Hirdetés
Hirdetés

USA-kínai vámháború: ezt várják az ázsiai részvénybefektetők

2019. május 16., 17:04

A kínai-amerikai vámvita még jó sokáig elhúzódhat a Fidelity ázsiai portfólió-menedzserei szerint, a két kormány között még több adok-kapok lesz. Ennek ellenére az árfolyam-kilengéseket alapvetően inkább vételi lehetőségként értékelik a vagyonkezelők.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

A kínai termékek közel egyharmadára vonatkozó amerikai vámtarifák több mint kétszeresére nőttek május 10-én,10 százalékról 25 százalékra, a kétnapos amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások második napján Washingtonban. A tárgyalások azonban még kilendülhetnek a holtpontról.

A kínai részvénypiac idei éles pozitív korrekciójához a folyó tárgyalásokkal, a várt kereskedelmi megegyezésekkel kapcsolatos várakozások járultak hozzá elsősorban, és a világ minden táján lélegzethez juttatták a befektetőket. Ezután a múlt héten Kína felülvizsgálta a megállapodástervezetet, és Donald Trump amerikai elnök bejelentette a vámtarifák emelését, Erre Kína válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Hirdetés

Ahogy az utóbbi hónapokban is, a helyzet továbbra is rendkívül képlékeny. A piaci reakció kezdetben visszafogott volt, az amerikai részvényhatáridők mérsékelten csökkentek. Az ázsiai részvények visszaadtak nyereségükből, a Kínai Népköztársaság részvényei és a jüan erősödtek.

Szimbiózisban élnek

Az új vámtarifák a péntektől Kínából kiszállítandó árukra vonatkoznak, így egy ideig eltelik majd, amíg hatásuk megjelenik a kereskedelmi statisztikákban. A csütörtökön megjelent márciusi amerikai kereskedelmi adatok azonban azt mutatták, hogy az USA-val szembeni, politikailag érzékeny témának számító áruforgalmi deficit – a Trump-adminisztráció által mért kulcsfontosságú mutató – öt éves mélypontra csökkent.

Mit jelentenek az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek a befektetők számára? A Fidelity ázsiai befektetési szekciójának véleménye szerint „az USA és Kína egy szimbiotikus gazdasági kapcsolatban élnek, és a piacok egy működő megoldást várnak tőlük. Bár a magasabb vámtarifák már hatályba léptek, azt várom, hogy a két kormány között még több adok-kapok lesz megfigyelhető.

Hirtelen megegyezésre is van forgatókönyv?

Figyelemre méltó, hogy a növekedés csak azokat a termékeket érinti, amelyek Kínából május 10-től lépnek ki, a már úton levő termékeket nem, ami időt biztosíthat a kínai és az amerikai hatóságok számára, hogy megállapodásra jussanak. Van még néhány olyan spekuláció is, hogy Trump elnök visszamenőleg is eltörölheti a vámokat, ha a megállapodást tető alá hozzák.

A Fidelity várakozása szerint az események továbbra is rövid távon befolyásolhatják a piacokat, ahol továbbra sincs meggyőző irány. A központi bankok valószínűleg a monetáris politika szempontjából továbbra is alkalmazkodóak maradnak, ami mind a részvények, mind a kötvények terén a jó minősítésű befektetéseknek kedvez.

A háború, meg a béke

Kína szemszögéből a spekulációk arra építenek, hogy további költségvetési enyhítést fogunk látni, ami támogathatja az infrastruktúrával kapcsolatos ágazatokat. Mind a fix kamatozású kötvényportfólióinkban, mind a részvényportfóliókban továbbra is a hazai fókuszú befektetésekre összpontosítunk, nem pedig a kereskedelemnek közvetlenül kitett szereplőkre” – mondta Paras Anand, a Fidelity ázsia-csendes-óceáni vagyonkezelési üzletágának vezetője

„Fenntartjuk azt a nézetünket, hogy a folyamatban lévő kereskedelmi háborúnak nagyobb hatása volt a befektetők hangulatára, mint a kínai vállalatok nyeresége. Nem értünk egyet Trump észrevételeivel sem, amelyek szerint az USA-t nem befolyásolja a helyzet elmérgesedése – a teljes kereskedelmi háború valószínűleg a világ mindkét oldalán érezhető lesz” – mondta George Efstathopoulos, a Fidelity portfólió-menedzsere.

Nehéz lesz őket megállítani

„A probléma lényege, hogy Kína lassan egyre közelebb kerül ahhoz, hogy utolérje az Egyesült Államokat, mint a világ legerősebb gazdaságát. Így Trump fenyegető vámtarifái valószínűleg továbbra is tárgyalási eszközként fognak szolgálni, kihívást jelentve Kína növekvő nemzetközi befolyásának, a kínai kormányzatnak, amely támogatja a globálisan stratégiai iparágakat.

Úgy vélem azonban, hogy a kínai technológiai innovációnak, az ország nemzetközi jelentőségének és a gazdasági növekedésének gyors ütemét nehéz lesz megállítani. Ezt szem előtt tartva, valamint a fokozottan támogató kínai hitel- és likviditási környezetet megfigyelve Kínában ezeket a piaci ingadozásokat potenciális vásárlási lehetőségeknek tekintem” – mondta Hyomi Jie portfólió-menedzser.

Újabb reformok jöhetnek

„A kínai-amerikai kereskedelmi tarifák kérdése már régóta uralta a befektetői hangulatot, és mélyrehatóan elemeztük ennek potenciális hatását az egyedi részvények által indukált befektetési lehetőségekre. Úgy vélem, hogy ez a kérdéskör további piaci reformokat indít majd el Kínában, sőt már láttuk is ennek kibontakozását” mondta Jing Ning portfóliókezelő.

„Eddig az év során számos pozitív folyamatot láttunk, amelyek jótékonyan befolyásolták a piacot, mint például az amerikai Fed kamatemelésekkel kapcsolatos álláspontjának változása (“galamb”, a kamatemelések felfüggesztése irányába), vagy a felértékelődő renminbi (RMB), a fogyasztás emelkedése és az autóértékesítések stabilizálódása. A kínai-amerikai kereskedelmi vita azonban már régóta befolyásolta a hangulatot, és figyelembe vettem a befektetési lehetőségekre gyakorolt ​​hatását is.

Volatilitásra felkészülni

Ahogy már idén korábban említettem, úgy vélem, hogy ez a kiugró jelenség továbbra is hosszabb távon kibontakozó téma lehet, és miközben ezek a feszültségek továbbra is erősek maradnak, a kínai részvénypiacok valószínűleg volatilisek lesznek” – mondta Raymond Ma portfólió-menedzser.

2019. május 10.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?