6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tíz évvel ezelőtt csúcson voltak a részvénypiacok, majd jött a válság, az összeomlás. Most drágábbak a részvények, mint akkor voltak. Az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint ennek ellenére érdemes még részvényeket tartani, nem várnak hirtelen összeomlást. Legalábbis ha a tőke változatlanul oda áramlik, és a vállalati eredmények is tovább javulnak.
Pálfi György - Aegon Alapkezelő, Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2017

Meddig emelkednek még a részvénypiacok? – tette fel a kérdést az Aegon Alapkezelő és a Privátbankár.hu kisbefektetői szemináriumán Pálfi György részvényportfólió-menedzser. Tíz évvel ezelőtt volt a részvénypiacok válság előtti csúcsa. Ma már a részvénypiac érett állapotban van, a részvények hozama várhatóan nem lesz akkora a következő években, mint a közelmúltban volt.

Tíz éve, 2007-2009-ben mintegy 60 százalékot estek a részvénypiacok, 2009 tavasza óta viszont szinte folyamatos az emelkedés, és az árfolyamok megháromszorozódtak. A jegybankok a válságot likviditással próbálták ellensúlyozni, nagy kamatvágásokat hajtottak végre, a jegybanki mérlegfőösszegek hatalmas mértékben emelkedtek.

Drágák a részvények

Ez nagy támaszt adott a kötvényeknek, a hozamok soha nem látott mélypontra süllyedtek. Még Argentína is ki tudott bocsátani 100 éves kötvényeket, pedig a múltban rengeteg államcsődön ment keresztül.

A vállalatok eredményessége is felfutott a válság után, de azután stagnált, és ma végső soron lentebb van, mint 2007-ben (egy részvényre számolva). Sok vállalat vásárolt vissza részvényeket, ami által az egy részvényre jutó eredmény látszólag még jobban emelkedett. A részvénypiacok tehát sokkal drágábbak, mint 2007-ben voltak. Az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség hányados) jóval az átlag felett van az MSCI World-ben 16-17 körül. Ez nem éppen vonzó belépési pontot jelent a részvénypiacon.

Lépni fognak a jegybankok

A kínai recesszió, a Fed kamatemelése, az infláció, a QE vége, Észak-Korea, számos olyan tényező van, amelyektől a befektetők tartanak, és amelyek piaci korrekciót okozhatnak. Pálfi György úgy véli, a Fed jóval engedékenyebb lesz, nem fog túl agresszívan kamatot emelni, lassan fogja a kamatemelési sorozatot végrehajtani.

A mostani havi 300 milliárd dollárnyi eszközvásárlást azonban előbb-utóbb nullára fogják redukálni a jegybankok, ez korrekciót indíthat be. A fejlett piacok adósságállománya stagnál, a fejlődő piacoké és így az összadósság szintje még nő. A kamatteher most alacsony, de ha újabb recesszió jön, akkor az adósság megint komoly problémává válhat.

Tőkeáramlás és nyereségek kellenek

Az elmúlt egy évben azonban mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon növekedési fordulat történt, meglódult a gazdasági teljesítmény. Ezzel a vállalati eredmények is nőttek, amíg ez a dinamika tart, addig a szakember szerint a részvénypiaci emelkedés is megmaradhat. Ha megáll az eredmények növekedése, akkor viszont előtérbe kerülhet a részvények túlértékeltsége. A jelenlegi moderált infláció is segítheti rövidebb távon a részvénypiacokat.

A globális tőkeáramlás is erősen befolyásolja a részvénypiacokat, 2016 októbere óta a kötvénypiacokról a részvénypiacok felé áramlik a tőke. Amíg ez a folyamat fennáll, addig a részvénypiacok is emelkedhetnek.

Nem csak a nyersanyagok

Optimisták a feltörekvő piacokkal kapcsolatban is, oda is áramlik a tőke. A fejlődő piacok részvényindexének összetétele megváltozott, már nem annyira a nyersanyagoktól függenek, mint korábban. A feltörekvő piaci index 35 százalékát a technológiai szektor adja, a második a bankszektor, már nem a nyersanyagok dominálnak.

