Hirdetés
Hirdetés

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Eidenpenz József, 2017. szeptember 22., 19:01
Cimkék
OTP
, Mol
, tőzsde
, forintárfolyam
, Tesla

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Észak-Korea újabb hidrogénbomba-robbantással fenyegetőzött, ráadásul a Csendes-óceánon, miközben diktátora és az USA elnöke kölcsönösen őrültnek nevezték egymást. Az USA és az EU is újabb szankciókról beszél. Az ilyesmi már szinte megszokottá vált, a jelek szerint azért nem tesz túl jót a részvénypiaci hangulatnak. Eközben a dollár ismét gyengült kissé, a német beszerzésimenedzser-index pedig jobb lett a vártnál.

Vasárnap választások lesznek Németországban, a Merkel-féle CDU/CSU győzelmét mindenki biztosra veszi. Ennek ellenére nem lefutott a dolog, nem mindegy, kivel lépnek majd koalícióra, és mennyi mandátumra tesznek majd szert olyan kisebb pártok, mint az FDP vagy az AfD.

Hirdetés

Az OTP lógott ki

Így nem csoda, hogy a német DAX index minimális mértékben ugyan, de pár ponttal csökkent, eközben a francia CAC 0,3, a brit FTSE 100 pedig – a kormányfő Brexit-beszéde után – 0,6 százalékkal ment fel. Eközben azonban 0,4 százalékkal esett az angol font. Az USA-ban 0,1 százalékos mínuszban vannak a főbb indexek.

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban zárt, de csak a végén húzták fel, a nap zömét szerény mínuszban töltötte. A Mol 0,2, a Richter 0,6, a Telekom 0,4 százalékkal ment fel (24 430, 6791, és 479 forintra), az OTP mindössze öt forinttal, de süllyedt (10 195-re). Kedden jön a Mol felaprózása, erről az Equilor írt bővebben, arra is kitérve, várhatunk-e ettől érdemi árfolyamváltozást.

Szintet ostromol a forint, az arany is

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

A forint nap közben erősödött, a nap eleji 309,90-ről 309,20-ra ment az euró, majd este visszatért 309,90-re. Ez 20 fillérrel alacsonyabb a csütörtök estinél. Kissé erősödött a złoty és a cseh korona is.

Az olajpiacon kevés volt a történés, a WTI kissé olcsóbb, a Brent valamivel drágább lett. Az arany és az ezüst a kissé gyengülő dollárral együtt valamicskét erősödni tudott, az arany az 1300 dollárt ostromolja ismét alulról, az ezüst épp eléri a 17-et.

Szakad a Tesla

Az USA-ban az Apple megint lefelé húzza a tőzsdéket, egy százalék feletti mínuszban van. A bankoknak sem megy túl jól. A Tesla hiába beszél új modellekről, a sajtó szállítási késedelmekről írt, a részvény majdnem három százalékos mínuszban van. A Sprint (+4,2%) és a T-Mobile US (+1,3%) pedig állítólag közel állnak egy fúzióhoz.

Délután az amerikai és európai volatilitás-indexekről írtunk, amelyek hatalmas nyereségeket és veszteségeket voltak képesek okozni befektetőiknek az idén is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

A polgári repülésben nagy visszalépést jelentett, amikor a néhány, még működő Concorde leállt: azóta a hangsebesség áthatolhatatlan akadályt jelent a légi utas szállításban. Most Kínában álltak elő egy megoldás tervezettel, és nem is aprózzák el: kétszeres helyett hatszoros hangsebességgel süvítene a jármű.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?