Hirdetés
Hirdetés

Vihar előtti csendben oldalazik a forint: holnap jön a kamatemelés?

BR, 2017. december 12., 11:20

Óvatos optimizmus uralja jelenleg a piacot, a Nyugat-Európai indexek erősödésben kezdték a napot, míg Budapesten vegyesen mozogtak a bluechipek. A piac alapvetően a holnapi Fed üléssel van elfoglalva, az elemzők szerint ugyanis végre bejelenthetik a várva-várt kamatemelést. A forint csak oldalazgat a feszült csendben, az olaj ára azonban 2,5 éves csúcsra ugrott.

Bejött az elemzői papírforma a keddi nyitásban, a szakértők ugyanis vegyes mozgásra számítottak a Budapesti Értéktőzsdén. Ugyan a BUX csekély, 0,25 százalékos emelkedést követően 37 670,29 ponton nyitott kedden, a kereskedés irányáról megoszlanak a vélemények. A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, Rövid Szabolcs eleinte negatív hangulatra számít, eleinte ugyanis a régióban zajló profitrealizálás miatt az eladói nyomás uralkodhat majd a budapesti tőzsdén is. Az Equilor vezető elemzője, Kiss Mónika azonban pont az ellenkezőjét véli, ő ugyanis pozitív korrekcióra számít, ugyanakkor a Mol árfolyamában további nyomást vár a szakértő.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Az biztos, hogy a kisebb részvények körében sem lesz unalmas a nap, a BÉT közleménye szerint ugyanis mind a CIG Pannónia, mind a Konzum kereskedését felfüggesztették a mai kereskedési napra. A közlemények szerint a biztosítótársaság és a Mészáros-cég ugyanis olyan döntésről kíván tájékoztatást közzétenni, amely az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja. A bluechipek közül az OTP vezeti a napot majdnem 2,5 százalékos emelkedésben, egyedül a Richter papírjai mutattak némi mínuszt a nyitást követő órákban.

Hirdetés

Minden szem a Feden

Az biztos, hogy a mai kereskedés visszafogott lélegzettel zajlik majd, a szakértők szerint ugyanis holnap végre kamatot emel a Fed, jövőre pedig további kamatemelésekre számítanak az elemzők. Ahogy arról a legutóbbi, november eleji kamatdöntő ülés kapcsán már írtunk, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelezte az ülésről kiadott jegyzőkönyvben, hogy év végén kamatot emelhetnek, mivel a gazdaság élénkülése és ellenállása a hurrikánszezonnal szemben okot ad erre a lépésre. A jelenlegi 1,25 százalékos kamat egyébként június óta van érvényben.

Az elemzők arra számítanak, hogy holnap további 25 bázisponttal emelik majd az alapkamatot. A kamatemelési várakozást tovább erősíti, hogy fokozatosan erősödik az amerikai gazdaság, a munkanélküliek száma egyre fogyóban, míg a 12 havi infláció a Fed szerint középtávon az általa célnak tekintett 2 százalék körül stabilizálódik, míg jelenleg még alatta van.  Az amerikai GDP ráadásul a harmadik negyedévben három éve legnagyobb ütemben, 3,3 százalékkal nőtt. A második negyedévben a gazdaság 3,1 százalékkal, az első negyedévben pedig 1,2 százalékkal bővült.

Nyugat-Európa hangos, Ázsia gyengélkedik

Erősödéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken is, ugyanakkor a korábbi lendület elapadt az első óra végére. Madrid kivételével minden főbb index csekély, 0,1-0,3 százalékos emelkedést mutatott a kereskedés első óráiban. A vezető ázsiai piacok többsége ugyanakkor gyengüléssel fejezte be a kereskedést ma reggel, Tokióban a Nikkei225 mutató 0,22 százalék csökkenéssel, 22 889 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index 0,05 százalékkal gyengült. Sanghaj 0,68 százalékos, Hongkong 0,30 százalékos, Szöul pedig 0,49 százalékos csökkenést jelzett a hétfői záróértékéhez képest.

A Privátbankár.hu legfrissebb árfolyamaiért kattints ide! >>>
A Privátbankár.hu legfrissebb árfolyamaiért kattints ide! >>>

A piaci mozgásokat lekövette a forint is, ami vegyesen mozgott a mai kereskedés hajnalán, a főbb devizákhoz képest. Az euró a hétfő esti 314,86 forintról kis mértékben, 314,56 forintra gyengült, a frank árfolyama pedig 269,50 forintról 269,39 forintra süllyedt a nyitásig. A dollár eközben a hétfői esti 266,80 forintról 267,17 forintra erősödött.

Két és fél éve nem láttunk ilyet az olajnál

Az északi-tengeri Brent 2018. februári jegyzése 65,61 dolláron állt kora hajnalban, ami 92 cent (1,42 százalék) emelkedést jelent a hétfői záróértékéhez képest. Ezzel a Brent ára 2015 óta először került 65 dollár fölé. A kőolaj árát az a bejelentés hajtotta fel, hogy előre be nem jelentett javítási munkák miatt leállították a jelentős, napi 450 ezer hordó kapacitású Forties északi-tengeri olajvezetéket. Ez annak tükrében különösen jelentős, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok továbbra is fenntartják a termeléscsökkentést, ami miatt szűkült a kínálat, ez a mostani javítás pedig további olajat von el a piacról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?