Hirdetés
Hirdetés

Agyon van ütve a forint, hullámvasúton a Mol

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 29., 10:49

Rettentő mélységből próbál magához térni a forint, nem sok sikerrel. A Mol, amit várni lehetett, nagy kilengéseket produkál a részvényfelaprózás után. Emelkedik az OTP, majdnem újra ötszámjegyű az ár, a Richter is pluszban. Amerika már megint a csúcson, az olajár visszaesett, az arany magához tért.

Nem volt túl vidám a forint számára az elmúlt időszak, a korábbi 302 helyett már 312-t kellett belőle adni az euróért. Néha megpróbál magához térni, de mindig visszaütik.

Euró/forint
Euró/forint

Amerikában az S&P 500 index újra csúcsra emelkedett, 2510 ponton zárt, de a nagy internetes cégek, melyek az utóbbi időben a ralit vezették, nem remekelnek. Zajlik a rotáció, vagyis a befektetők más szektorok papírjait keresik inkább.

Hirdetés

Mozgalmas a hazai börze: az elmúlt három napban összességében sokat esett a BUX, de ma 1,2 százalékkal emelkedik 37 650 pontig. Legérdekesebb talán a Mol mozgása: a részvényfelaprózás megtette hatását, nagy spekuláció indult, hogy mi lesz, ha az ár a korábbi nyolcadán lesz, vajon jön-e egy kis extra haszon.

Meg is tépték többször is a befektetők a papírt, de a nagy alapok, látva a korábbihoz képest jóval nagyobb értéket, szép tételeket adtak el (ők valószínűleg előre vettek, pont azért, hogy a felaprózás utáni lelkesedőkre jó áron rámérjék a papírt). Tegnapra aztán ki is lehettek tömve az új vevők, mivel nap végére nagyot esett a papír, 3000 forint alá, ami a régi árban 24 ezer alattinak felel meg (24 400 volt az utolsó régi ár). Ma viszont megjöttek újra a vevők, látva az alacsony árat, és máris 2 százalékot emelkedik a papír, 3040 forintig.

Ugyancsak érdekes az OTP mozgása: 3 nappal ezelőtt nagyon megütötték, 10 100 forint fölötti szintről 9700 alá zuhant, de aztán tegnap magához tért, és ma tovább emelkedik, immár közelítve a 10 ezer pontot: egy százalékos emelkedés után 9970 forintot ér.

OTP
OTP

Emelkedik a tegnap gyengén szereplő Richter is: egy százalékkal van feljebb, 6660 forinton. A Telekom is pluszban van, 3 forinttal van feljebb, 476 forinton.

Visszaesett az olajár, ha nem is sokat, miután a kurd népszavazás után egyelőre nem lett világvége: sem olajembargó, sem háború. A WTI 51,50 dollár, a Brent 57,20. Erősödött az arany: 1280-ról 1290 dollárra emelkedett az unciánkénti ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?