Az Aegon Alfa, az alapkezelő abszolút hozamú alapja az egyik legnagyobb és legrégebbi a hazai piacon, 2006-ban indult, hozama évi 7,27 százalék volt, miközben az RMAX index hozama évi 3,52 – hangzott el.

Összeomlás vagy lemorzsolódás?

Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu munkatársa szerint (kép lent) még nem volt ekkora mennyiségű jegybanki likviditásjavításra példa, mint most, az 1929-ben indult válság más helyzetet jelentett. A mostani válság nem okozott akkora visszaesést a fogyasztásban, mint a korábbi, pedig sok megtakarító az alacsony kamatokra úgy reagált, hogy még többet próbált megtakarítani.

Az óriási pénznyomtatás ellenére sem lett igazán infláció a piacon, befektetői szemszögből nem könnyű a helyzet. A tízezer milliárd dollár körüli összeg a kötvény- és részvénypiacokat is felfújta, anélkül nem jöhetett volna létre ekkora bikapiac. A jegybanki pénzek fokozatos visszavonása viszont lassan elkezdődik, pénzkiáramlás lesz a tőkepiacról pénzbeáramlás helyett. Nem tudjuk, lesznek-e nagy, összeomlásszerű korrekciók, mert a pénzkivonás lassú, fokozatos lesz.

Ciklikus ingatlanpiac

A múltban a nagyobb összeomlások esetén voltak nagyon jó befektetési lehetőségek, de időnként jött egy-egy hatalmas korrekció, mint az ázsiai válság, az orosz válság, a dotkom-lufi kipukkadása. Nagy szakadások és emelkedések váltogatták egymást. Ilyen mozgások most nincsenek, nincs érdemleges félelem a piacokon. Nagyon nehéz kitalálni, meddig fog tartani ez az állapot.

A magyar inflációkövető államkötvények özvegyeknek és árváknak, kockázatkerülő befektetőknek kiválóak, de komoly reálhozamot nem lehet velük elérni. Az ingatlanpiac pedig a kapitalizmusban szintén ciklikus, nem tudni, meddig fognak a hazai lakáshozamok magas szinten maradni – mondta Fellegi.

Éveink számától is függ

Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő online értékesítési vezetője szerint megfelelően diverzifikált portfólióra van szükség, hogy ne forgolódjunk álmatlanul éjszakánként. A befektetési céltól, az időtávtól is függ, hogy milyen befektetési stratégiát választhatunk, ha például nyugdíjra gyűjtünk, és fiatalok vagyunk, akkor nagyobb kockázatot is fel lehet vállalni.

Az is fontos, mekkora hajlandóságunk van a kockázatvállalásra, ez egyéntől is függ. Az sem árt, ha ismerjük az egyes eszközöket, tudjuk, mit várhatunk tőlük, például mennyire likvidek.

Az is fontos szempont, kinek mennyi ideje van a befektetéseire. Ma már óriási információ-özönben élünk, amiből nagyon nehéz kiválasztani a fontos és helyes információkat. Akinek nincs ideje saját portfóliójának összeállítására, annak érdemesebb lehet szakemberekre bíznia a pénzét, akik csak ezzel foglalkoznak. Specializálódtak egy-egy piacra, némelyikük napi 10-12 órát foglalkozik egy-egy területtel.

Költségek skótoknak

Paku Dénes ügyfélkapcsolati munkatárs elmondta, hogy az Aegon online díjmentes értékpapírszámla-vezetést kínál, sőt a befektetési jegyek megvásárlása, visszaváltása, átváltása, valamint havi egy átutalás is ingyenes. Ez éves szinten sok tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ötmillió forintra és egy évre egy másik szolgáltatóhoz képest 177 600 forint megtakarítást számoltak.

Az Aegon Alapkezelő számításai szerint a vagyonkezelési díjak terén is jól áll, alapjainak TER-je (teljesköltség-mutatója) az esetek többségében alacsony.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG