Hirdetés
Hirdetés

Újabb hozamemelkedés, lehagytuk Amerikát

Fellegi Tamás, 2018. május 18., 10:36

A magyar 10 éves állampapírhozam tovább nőtt, így már az amerikait lehagyva a lengyel szintet közelíti, miközben az európai hozamok is emelkednek. Az olajár a magasban, a forint továbbra is gyenge. Emelkedik a Mol, esik a Richter, a BUX azonban alig változik.

A hazai 10 éves államkötvény immár 3,17 százalékos hozammal kapható, ezzel átlépte az amerikait, ami 3,10 körül van. A lengyel szint 3,30 százalék, tulajdonképpen a mostani szintünk ezek alapján reálisnak mondható, a 2 százalék körüli érték irreálisan alacsony volt, persze egy ilyen gyors emelkedés után jöhet egy kis korrekció.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

A folyamat szélesebb körű, az eurózónában is zajlik: az olasz hozam 2 százalék fölé került, az osztrák, a belga és a francia közelíti az egy százalékot, ami ugyan még mindig igen alacsony, de a legirreálisabb piaci szakaszban ezek 0 körül is jártak. Nehéz elképzelni, hogy valaki azért vett meg egy 10 éves kötvényt, hogy semmilyen hozama ne legyen rajta, de hát a piaci szereplők néha elképesztő döntésekre is hajlanak.

Hirdetés

A tőzsdéken pünkösdi hangulat van, érdemi mozgásnak nyoma sincs. A BUX sem mozdul, igaz, az egyes hazai papírokban már mutatkoznak eltérések: a Mol 0,7 százalékkal emelkedik 2776 forintig, a Richter viszont a nagy tegnapi rali után két százalékkal csökken 5705 forintig.

Továbbra is szinte az égben az olajár: a Brent majdnem 80 dolláron áll, a WTI 71,60-at ér. Az arany gyengélkedik: míg az elmúlt hónapokban az 1300-1360 dolláros sávban mozgott, most 1300 alá esett, jelenleg 1288 dollár az ár. A forint változatlanul gyenge, 317 az euróhoz képest.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok>>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

A Kaszpi-tenger alatt 48 milliárd hordó kőolaj és 8,2 ezermilliárd köbméter földgáz található, tehát a határok meghúzása nem tét nélküli Európa számára sem. A türkmének tervezett „Transzkaszpi Vezetéke” (TCP) komoly ellenérzéseket vált ki Moszkvában és Teheránban, hiszen az növelné a versenyt az európai piacokon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    2018. augusztus 11., 06:27
    Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    Miután tegnap a török líra eddigi legnagyobb zuhanását mutatta be, érdemes áttekinteni, hogyan jutott ebbe a helyzetbe a török gazdaság, miközben hosszú ideje az eddig legnagyobb mértékben növekvő volt, és mi lehet ebben a szerepe annak, hogy 15 éve egyre inkább egy ember kezében összpontosul a hatalom.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?