Hirdetés
Hirdetés

Végre valamit elért Trump, vagy csak odébb rúgta a sörösdobozt?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 07., 11:20

Legalább ideiglenesen megegyeztek az amerikai adósságplafon-probléma kezeléséről, ami mindenképpen jó hatással volt a tőzsdékre, még ha bizonyos értelemben csak a probléma szőnyeg alá söprése is. Az európai tőzsdék szerényen emelkednek, a BUX szintén, nagyon várják a délutáni EKB-fellépést. Az euró 40 fillérrel olcsóbb lett.

New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Tegnap este megegyezés született az amerikai államadósság-plafonnal kapcsolatban, ami valamelyest jobb kedvre derítette a tőzsdéket, így az amerikai indexek 0,3 százalék körüli pluszban végeztek. Ez a megállapodás azonban inkább rövid távú, amint egy kommentátor megjegyezte, nem emelték fel az üres sörösdobozt az útról, csak odébb rúgták. (Vagyis szőnyeg alá söpörték a problémát egy időre.) Viszont van, aki azt reméli, hogy ezáltal ismét napirendre kerülhet az adócsökkentés.

Európában ma a nagy esemény az EKB ülése és Mario Draghi beszéde lesz. Konkrét intézkedés bejelentésének kevés az esélye, de talán megkezdik az előkészítését. Jöhet a várható menetrendre történő utalás, esetleg az erős euróval szemben valamiféle verbális intervenció.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint az EKB csökkentheti inflációs prognózisát és növelheti az európai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. (A piacok szerint lassan az EKB-n lenne a sor, hogy csökkentse mennyiségi könnyítési, kötvényvásárlási programját, ennek ideje, módja, viszont homályban van.)

Reggel az ázsiai tőzsdék közül a koreai szépen emelkedett, a japán kisebb mértékben, a kínai kissé esett. A német DAX 0,6 százalékos pluszban van 11 órakor, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedik, a brit FTSE 100 nem változik. Az amerikai határidős S&P 500 index 0,2 százalékos mínuszban van.

A devizapiacot sok minden befolyásolhatta volna, a Fed-alelnök, Stanley Fischer lemondása, a kanadai jegybank kamatemelése, az említett adósságplafon-megállapodás, de voltaképp kevés dolog történik. A dollár megint gyengül, a dollárindex (DXY) leesett 92-re, de már tegnap is járt itt. (Egyébként 2014 vége óta először.) A gyengülés a jenhez képest is jelentős, a dollár/jen 109 alá süllyedt, de még inkább nőtt az euró/dollár, 1,1960-ra.

A forint erősödik, 40 fillérrel lejjebb van az euró, pont 306-on. A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékos pluszban van, a Mol 1,1 százalékkal 23 895-re drágult. Az OTP 0,4 százalékkal 10 410-re, a Telekom egy forinttal 485-re süllyedt. A Richter is felfelé tart, 0,4 százalékkal 6619-ig jutott eddig.

Az olaj tegnap este is nagyot menetelt, ma is folytatta, a WTI 49,20, a Brent 54,50. Továbbra is nagy a két fajta olaj között a különbség, amit az amerikai finomítók kiesése magyaráz. Az arany a tegnapi szünet után ismét felfelé tart, 1344 dollár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?