Hirdetés
Hirdetés

Varsót jobban büntették ma, mint Budapestet

Eidenpenz József, 2018. szeptember 12., 18:40

A brüsszeli szavazás nyomán esett a BUX és a forint, de nem nevezhető túl nagynak vagy hevesnek a mozgás. A varsói tőzsdeindex például jobban esett, mint a budapesti. Európában jó, az USA-ban vegyes a hangulat, az amerikai technológiai cégek esnek nagyon. Részben egy új törvény miatt, részben az Apple új telefonjaira várva.

Már tegnap is látványosan szembe ment a magyar tőzsde az európai társaival, és erősen, több mint két százalékkal esett, amikor másutt stagnáltak vagy emelkedtek az indexek. Ma pedig, amikor elfogadta az Európai Parlament a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést, jól láthatóan percek alatt ismét leesett a BUX index és a forint is.

Ez azonban nem nevezhető túl nagynak: a BUX index ekkor mintegy fél százalékot süllyedt rövid idő alatt, 1-2 ezrelékes pluszból 2-3 ezrelékes mínuszba, majd végül 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Eközben a lengyel WIG 20 index 1,7 százalékot zuhant.

Hirdetés

Az euró/forint 324,80-ról rövid időre 326,40-ig ugrott, de azután lefelé csorgott, most már csak 325,20. Ez 60 fillérrel magasabb a tegnap estinél.

Gazdasági következmények?

A szavazás gazdasági következményeit egyelőre nem nagyon lehet felmérni. A kérdés az, hogy a magyar kormány pozíciójának meggyengülése mennyiben befolyásolja az uniós forrásokat, amelyektől erősen függ a magyar gazdaság. Mindez az államháztartás helyzetére is hatással lehet. (A brüsszeli szavazásról és lehetséges következményeiről írtunk itt»»», valamint itt»»».)

Vásárolt a Richter

Az OTP 0,7, a Mol és a Richter 0,8 százalékkal esett (9975, 2840 és 5200 forintra), a Konzum majdnem öt százalékkal zuhant.

További árfolyamok itt láthatók

Egy mai hír szerint a Richter egy fejlesztés alatt álló fogamzásgátló értékesítésére kötött megállapodást, amelyről már megvannak az első biztató eredmények.

Techcégek rossz napja

Üzemet épít a Mol

“A mai napon a Mol és a német Thyssenkrupp vezetői aláírták a poliol üzemegységről szóló szerződéseket. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló üzem kivitelezése 2018 IV. negyedévében kezdődik” – írt a cég mai sajtóközleménye. “A projekt a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amelynek köszönhetően az egyetlen integrált poliolgyártó lesz Közép-Kelet-Európában” – tették hozzá.

Európában most jó volt a hangulat, a német DAX 0,5, a francia CAC 0,9, a brit FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal ment fel. Az USA-ban vegyes a kép, az ipari részvények drágulnak, a technológiai szektort adják. Az S&P 500 emiatt stagnál, a Dow Jones ipari átlag negyed százalékkal emelkedik, a Nasdaq indexe fél százalékkal esik.

A nagy internetes óriásoknak biztosan nem tett jót, hogy az EU szigorúbb szerzői jogi szabályokról döntött ma. Az Apple termékbemutatót tart, ami nagyban meghatározhatja a cég eredményét, de a részvény ez előtt jelentős mínuszban jár.

Szárnyalnak a nyersanyagok

Egy inflációs hír nyomán a dollár esett, ami eléggé heves reakciókat váltott ki az árupiacon. A WTI olaj több mint két százalékos pluszban van, ezt a szokásos szerdai készletadat is segíthette. Fél százalékkal drágul az arany, két százalékkal a kávé, a kakaó, a réz, közel néggyel a cukor. Felfelé tartanak az olaj– vagy például az aranybányák.

A jegybankok hete ez, holnap az EKB, az angol BoE és a török intézmény is ülést tart. Ma este a Fed Bézs Könyvét (Beige Book) teszik közzé.

A Deutsche Bank és a Commerzbank lehetséges fúziójának esélyeit latolgatják a német piacon már napok óta.

Ezért esik az ether

Egy amerikai bíróság az értékpapír-hatóságoknak adott igazat abban, hogy az ICO-k (elsődleges érmekibocsátások) az értékpapír-törvények hatálya alá esnek.

Ez főleg az ethernek adott újabb lökést lefelé, amelyet eddig is főleg az ICO-kibocsátó cégek adtak nagy mennyiségben. Az ether már régóta súlyosan alulteljesíti a bitcoint, amely ma inkább stagnált. Az ether viszont újabb hét százalékkal 172 dollárra zuhant szerdán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?