5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kínai-amerikai vámvita még jó sokáig elhúzódhat a Fidelity ázsiai portfólió-menedzserei szerint, a két kormány között még több adok-kapok lesz. Ennek ellenére az árfolyam-kilengéseket alapvetően inkább vételi lehetőségként értékelik a vagyonkezelők.
(Fotó: Pixabay.com)

A kínai termékek közel egyharmadára vonatkozó amerikai vámtarifák több mint kétszeresére nőttek május 10-én,10 százalékról 25 százalékra, a kétnapos amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások második napján Washingtonban. A tárgyalások azonban még kilendülhetnek a holtpontról.

A kínai részvénypiac idei éles pozitív korrekciójához a folyó tárgyalásokkal, a várt kereskedelmi megegyezésekkel kapcsolatos várakozások járultak hozzá elsősorban, és a világ minden táján lélegzethez juttatták a befektetőket. Ezután a múlt héten Kína felülvizsgálta a megállapodástervezetet, és Donald Trump amerikai elnök bejelentette a vámtarifák emelését, Erre Kína válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Ahogy az utóbbi hónapokban is, a helyzet továbbra is rendkívül képlékeny. A piaci reakció kezdetben visszafogott volt, az amerikai részvényhatáridők mérsékelten csökkentek. Az ázsiai részvények visszaadtak nyereségükből, a Kínai Népköztársaság részvényei és a jüan erősödtek.

Szimbiózisban élnek

Az új vámtarifák a péntektől Kínából kiszállítandó árukra vonatkoznak, így egy ideig eltelik majd, amíg hatásuk megjelenik a kereskedelmi statisztikákban. A csütörtökön megjelent márciusi amerikai kereskedelmi adatok azonban azt mutatták, hogy az USA-val szembeni, politikailag érzékeny témának számító áruforgalmi deficit – a Trump-adminisztráció által mért kulcsfontosságú mutató – öt éves mélypontra csökkent.

Mit jelentenek az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek a befektetők számára? A Fidelity ázsiai befektetési szekciójának véleménye szerint „az USA és Kína egy szimbiotikus gazdasági kapcsolatban élnek, és a piacok egy működő megoldást várnak tőlük. Bár a magasabb vámtarifák már hatályba léptek, azt várom, hogy a két kormány között még több adok-kapok lesz megfigyelhető.

Hirtelen megegyezésre is van forgatókönyv?

Figyelemre méltó, hogy a növekedés csak azokat a termékeket érinti, amelyek Kínából május 10-től lépnek ki, a már úton levő termékeket nem, ami időt biztosíthat a kínai és az amerikai hatóságok számára, hogy megállapodásra jussanak. Van még néhány olyan spekuláció is, hogy Trump elnök visszamenőleg is eltörölheti a vámokat, ha a megállapodást tető alá hozzák.

A Fidelity várakozása szerint az események továbbra is rövid távon befolyásolhatják a piacokat, ahol továbbra sincs meggyőző irány. A központi bankok valószínűleg a monetáris politika szempontjából továbbra is alkalmazkodóak maradnak, ami mind a részvények, mind a kötvények terén a jó minősítésű befektetéseknek kedvez.

A háború, meg a béke

Kína szemszögéből a spekulációk arra építenek, hogy további költségvetési enyhítést fogunk látni, ami támogathatja az infrastruktúrával kapcsolatos ágazatokat. Mind a fix kamatozású kötvényportfólióinkban, mind a részvényportfóliókban továbbra is a hazai fókuszú befektetésekre összpontosítunk, nem pedig a kereskedelemnek közvetlenül kitett szereplőkre” – mondta Paras Anand, a Fidelity ázsia-csendes-óceáni vagyonkezelési üzletágának vezetője

„Fenntartjuk azt a nézetünket, hogy a folyamatban lévő kereskedelmi háborúnak nagyobb hatása volt a befektetők hangulatára, mint a kínai vállalatok nyeresége. Nem értünk egyet Trump észrevételeivel sem, amelyek szerint az USA-t nem befolyásolja a helyzet elmérgesedése – a teljes kereskedelmi háború valószínűleg a világ mindkét oldalán érezhető lesz” – mondta George Efstathopoulos, a Fidelity portfólió-menedzsere.

Nehéz lesz őket megállítani

„A probléma lényege, hogy Kína lassan egyre közelebb kerül ahhoz, hogy utolérje az Egyesült Államokat, mint a világ legerősebb gazdaságát. Így Trump fenyegető vámtarifái valószínűleg továbbra is tárgyalási eszközként fognak szolgálni, kihívást jelentve Kína növekvő nemzetközi befolyásának, a kínai kormányzatnak, amely támogatja a globálisan stratégiai iparágakat.

Úgy vélem azonban, hogy a kínai technológiai innovációnak, az ország nemzetközi jelentőségének és a gazdasági növekedésének gyors ütemét nehéz lesz megállítani. Ezt szem előtt tartva, valamint a fokozottan támogató kínai hitel- és likviditási környezetet megfigyelve Kínában ezeket a piaci ingadozásokat potenciális vásárlási lehetőségeknek tekintem” – mondta Hyomi Jie portfólió-menedzser.

Újabb reformok jöhetnek

„A kínai-amerikai kereskedelmi tarifák kérdése már régóta uralta a befektetői hangulatot, és mélyrehatóan elemeztük ennek potenciális hatását az egyedi részvények által indukált befektetési lehetőségekre. Úgy vélem, hogy ez a kérdéskör további piaci reformokat indít majd el Kínában, sőt már láttuk is ennek kibontakozását” mondta Jing Ning portfóliókezelő.

„Eddig az év során számos pozitív folyamatot láttunk, amelyek jótékonyan befolyásolták a piacot, mint például az amerikai Fed kamatemelésekkel kapcsolatos álláspontjának változása (“galamb”, a kamatemelések felfüggesztése irányába), vagy a felértékelődő renminbi (RMB), a fogyasztás emelkedése és az autóértékesítések stabilizálódása. A kínai-amerikai kereskedelmi vita azonban már régóta befolyásolta a hangulatot, és figyelembe vettem a befektetési lehetőségekre gyakorolt ​​hatását is.

Volatilitásra felkészülni

Ahogy már idén korábban említettem, úgy vélem, hogy ez a kiugró jelenség továbbra is hosszabb távon kibontakozó téma lehet, és miközben ezek a feszültségek továbbra is erősek maradnak, a kínai részvénypiacok valószínűleg volatilisek lesznek” – mondta Raymond Ma portfólió-menedzser.

2019. május 10.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17525 17365 17550 +0,92% 17515 17530 1 565 326 600 HUF 2024-04-25 10:45:34
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3010 3012 348 200 114 HUF 2024-04-25 10:44:53
MTELEKOM 914 903 917 -2,97% 914 915 338 566 629 HUF 2024-04-25 10:43:08
RICHTER 9165 9030 9195 +0,71% 9155 9165 593 676 460 HUF 2024-04-25 10:45:37
OPUS 397 396 399 +0,13% 397 398 7 483 229 HUF 2024-04-25 10:40:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG