Hirdetés
Hirdetés

Valaki kitáraz magyar részvényekből? – a románokat is mellé tette

Eidenpenz József, 2017. szeptember 08., 18:01

Csúnyán alulteljesített ma a magyar tőzsde, de nem volt egyedül. Ma sincs igazán jó hangulat a tőzsdéken, az európai részvények jelentős részét állítólag az erős euró, az amerikai tőzsdéket a hurrikánveszély nyomasztja.

Most például légitársaságok csökkentették eredményvárakozásaikat a viharok miatt, miközben az Irma Florida partjaihoz közeledik. Sok a kérdés Donald Trump politikája körül is (erről délután itt írtunk), és újabb koreai rakétateszttől is tartanak a hétvégén a sztálinista diktatúra nemzeti ünnepe alkalmából.

Tegnap jött egy gyengécske amerikai munkaerő-piaci adat is, emiatt is csökkennek a kamatemelési várakozások, mérséklődnek az állampapír-hozamok. Ez nagy bankrészvény-áresést okozott csütörtökön, pénteken viszont már korrigált a piac. Az európai tőzsdék, mint a német és francia végül nulla közelében végeztek, a brit 0,3 százalékkal esett. Az USA-ban a Dow Jones 0,3 százalékkal emelkedik, a Nasdaq ugyanennyivel esik, az S&P 500 nagyjából stagnál.

Hirdetés

Nem oda Bukarest

A dollár viszont ma is gyengélkedett, az 1,2090-es szintet is elérte az euróval szemben. Estére azonban visszakorrigált 1,2030-ra. Az biztos, hogy egész napra megvetette lábát stabilan 1,2 felett. A jen is erős, stabilan 108 alatt egy dollár (most 107,80).

A Budapesti Értéktőzsde indexe elég csúnyán esett ma, jobban nyugat-európai társainál, 0,5 százalékkal, de volt egy százalékos mínuszban is. Nagyobb magyar hír híján azt feltételezhetjük, hogy régiós eladásról lehet szó, talán egy nagy befektetési alapnál, mert esett Varsó, Bukarest, Isztambul és Athén is.

Venezuelai végjáték?

A négy nagy részvényünkből három lefelé tartott, a Mol 1,3 százalékkal (23 500-ra), az OTP nem követte a nyugat-európai banktársait (–0,6 százalék, 10 250, ) a Telekom különösen nagyot csúszott (–1,9 százalék, 477 forint). A Richter 1,2 százalékkal 6680-ra emelkedett, hasonlóan egyébként sok nyugati gyógyszerrészvényhez.

A forint is gyengült, az euró este 306,70 volt, körülbelül egy forinttal feljebb, mint csütörtök este. Gyengült a mexikói peso az ottani földrengés nyomán, de nem jobban, mint a dél-afrikai rand vagy a török líra. A feltörekvő piacoknak láthatóan eléggé rossz napjuk volt. A jelenség mögött az is állhat, hogy Venezuela, állítólag az USA-szankciók következményeként, tárgyalásokat kezdeményezett kötvényes hitelezőivel.

A Tesco, amelynek dolgozói itthon sztrájkolnak, egy százalékkal drágult a londoni tőzsdén.

Furcsa olajárak

A hurrikánok jönnek, Szaúd-Arábia kitermelést csökkentett, az olaj mégis nagyot esett este. Az amerikai WTI 1,7 százalékkal 48,30-ra, a Brent 0,5 százalékkal 54,20-ra. A két olajfajta ára közötti nagy különbség, amit a hurrikánok okoztak, tovább bővült, ma egy időben elérte a 6 dollárt is.

Felröppent a hír, hogy Kína bezárná a helyi bitcoin-tőzsdéket, erre a bitcoin ára öt-hat százalékot esett, az ethereum 11-et.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?