Hirdetés
Hirdetés

Vége a fejetlenségnek: szabályozzák a kriptodevizákat

Fellegi Tamás, 2018. február 20., 17:01

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az egyes országok törvényhozóira, hogy valamit kezdjenek a kriptodevizákkal, miután tartósnak látszó világméretű jelenségről van szó, ami nem maradhat teljesen feketepiaci körülmények között. Az amerikai törvényhozók is végre lépnek, jobb későn, mint soha.

(Pixabay)
(Pixabay)

Az amerikai törvényhozás mindkét házában egyre nagyobb a nyomás, hogy foglalkozzanak a kriptodevizák szabályozásával, és azokkal a kockázatokkal, melyeket jelenlegi, vadkapitalista formájukban a befektetők és a pénzügyi rendszer számára egyaránt hordoznak. Még a szabadpiac-hívő republikánusok is igénylik a szabályozást, mivel úgy látják, anélkül komoly veszélyt jelenthet az új eszközosztály az amerikai gazdaságra, és persze a világgazdaságra is.

Kié a feladat?

A mostani helyzet szerint meg sem lehet állapítani, melyik hatóság jogkörébe tartozik a kérdés, az értékpapír felügyelethez, az árutőzsdei felügyelő hatósághoz, a pénzügyminisztériumhoz, a jegybankhoz, netalán az egyes államokhoz. A helyzet értelemszerűen úgy áll elő, hogy lényegében először jelent meg olyan termék, amely teljesen megfoghatatlan, nehezen körülírható, így még definiálni is nehéz jogilag, ami pedig a szabályozás alapfeltétele.

Hirdetés

A törvényhozók egy része azt mondja, tekintsék őket értékpapíroknak, legalábbis annyiban, hogy az értékpapír felügyelet foglalkozzon velük, és az ő szabályaik vonatkozzanak rájuk, mert talán ez a legegyszerűbb megoldás, bár az a kérdés a képviselőház pénzügyi bizottságának egyik tagja szerint problémát okoz, hogy a kriptodevizáknak nincs semmilyen mögöttes értékük, szemben minden mással, amivel a felügyelet foglalkozik.

A kriptodevizák régóta léteznek, az elsőt, a bitcoint még a válság idején alkották meg 9 éve, de amíg nem volt nagy forgalmuk és nem kapcsolódott hozzájuk sok visszaélés, addig a hatóságok egyszerűen nem foglalkoztak velük. Most már azonban hatalmas a spekuláció velük, ráadásul sok bűncselekmény: pilótajátékok, pénzmosás és hasonlók kapcsolódnak hozzájuk, pont a szabályozatlanság okán.

Értékpapír?

A legfőbb vitát jelenleg az jelenti, hogyan határozzák meg a kriptodevizák besorolását, és melyik hatóságnak mi legyen a feladata. Leginkább úgy gondolják, hogy mint befektetési termékek, vagy az értékpapírokhoz, vagy az áru-, és származékos piaci termékekhez sorolhatók, az fel sem merül, hogy úgy kezeljék őket, mint a jegybankok által kibocsátott devizákat. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a kriptodevizákhoz kötődő kvázi-értékpapírkibocsátásokat, melyeket érmekibocsátásnak neveznek (ICO), az értékpapír felügyelet próbálja megakadályozni, miután a tényleges részvény-, és kötvénykibocsátásokra szigorú befektető védelmi szabályok vonatkoznak.

Árutőzsdei termék?

A kriptodevizákhoz kapcsolódó visszaéléseket, csalásokat, pilótajátékokat pedig az árutőzsdei és származtatott termékeket felügyelő hatóság vizsgálja, mivel a hasonló jellegű csalások az ő hatáskörükbe esnek. A Reuters szerint a kriptodeviza lobbi egyik tagja szerint egyszerűen külön kéne választani jogilag is az ICO-kat, azaz valamilyen jogot megtestesítő kibocsátásokat, és magukat a kriptodevizákat. Előbbiek így olyanok lennének szabályozás szempontjából, mint a részvénykibocsátások, utóbbiak olyanok, mint mondjuk az arany. Mindehhez hozzáteszik, hogy a szabályozást úgy akarják megvalósítani, hogy az innováció szabadsága se sérüljön, így a kriptodevizák alapját képező blokklánc technológiát is védeni akarják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?