duplája legyen a másfél hónappal korábbinak.

Persze ez még messze van a csaknem 20 ezer dolláros szinttől, amit 2017 december végén ért el, s amelyet követően kipukkant a lufi, melyet követően a Bitcoin árfolyama egy év alatt egészen 3 ezer dollár közelébe eresztett.

A mostani ugrást azt teszi különössé, hogy két negatív hír is megjelent a Bitcoinnal kapcsolatban. Az egyik szerint a Bitfinex nevű bitcoin tőzsde 850 millió dolláros vesztesége finanszírozása érdekében 700 millió dollárral csapolta meg a Tether nevű kriptovaluta fedezetéül szolgáló tartalékot. A Tether úgynevezett stabil kriptopénz, méghozzá a legnagyobb kapitalizációjú. New York állam összefonódást gyanító főállamügyésze május elejére berendelte a Bitfinex és Tether cégeinek képviselőit, mondván, a tranzakcióval befektetőket károsíthattak meg, egyúttal felszólítota őket, fejezzék be a Tether fedezetéül szolgáló dollártartalék apasztását.

Hirdetés

Néhány nappal később pedig a világ egyik legnagyobb kriptopénz-kereskedője, a Binance védelmi rendszerét törték fel illetéktelenek és lovasítottak meg abból több mint 40 millió dollár értékű bitcoint.

Ám mindezek – valamint az, hogy a japán bitcoin-tőzsdéknél vizsgálódó távol-keleti szigetország nem talált mindent rendben – sem tudták elcsúfítani azt a technikai képet, amely a Bitcoin árfolyamában egy úgynevezett aranykeresztet mutatott. Az ilyen formáció az adott eszköz hosszú távú árfolyamemelkedését vetíti előre.

Bár kétségtelen – ahogy arra korábbi cikkünkben utaltunk –, hogy egyre több működő weboldalon, online játékban, médiaoldalon, alkalmazásban lehet a kriptopénzeket használni, ez még nem lehet elegendő magyarázat a mostani rakétázásra, illetve annak megítélésére, hogy ezúttal egy újabb lufi fújásával ellentétben megalapozottabb emelkedéssel állunk-e szemben.

Mindenesetre egyes elemzők szerint a Bitcoin árfolyama még tovább emelkedhet, mintegy öngerjesztő folyamatként. „Óránként 4 millió bitcoin cserél gazdát, ez négyszer több a normál mennyiségnél” – érzékeltette Charles Hayter, a kriptovaluták öszehasonlításával foglalkozó CryptoCompare elnök-vezérigazgatója.

Ugyanakkor a hagyományos elemzőházak – mint a J.P. Morgan – és Nobel-díjas közgazdász Joseph Stiglitz továbbra is fokozott óvatosságra intik a múltkori lufifújásból nem tanuló befektetőket, vagy azokat, akik abban reménykednek, az akkor szerzett sebeiket éppen most tudják majd betapasztani.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?