Hirdetés
Hirdetés

Van két jó hírünk, meg öt rossz

Eidenpenz József, 2018. augusztus 15., 19:05

A tőzsdéken pocsék a hangulat, a rossz hírek mellett figyelmen kívül hagyták a jókat. A BUX is esett, de a Richternek hála az átlagnál sokkal kevésbé. A forint elég nagyot gyengült, de ez legalább régiós jelenség. Elintézték az olajat, a fémeket, zuhannak a bányarészvények, magához tért viszont a kriptopiac.

Volt ma két jó hír: az amerikai kiskereskedelemben szép növekedést regisztrált a statisztika, és a török líra második napja folytatta erősödését. Bár sokan attól tartanak, hogy ez utóbbi csak átmeneti, technikai jellegű korrekció.

Volt viszont egy halom rossz hír is, a hirtelen megugró amerikai olajkészletek nyomán nagyot eső olaj, a Kínával és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos folytatódó aggodalmak. A törökök tovább keménykednek és megemelték az amerikai termékek vámját.

Hirdetés

Rossz hír az erősödő dollár is, amely rosszat tesz az amerikai exportőröknek, és a mélybe taszította az ipari fémek, a nemesfémek és szinte minden bányavállalat árfolyamát. Folytatódnak az aggodalmak a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, amelyeknek rossz az erős dollár, és árgus szemmel figyelik őket, nem kerülnek-e nehéz helyzetbe, mint a törökök.

Csúnyán esett az Opus

Bár a német gazdaságnak elvileg jó lenne a gyengülő euró, négy és fél hónapos mélyponton zárt a DAX index, 1,6 százalékos esés után. Hasonló mértékben süllyedt a francia, brit, holland vagy belga index is. Az USA-ban az S&P 500 és a Dow Jones 1,0, a Nasdaq indexe 1,4 százalékos mínuszban van.

Itthon a BUX index megúszta 0,5 százalékkal, Varsó és Bukarest zárva volt. Az OTP 1,9 százalékkal 9855-re, a Mol 0,4 százalékkal 2816-ra, a Telekom egy forinttal 403-ra süllyedt. A Richter viszont 2,4 százalékkal 5180-ra emelkedett. Az Opus is 3,6 százalékkal zuhant.

További árfolyamok itt láthatók

325 felett volt az euró

A forint erősen gyengült, 1,5 forinttal feljebb, 324,40-en az euró, de volt 325 felett is. Ez régiós jelenség, a zloty, a lej és a cseh korona ára is hasonlóképp alakult.

A dollár 14 hónapos csúcson volt ma, az 1,1300-at is súrolta az árfolyam az euróval szemben. Azután azonban innét felpattant. Délután kedvezőtlen készletadat érkezett az USA-ból, ennek nyomán 2,5-3,5 százalékos mínuszban van az olaj.

Pánikban a bányarészvényesek

De esik szinte az összes árupiaci termék, különösen a fémek. A réz 4,4, a cink 6,1, a palládium 6, a platina és az ezüst 4 százalékos zuhanásnál tart. Az arany csak 1,3 százalékkal esik, de pánikba estek a fémbánya-részvények tulajdonosai, hat százalékkal esik az ARCA Gold Bugs aranybánya-index (HUI), majdnem ennyivel a rézbányák (Global X Copper Miners, COPX). (Az aranyat mozgató faktorokról itt írtunk.)

Nagyon esik a német autóipar. A Macy’s 14 százalékkal zuhant, a jónak mondott gyorsjelentése ellenére, igaz, majdnem 52 hetes csúcsán állt előtte. Három százalékos mínuszban van az Alibaba is. A Tesla a tervezett tőzsdei kivezetéssel kapcsolatban van reflektorfényben, három százalék a mínusza.

Száguldanak a kriptók

A bitcoin, amely egy-két napja még 5900 dollárig süllyedt, ma magához tért, és 8,5 százalékkal 6600-ig emelkedett. Az ether 16 százalékkal száguld, 303 dollár.

A török jegybank az ottani bankok számára megnehezítette a devizaváltást, hogy mesterséges devizahiánnyal támogassa meg a líra árfolyamát. Azt azonban szintén sokan aggodalommal fogadták, attól tartanak a piacon, hogy a tőkekorlátozások előszelét jelenti.

Ha az amerikai bikapiac megéri az augusztus 22-ét, akkor a történelem leghosszabb bikapiacaként vonul majd be a krónikákba – írta a Marketwatch.com.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?