Hirdetés
Hirdetés

Valaki tudott valamit? Vizsgálódnak az egyik Mészáros-akció miatt

2018. január 04., 12:30

Többeknek is feltűnt, hogy a CIG Pannónia papírjai már azelőtt drágulni kezdtek, hogy bejelentették volna a Konzum belépését. A felügyelet adatokat gyűjt arról, lehetett-e bennfentes kereskedés.

December közepén érkezett a hír: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum jelentős, 24,85 százalékos tulajdonrészt szerezhet a CIG Pannónia biztosítóban. Ezzel párhuzamosan a CIG is tulajdonosa lesz a Konzumnak, 6,16 százalékos mértékben. Az ügylet véglegesítéséhez a részvényesek mellett az MNB felügyeleti jóváhagyása is szükséges - az ügyletről itt számoltunk be részletesen. A bejelentések és a várható árfolyamhatások miatt december 12-én fel is függesztették a Konzum és CIG papírok kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén.

Hogy utána mi jött, az nem meglepő - de miért emelkedett az árfolyam előtte?

Ahogy az lenni szokott, Mészáros Lőrinc megjelenése a felfüggesztés feloldása után azonnal ralit indított el a CIG papírjainak árfolyamában: december 11-én még 365 forinton zárt a részvény, december 27-én viszont már 498 forintot ért - ez 36 százalékos emelkedést jelent jó két hét alatt.

Hirdetés

Ezt már megszokottnak nevezhetjük, a gond inkább azzal van, ami a bejelentés előtti időszakban történt: a Magyar Nemzeti idézi Dióslaki Gábort, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnökét, aki már akkoriban elmondta, hogy a bejelentést megelőző napi 7 százalékos árfolyam-emelkedés megérne egy vizsgálatot a MNB részéről.

Egyelőre csak adatokat gyűjtenek

A Zoom.hu úgy értesült, hogy ennek apropóján a feljelentéseiről ismert ifj. Tényi István az MNB piacfelügyeleti osztályához fordult közérdekű bejelentéssel. Az MNB Tényi Istvánnak adott válaszában közölte, hogy a “jegybank monitoring rendszer is észlelte a CIG Pannónia Nyrt. részvényeinek forgalmának növekedését. Az MNB ez alapján megkezdte az adatgyűjtést, annak megállapítása érdekében, hogy a bennfentes kereskedelem gyanúja megalapozott-e”. Ez tehát még nem jelenti azt, hogy eljárás indulna, csak az adatgyűjtési fázis kezdődött meg a felügyeletnél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?